Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
Drama / Rodinný
Československo, 1979, 6x52 min
Jiří AdamecHrají:
Jindra Bartošová, Antonín Navrátil, Jan Čenský, Ljuba Krbová, Dana Bartůňková, Jana Matiášková-Kubátová, Tomáš Juřička, Michal Pešek, Eliška Balzerová, Jiří Bartoška, Miroslav Zounar, Ladislav Trojan, Milena Dvorská, Vladimír Menšík, Jana Hlaváčová, Marie Rosůlková, Alena Vránová, Jan Teplý st., Jiří Krampol, Jana Andresíková, Oldřich Vlach, Uršula Kluková, Ladislav Pešek, Karel Augusta, Dana Hlaváčová, Lenka Kořínková, Daniela Bartáková, Gabriela Wilhelmová, Ladislav Štaidl, Antonín BubeníkObsah
Šestidílný televizní seriál ze života studentů maturitního ročníku natočil tvůrčí tým scenáristů Štorkán, Bednář, Adamec. Na úspěšnou spolupráci autoři navázali o šest let později ve zcela stejném složení dalším seriálem z podobného prostředí s názvem Bylo nás šest.
Epizody:
1) Sázka
2) Zápas
3) Telegram
4) Krádež
5) Havárie
6) Maturity (hippyman)
golfista
Ty dvě hvězdičky jsou spíš z nostalgie. Úrovní si tohle Adamcovo dílo nezadá s "Pojišťovnou".(5.10.2004)
Cival
Nevím proč, ale na socialistických inscenacích v poslední době hodně ulítávám. Naivita scénářů ruku v ruce s úsměvným zpracováním, to se jen tak neomrzí.(5.10.2004)
Tosim
ACHTUNG - SPOLIERS! Co k tomu dodávat? Je to blbé, ale jaksi "krásně." Nejlepší roli tam má Ljuba Krbová, kterážto už v tomto věku měla překrásné poprsí. Celý seriál se v podstatě točí kolem hloupoučkých zápletek ohledně peněz a "stěhování (se) do Prahy." Původně jsem chtěl dát hvězdičky tři, ale za "odhalení" nepocitvého a skrz na skrz zkaženého opraváře automobilů (který "nemaká" za nic jiného, než za tuzexový bony) a za totálně trapný vnitřní monolog Elišky Balzerové na maturitním večírku musím ubrat...nemůžu si pomoct...je to prostě...pitomý. Navíc nevím, jakým způsobem se u tohoto díla dělaly postsynchrony, jelikož pokaždé, když je dialog v exteriéru, vypadá to, jako kdyby ti lidé mluvili s papírovou krabicí na hlavě :-)(19.10.2004)
Radek99
Nějakou výpovědní hodnotu tenhle normalizační skvost má - je zajímavé sledovat ten civilizační posun, osmnáctiletí se chovají a řeší problémy dnešních třináctiletých, první rande, první pusa, reflexe rozpadu manželství rodičů... Jinak je ale dobová mládež vzorně normalizovaná a její skutečný život je, řečeno slovy Milana Kundery, jinde.(12.6.2011)
Karlos80
Hudba: Ladislav Štaidl. Poznávacím znamením tohoto oblíbeného socialistického seriálu o dospívání, strastech, zájmech, prostě o osudech mladých maturantů, kteří pomalu dozrávají v dospělé lidi byly právě dvě Štaidlovi nesmírně populární písně "Mží Ti do vlasů" , "Jsou dny, kdy svítá o něco dřív" a "Miluji tě". Kdybyste mě probudili ve dvě v noci a zahráli tyto tři písně, ihned vám řeknu z jakého jsou filmu:-)! Koukatelný to určitě bylo (především pro mou generaci) a obešlo se to i bez zbytečných ideologických keců:-)(11.5.2006)
Kulmon
Zajímavosti: Seriál se odehrává a je natáčen v Chrudimi. *** Chrudim byla vybrána, protože režisér Adamec ji dobře znal, neboť pochází z nedaleké Skutče. *** Budova gymnázia je ve skutečnosti budovou základní školy na Školním náměstí. Gymnázium se nachází v Olbrachtově ulici. *** Uvnitř budovy gymnázia tvůrci nikdy nebyli, vše se natáčelo v ateliérech na Kavčích horách. *** Ve vedlejším studiu se natáčel zároveň seriál Inženýrská odysea. Mladí herci tak jednou po skončení natáčení "naskočili" jako kompars do Inženýrské odysey. *** Jan Čenský tenis příliš neuměl, proto byl v některých scénách použit dublér. *** V seriálu se o Jindru Bartošovou pral Jan Čenský s Antonínem Navrátilem. Ve skutečnosti ji získal Michal Pešek, který ji později vyměnil za další spolužačku ze seriálu Danu Bartůňkovou.(28.4.2011)
Brouk
Tenhle seriál jsem nikdy neměl rád, protože mi byl hvězdář A.Navrátil jako kladný představitel zvlášť nesympatický... Brrrr a jindy kladný Čenský tady byl za rozmazleného tenisového floutka... Pokus televize konce 70. let o seriál pro teenagery (tehdy uvědomělé svazáky jak jinak)...(5.10.2004)
StarsFan
Nevýrazný, příšerně ozvučený seriál (hudba přebíjí slovo a dialogům v exteriérech není vůbec rozumět) s děsivou úvodní znělkou, kterou jsem ani jednou nezvládla doposlouchat do konce. Ale na druhou stranu je to také celkem koukatelné a dle mého nejcharismatičtější český herec Jiří Bartoška je tady přesně ve věku, ve kterém bych ho jako dárek pod vánočním stromečkem rozhodně neodmítla.(20.4.2011)
gudaulin
Dobový seriál pro mládež, který byl naivní už při svém prvním vysílání a dnes je to úsměvná záležitost, ale čistě z nostalgie dávám dvě hvězdičky. Celkový dojem: 30 %. Když nic jiného, tak tehdy nebylo ve zvyku natahovat seriálová dílka donekonečna, takže scénáristická impotence nevyplynula na povrch tak záhy. Z celého seriálu jsou asi nejhodnotnější dvě písničky rámující jednotlivé díly na začátku a na konci z díly socialistického hitmakera Ládi Štaidla. Utkvěly mi v paměti i po té neuvěřitelné době.(19.7.2008)
paascha
odpad!Pro sračky tohoto typu nemám pochopení. Začíná to strašnou Štaidlovou písní a pokračuje až do prdele. A to příšerné obsazení: Bimbo Juřička, debilní Čenský, nějaká kurva a nějaká brejlatá hrůza hodně špatný Pešek, kterého dnes stíhá policie...shit(3.8.2011)
HoneyBunny
FAKT PĚKNÁ ÚVODNÍ PÍŠNIČKA. PŘI REPRÍZE SI TENHLE KOUSEK NENECHTE UJÍT.(2.6.2005)
triatlet
"Neuč se, život Tě naučí." Tak to napsal Čenský na písemku své spolužačky a matematik Bartoška, přezdívaný Cicvár, zuřil. Pěkná postava hvězdáře Antonína Navrátila a jeho rodičů (Jana Hlaváčová a Vladimír Menšík).(9.7.2008)
Mariin
Ty tři jen a jen z nostalgie, za komunistů to patřilo k tomu lepšímu - ale viděno namátkou dnes čerstvým okem, tak je to hodně plytké.(11.7.2011)
Dawe.zs
odpad!Velmi naivní seriál.............. Antonín Navrátil nesympatický, Čenský zase protivný(24.10.2010)
blackrain
Mám ráda seriály ze školního prostředí, tady vlastně ze studentského. Neměla jsem tušení, že seriál natočil Jiří Adamec.(29.10.2008)
Columbus
Skvela sranda a aspon to trochu odpovidalo skutecnosti....(13.4.2006)
wuxia
odpad!Žralok v botě víno nakyslé/o životě vím už taky svéééé(8.12.2004)
Mulosz
Nebyt te zapletky s penezi a slusne vyvinuteho poprsi svazacky Ljuby Krbove, ani na chvili bych ten serial nebral vazne. Maximalni scenaristicka i rezijni topornost, neuveritelnost jakekoliv postavy, nechtena usmevnost nekterych hlasek. Voice-overy jednotlivych protagonistu jsou fakt k zesileni. Lada Staidl a jeho Muzikoterapie III spolehlive kandiduje do cela zebricku nejhorsich ceskych alb vsech dob. Tolik jen obecne, o neumetelstvi vsech tvurcu by se daly napsat stohy. Jestli nekdo prozil takove studium na gymplu, uprimne ho lituju. A jestli jeho nejkrasnejsi spoluzacka dosahovala kvalit Miliny, tak je politovani o to uprimnejsi.(7.6.2011)
cariada
Hodně průměrné. Jediný co člověku utví je nový spolužák Žalud a Jan Čenský ,který hraje závodně tenis a pak díky nehodě na babetě musí s tenisem skončit. Co mě asi nejvíc vadilo byla Štajdlova titulní píseň.(30.12.2007)
gabin(a)
odpad!Odpad a vím proč! Na gymplu jsem studovala ve stejné době a žili jsme úplně jinak! Souhlasí akorát typy, ty byly vždy a všude stejné, jak je vidět už u Martina Friče. Prosím nereprízovat, ať si o nás další generace nemyslí, že jsme byli taková paka....Safra! Pozdě, dnes jsem v TV magazínu zjistila, že repríza bude. Tak doufám v nechuť dnešní generace čučet na adamcoviny:-)(18.4.2011)