Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný televizní seriál ze života studentů maturitního ročníku natočil tvůrčí tým scenáristů Štorkán, Bednář, Adamec. Na úspěšnou spolupráci autoři navázali o šest let později ve zcela stejném složení dalším seriálem z podobného prostředí s názvem Bylo nás šest. (hippyman)

Recenze (77)

bidja 

všechny recenze uživatele

V začátku úvodního dílu seriálu sledujeme odvážnou plující kameru beze střihů, která nás seznamuje s oblastí děje a koloritem maloměsta. Vše plyne jako inovativní videoklip k orchestrální Best of horšího z bratrů Štaidlů. Plynulé přenesení děje na ples ukazuje rozlévání karbonizovaného vinného produktu do do litrových okrasných číší. Na druhé straně, ale vidíme výběrové cuvée polabských Grand Cru. Mezitím se naparují normalizační herecké naděje ve své poslední dekádě a ukazují svojí prkennou druhou tvář. Stranou A jako když hudba utne a desku již nikdo neobrátí. Rychlý střih zhustí atmosféru do školních lavic maturitních písemek. Zde pro mne děj skončil a dále již seriál nesleduji neboť u mě nevyvolal očekávanou sentimentalitu a doplnění chybějících střípku mé rané dospělosti.. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Když pominu nostalgii, tak musím dát jen lepší dvě hvězdičky. Připomíná to nastavované bývalé televizní inscenace - a vlastně se jedná o jediný příběh, příběh Hvězdáře, jehož maminka je neustále bez peněz, které jí neposílá její manžel, jenž zůstal v Chomutově. Takže se to vlastně neúměrně táhne, i když to trvá jen šest dílů. Snad to mělo mít nějaký výchovný cíl a dnešní slátaniny se tomu ani rovnat nemohou, jenže... Jak daleko je z Chrudimi do Chomutova, aby si tam dva kluci vyjeli na mopedech? ()

Reklama

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

No, na jednu stranu klasická trapárna ve stylu Chlapci a chlapi. Ale dokumentační hodnota obrovská. Zkuste se zamyslet, jestli se za socíku žilo všem tak úžasně dobře, jak stále tvrdí řada těch, kteří na dnešku nenajdou jediné pozitrivum a tvrdí nám, jak dneska žijeme bídně. Ony ty existenční problémy Navrátilovy matky (a jeho samého nakonec taky) byly realitou pro značnou část tehdejší populace. A jeho otec Menšík a byt, kde ho Navrátil navštívil? To samé. A že je dnešní doba fascinovaná jen a jen spotřebou? A co ta rodinka Milinky Moutelíkové, kde matka Vránová zuřivě šetří na auto, protože sousedi ho už mají? Tyhle seriály a detektivky ukazují ten socialismus v poněkud jiných barvách. Nebo snad ne, soudruzi? Takže za nechtěný dokument ty dvě hvězdy, díky Milince jsme začali nazývat jistou atraktivní část ženského těla miliny (ona ta Bartůňková byla obdařená více než dobře, kam se na hrabala Ljuba Krbová (která nebyla v tomto směru taky žádné ořezávátko), ale hlavní věc je ta nechtěná ukázka sociálních vzorců tehdejší společnosti. Jinak filmařsky a herecky slabý průměr až lehký podprůměr, souhlasím, že klaďák Navrátil je k nevydržení, třídní sexbomba Bartošová je stejně nesympatická a nějak tak "asexuální" a dvojka Balzerová a Bartoška jsou k popukání a nejlepší jsou Bartoškova filozofické úvahy a moudra..... ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Nebyt te zapletky s penezi a slusne vyvinuteho poprsi svazacky Ljuby Krbove, ani na chvili bych ten serial nebral vazne. Maximalni scenaristicka i rezijni topornost, neuveritelnost jakekoliv postavy, nechtena usmevnost nekterych hlasek. Voice-overy jednotlivych protagonistu jsou fakt k zesileni. Lada Staidl a jeho Muzikoterapie III spolehlive kandiduje do cela zebricku nejhorsich ceskych alb vsech dob. Tolik jen obecne, o neumetelstvi vsech tvurcu by se daly napsat stohy. Jestli nekdo prozil takove studium na gymplu, uprimne ho lituju. A jestli jeho nejkrasnejsi spoluzacka dosahovala kvalit Miliny, tak je politovani o to uprimnejsi. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Kladem jsou některé z dialogů a hereckých výkonů, jenž i v rámci tohoto díla -(nikoliv špatného, ovšem ani zcela vrcholného)- bohatě postačují, aby dnešní seriálové opusy strčily do kapsy.(Osvědčení Hlaváčová, Menšík, plus tentokrát výteční Zounar s Trojanem) Co je ale hlavní, pokud jde o volbu představitelek studentek, těžce mi zde tvůrci kápli do noty. Bartůňková je otevřená sexuální výzva v kostce, Bartošová má ty svoje zádumčivé studánky o hloubce Mariánského příkopu a Ljuba Krbová, to je hotová óda na miláčka s předzvěstí jedněch z nejhezčích koziček ever. Tahle třída byla zkrátka výjimečný ročník a závidím tomu, kdo jej měl možnost sklízet a následně chutnat, natož se jím opíjet do němoty. 60% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Budova gymnázia je ve skutečnosti budovou základní školy na Školním náměstí. Gymnázium se nachází v Olbrachtově ulici. (Kulmon)
  • Uvnitř budovy gymnázia tvůrci nikdy nebyli, vše se natáčelo v ateliérech na Kavčích horách. (Kulmon)

Reklama

Reklama