Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden z důkazů, že Američani dokážou i z poměrně dobrého námětu udělat hroznou selanku. Některé kostýmy neměly s vikingským oděvem společné zhola nic, naprosto mě dorazil rychlokurz vikingštiny, při němž stačí sedět s několika bojovníky u ohně pár hodin, a bez problémů se naučíte jejich řeč skoro lépe, než ji umějí oni sami. Děj místy pokulhával na obě nohy, herecké výkony pochybné - proč tomu filmu vlastně dávám dvě hvězdičky ? :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přirovnal bych to k plastickému chirurgovi, který udělá obstojný nový nos (předloha Eaters of the Dead), aby ho pak pacientovi v okamžiku, kdy vyjde z kliniky na ulici, úderem pěstí zlomil (dotočné Crichtona). Pominu-li detaily dráždící mě u historických filmů v podobě kontur rtů a pěstěných nehtů severských žen, či Banderasovu tvář neustále vypadající jako by před minutou dotočil reklamu pro Gillette, nelze si nevšimnout, že Vikingové absolutně nedrží pohromadě jako celek a krom "Stavitelské pře" nenabídnou jediný zapamatování hodný moment, což přičítám právě vměšování se do práce McTiernana, chabé výpravě a částečně i nechtěné komičnosti Antonia. Ohledně rychlokursu vikingštiny se musím zastat autorů. Čekali jste snad, že se polovina filmu bude věnovat probírání gramatiky, normanských nepravidelných sloves či poslechu mluveného slova z kazetového přehrávače? Ibn byl vzdělaný muž a barbarský jazyk očividně neměl velkou slovní zásobu (zabít, kůň, prasožrout, Valhalla). Vždyť ti kucí ani neuměli psát.. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

No nakoniec sa to dalo vydržať, hlavne kvoli povesti filmu som čakal úplnú hrôzu. Keď vikingovia smrkali do spoločnej nádoby na umývanie (keď si dobre spomínam), musel som na chvíľu prepnúť. Omar Sharif myslím povedal, že dvadsať rokov nenakrútil dobrý film a Vikingovia na tom rozhodne nič nezmenili. Začiatok McTiernanovho konca. Keď Vikingovia, tak jedine tí z 50tych rokov s Kirkom Douglasom a Tonym Curtisom. ()

choze 

všechny recenze uživatele

V kině by to asi byla trochu nuda, v televizi se to ale docela dá. Rozhodně tu bylo zaděláno na mnohem víc, příběh je jakýsi plytký a bez gradace a dynamiky, akce málo a nic moc, nicméně to má atmosféru (i když zdaleka ne tak temnou, jakou to mohlo mít), pár dobrých nápadů a scén (asi jako všem se mi líbila Banderasova adaptace mezi vikingy) a vydařil se i casting. Nakolik je celková průměrnost snímku vinou McTiernana či Crichtona je otázka, ale faktem je, že McTiernanovy následující snímky už byly hotové sračky. Navíc všechny Crichtonovské adaptace co jsem zatím viděl (kromě Jurského parku) - KONGO, VYCHÁZEJÍCÍ SLUNCE, KOULE, TIMELINE) - byly stejně na půl cesty jako VIKINGOVÉ. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Tento film patril od malička k tým mojim obľúbeným. Mala som sedem rokov a otec ma večer poslal od telky, so slovami, že tento film nie je pre mňa. Všetci vieme, čo to znamená pre deti. Myšlienku, že to musí vidieť aj keby sa neviem čo stalo...a tak aj bolo...čakala som štyri roky a otec mi to dovolil pozrieť. Prvýkrát som sa strašne bála. A teraz to beriem ako lightový filmík..Ale aj tak ho mám rada a vždy keď ho pozerám a povedia:,, padá hmla" pripadám si ako malá a bojím sa... 80% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Drtivá většina Vikingů nemá adekvátní dobovou zbroj a výzbroj. Ve snímku je možné vidět Vikinga ve zbroji španělských conquistadorů až ze 16. století, nebo pro změnu jiného s gladiátorskou přilbicí ze 2. století př. n. l. Další má plátové brnění, také ze 16. století, přičemž film se odehrává roku 922. (Rawen616)
  • Film se natáčel od 26. června 1997 do 1. listopadu 1997 v kanadské provincii Britská Kolumbie, především kolem Vancouveru poblíž řeky Campbell ve městech Pemberton, Elk Bay a Williams Lake. (Trajektt)
  • Jedna z vikingských lodí, použitých ve filmu, byla později umístěna v norském zábavním centru Epcot (jakási obdoba Disney Worldu), kde měla sloužit hlavně jako atrakce pro nejmenší. (Conspi)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama