Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu Na pokraji slávy se režisér a scenárista Cameron Crowe inspiroval vlastními novinářskými začátky – jako mladý psal pro prestižní časopis Rolling Stone. V roce 2000 tak natočil vtipný i citlivý příběh o patnáctiletém vášnivém fanouškovi rockové hudby, který se roku 1973 vydává s kapelou Stillwater na turné, aby o nadějné skupině napsal reportáž právě pro Rolling Stone. William má před sebou téměř nadlidský úkol: uchovat si v šíleném cirkusu rockových produkcí nadhled a zdravý rozum, nepropadnout alkoholu ani drogám a ještě napsat objektivní článek. A nijak mu to neusnadňuje ani přítomnost několika náruživých fanynek, které tvoří nezbytný doprovod všem rockovým kapelám. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (387)

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Zrejme vyššia moc ma odpinpongovala rovno do doby, ktorej hrubá skica sa mi už dlhšiu dobu zjavuje v približne trojminutových intervaloch, pousmiala sa nado mnou a taktne ma poopravila. Úprimne, no nemilosrdne, ako by povedala jedna skrz Cameronov oprášený polodenníček žijúca a dýchajúca postava. Áno, tušíte správne, film Almost Famous bol božskou manou, pokrmom, ktorý som si vychutnával aj napriek neskorej nočnej hodine a vôbec som nemal strach z kalórií - skôr z faktu, či sa z toho úderu vôbec spamätám. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze prodlouženou verzi a nemohu se pouštět do srovnávání, ale vystačím si s logickým faktem, že Director's Cut by měl být tím stoprocentním vyjádřením hlavního tvůrce filmu - a určitě chápu, proč Cameron Crowe k tomuto kroku přistoupil. Jedná se o příběh s mnoha významy, které se často nepodávají explicitně, ale divák je musí vyčíst z interakcí postav, z jejich vztahu k muzice, z nikdy nekončící éry hippies, která se do aktérů otiskuje, i z muziky samotné. A jestliže hudební fachman Crowe zvládá žánr road movie v tom nejuvěřitelnějším odkazu na vlastní hudební tripy či vyprávění ve stylu fiktivního Reinerova This Is Spinal Tap, tak se bohužel neubrání častým opakování a minimálně v režisérském sestřihu začnou konflikty mezi více či méně vykreslenými aktéry občas dost nudit. Musím ale uznat, že kdykoli jsem měl nutkání přetáčet, po chvilce mi v tom zabránil nějaký chytrý či vtipný dialog nebo scéna, během níž na mě poselství filmu vkusně a nenásilně doléhalo. Almost Famous je film pro užší skupinu diváků, kterým nevadí trpělivě přijímat osobní autorskou vizi a společně s hlavní postavou procházet světem, jenž se zdá být v průběhu důležitější než jeho příběh. Nebyl jsem úplně vtáhnut a podruhé bych do toho asi nešel, ale jako milovník tehdejší hudby a přemýšlivějších generačních děl jsem za zkušenost s tímhle většinově přehlíženým snímek rád.. 75% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Komentar se tyka prodlouzeny verze. Film je zbytecne dlouhej a konec protahovanej. To je k vytkam vsechno. Film sleduje mladyho novinare jezdiciho po turne s kapelou. To je v podstate k pribehu vsechno, ale ono to naprosto staci. Skvela pohodova zabava, mix mezi romantikou, drama a komedii, to za prakticky neustalyho zneni paradnich pisnicek a do jednoho se skvele prirozenejma a sympatickejma hercema. Proste naprosto milej a pohodovej film, kterej skvele zvedne naladu a i kdyz je zbytecne dlouhej, ani na okamzik nenudi. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno pre širokú verejnosť ten úplne najobľúbenejší film môjho obľúbenca Camerona Crowea a mne práve stopercentne nesadol, čo som vôbec nečakal. Sú tam pesničky, je to príjemné retro, romantika a všetko, čo Cameron má vo svojom repertoári. Lenže hlavný hrdina je akýsi nevýrazný, jeho jednoduché prekonávanie prekážok pôsobí značne nepravdepodobne a dokopy ani nič nepovie. Ale keď sa už ozve, dokáže trafiť klinec po hlavičke. Má upätú matku, ale na turné kapely po USA sa napriek tomu dostane. Zároveň je jeho vek aj dôvodom, prečo sa scenár nemôže poriadne rozbehnúť a stále ponúka v podstate iba family friendly zábavu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nebolo to najhoršie. Síce zo začiatku som myslel, že pôjdem nanajvýš na dve hviezdy, no časom sa príbeh rozbehol. Bolo zábavné sledovať tie pokušenia, ktoré na mladíka striehli a ako im odolával, hoci nie vždy sa zadarilo. To najlepšie na snímku je však hudba, ta bavila, neskutočne. Aj vďaka nej slabší nadpriemer. 70/100 ()

Galerie (49)

Zajímavosti (44)

  • Film je zčásti autobiografickým vyprávěním ze života režiséra Camerona Crowea, který byl v mladších letech reportérem časopisu Rolling Stone. Skutečná skupina, se kterou byl Crowe na turné, byla The Allman Brothers Band. Postava Russella Hammonda (Billy Crudup) je částečně založena na Glennovi Freyovi ze skupiny The Eagles. (Hal_Moore)
  • Věta "I am a Golden God!", kterou zdrogovaný Russel Hammond (Billy Crudup) křičí na střeše během párty, odkazuje na Roberta Planta z Led Zeppelin, který údajně řekl totéž, když se z hotelového balkonu díval na Sunset Strip. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama