Reklama

Reklama

Úplné bezvětří

Trailer

Obsahy(1)

Thriller podle románu Charlese Williamse se odehrává v Tichém oceánu a téměř celý na jedné lodi. John a jeho žena Rae chtějí strávit nějaký čas sami, daleko od lidí. Avšak jejich samotu nečekaně naruší trosečník, kterého zachrání. (NFA)

Videa (1)

Trailer

Recenze (200)

Merkin 

všechny recenze uživatele

Přemíra drastičnosti(vraždění neviňátek a pejsků), kýčovitá kamera a výprava(voskové figuriny na každém rohu polorzpadlé kocápky, poťouchlé vrahovy tanečky) a nadbytečnost příběhové linie manžela(Nicol všechno zmákla sama), ubírá snímku na brutální kráse. Scénáristé zřejmě vědomi si zbytečnosti Sama Neila mu pak nuceně dávají do rukou světlici, aby svým způsobem sympatického zvrhlíka sprovodil ze světa dost nevybraným způsobem, což mě také zklamalo. Kdyby se jen ,,ztratil" ve vlnách s kapkou naděje.... ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Naprosto po právu Dead Calm vykopl naprostou většinu zúčastněných, od režiséra přes scénáristu až po herce, do hollywoodské první ligy. Film totiž nabízí zdaleka více než indikuje uondaná anotace. Jmenovitě ve třech bodech: 1) Billy Zane zde nehraje obvyklého trendy cool filmového psychouše, ale opravdového narcistního psychopata, o jehož pozadí (příběhovém hehe hoho) se navíc prakticky nic moc nedozvíme. Působí nepříjemně povědomě, jako zkoksovanej markeťák, co čtyři hodiny vypráví, jak jednou napíše knížku, která změní celý svět a nelze se ho zbavit. 2) Protagonisti jsou inteligentní a schopní. Nepanikaří a jdokáží se neustále přizpůsobovat nastalým situacím, a to jak muž, tak žena, kde nikdo nečeká na ničí záchranu, ale aktivně každý sám budují plán ke zbavení se nechtěného pasažéra. 3) Nejen díky přítomnosti Sama Neila mi loď Orfeus v něčem připomínala Horizont události. Zmáčené, temné podpalubí s hromadou mrtvol, kde na pozadí hraje nepříjemné amatérské video naznačující události předcházející smrti posádky je sice jemným, ale právě v tom výborně fungujícím náznakem, že za příběhem, který sledujeme se skrývá jakási trhlina k absolutnímu šílenství. A film nám ji neumožní osahat, pouze pocítit. ()

Reklama

KosiR_ksr 

všechny recenze uživatele

Napínavý a nápaditý thriller s dobrými hereckými výkony (jen Sam Neill by mohl mít v repertoáru své mimiky více než jen jeden přiblble drsňácky-ustaraný výraz). 70% Následující text může být považováno za spoiler (i když jsem se snažil naznačit co nejméně): Trochu zklamáním je úplný závěr. Kdyby snímek skončil otevřeně při mytí hlavy, pak bych to považoval za prvotřídní závěr a jednoznačně bych hodnotil 80%, ale tvůrci zvolili závěr, za který by se stydělo i leckteré amatérské béčko. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dvadsiateho mája. Úplne bezvetrie. Uvideli sme škuner. Názov neznámy.“ Úplne bezvetrie radíme do "novej austrálskej vlny" pozostávajúcej z filmov austrálskych hercov, režisérov, producentov a scenáristov, ktorí v 80. rokoch po prekonaní rôznych problémov v Austrálii (uzákonenie systému, ktorý umožňoval miestnym filmárom riadne zbohatnúť na nakrúcaní bez ohľadu na to, čo resp. akej kvality, či skôr nekvality, vznikne) začali natáčať úspešné hity. Touto vlnou dokázali, že hoci najmenší svetadiel na svete nerobí ročne sto filmov, tak ak už niečo predsa len vytvorí, stojí to väčšinou zato. Úplne bezvetrie je miestami až majstrovský, fakt poriadne nechutne vyhrotený psychotriler s extra nádherne jednoduchou, ale práve preto perfektne fungujúcou zápletkou. S jej použitím a s použitím len troch hercov (a jedného psa) a monumentálnej hudby vytvoril režisér psychologický triler s množstvom pamätných okamihov (znásilnenie, video, svetlica, veslovanie). V tom období boli podobné filmy o psychopatických stfalkeroch, ohrozujúcich pár/rodinu/jednotlivca, veľmi obľúbené (Stopár, Psychopat zo San Francisca, séria Otčim, Spolubývajúca, nový Mys hrôzy). ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Příšerně stupidní béčko, které navzdory hvězdnému obsazení působí hodně televizně. Zápletka filmu nenabízí vůbec nic nového, jedná se spíše o kombinaci televizní detektivky a laciného hororu, která je zasazena na notně komorní prostředí otevřeného moře. Děj snímku je víceméně předvídatelný, má malý spád a celkově působí hodně nudně. A navíc vzhledem k tomu, že moře ani jachty rád nemám a herectví panů Neilla a Zana mi taky nebylo nikdy po chuti, mě tento film nijak neoslovil a spíše otrávil. Proto pouze za výbornou Nicole Kidman a pár dobrých scén dávám slabé dvě hvězdičky. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (18)

  • Film je založen na stejnojmeném románu od Charlese Williamse. (Chatterer)
  • Denník The New York Times film označil za jeden z 1000 najlepších filmov, aké boli kedy natočené. (Arsenal83)

Související novinky

Návrat krvavého kapitána

Návrat krvavého kapitána

25.07.2008

Captain Blood z roku 1935 je snad největší klasikou pirátského žánru. Na kapitánském můstku tehdejší megahvězda Errol Flynn, u kormidla pozdější tvůrce Michael Curtiz, na vlajce zlatem vyšitý nápis… (více)

Reklama

Reklama