Reklama

Reklama

V jako Vendeta

  • USA V for Vendetta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdo je muž skrývající svou zjizvenou tvář pod maskou? Hrdina nebo šílenec? Osvoboditel nebo tyran? Kdo je V? A kdo se k němu přidá ve snaze zlikvidovat totalitní režim, který ovládl jeho národ? Od tvůrců Matrixu přichází V jako Vendeta, napínavá a nekompromisní vize budoucnosti podle komiksu Alana Moorea. Natalie Portman v roli Evey, obyčejné dívky, která musí rozhodnout, jestli se její hrdina nestal vetší hrozbou, než jsou ti, proti kterým vede válku. Hugo Weaving jako V – silný, charismatický bojovník za svobodu, hnaný touhou po pomstě na těch, kteří ho znetvořili. Stephen Rea v roli detektiva, který se zoufale pokouší V dopadnout dřív než rozpoutá revoluci. Sázky na vítěze rostou. Napětí stoupá a doutnák byl zapálen. Kterou ze stran zvolíte? Ve světě V neexistují střední cesty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 308)

Lima 

všechny recenze uživatele

Film je nejslabší ve svém akčním začátku a konci, všechno mezitím je překvapivě duchaplné vyprávění plné úvah na téma boje jedince proti diktatuře, jeho práva být odlišný a neuniformní (zajímavé přiblížení osudu lesbické ženy, asi nejemocionálnější část filmu) a jeho ochoty podřídit svůj život boji proti zlu a totalitě i za cenu ztráty vlastního života. Ano, myšlenkově podnětné, ale v konečném důsledku poněkud rozporuplné, opravdu si totiž nemyslím, že vyhazování historických budov do vzduchu po vzoru teroristických frakcí je tím správným a efektivním krokem v boji proti státnímu zřízení. Akční scény nic moc, jejich nedostatek ve filmu byl v mých očích spíš plusem. Hlavním problémem filmu je nepřesvědčivé vyobrazení totality. Při něm je sice zřejmá narážka na všemocnost médií a jejich schopnost manipulovat davem, ale chyběla mi tu ta orwellovská beznaděj, tíživost života v totalitním systému. I proto byl celkový emocionální dopad filmu na mojí osobu poněkud mizivý. Na tohle téma příště raději sáhnu po Radfordově 1984, Truffautově Fahrenheitu, či Kachyňově Uchu. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jednou mě na gymplu přinutili udělat referát o Anglii v 17. století a díky tomu jsem si mohl užít tuhle parafrázi a zároveň odkaz na skutečnou historickou událost známou jako "Spiknutí střelného prachu" možná o něco více, než bych si ji užil bez onoho studia referátu předcházejícímu. I když...ona historická událost je zde trochu idealizovaná. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Jediným verdiktem je vězte vendeta, vykonaná votivně, ne bez vášně, její význam váhy vítězství jednou vychýlí na stranu všech věrných. Věru vodopád verbální výmluvnosti vytryskl velmi, tudíž jen dodám.....“ Máte dvě možnosti. Buď dialogy jako od Shakespearea přijmete a zařadíte do dějové linie nebo vás budou nudit, protože očekáváte akční scény, kterých je poskrovnu, ale za to jsou natočeny bravurně. To hlavní, oč tu kráčí je (kromě pomsty samozřejmě) IDEA. Nemůžete se jí dotknout,obejmout, nekrvácí, necítí bolest, ale hlavně ONA vede k věznění a zabíjení, tedy k smrti.S myšlenkami typu ,,lidé by se neměli bát své vlády, to vláda by se měla bát lidí“ se lidem můžou (a měli by se) vybavit zážitky na časy nedávno minulé, kdy moc byla v rukách několika jedinců. Spousta podobenství a filosofie, ve kterém hledáte (jako kdysi) skryté indicie a podtexty. V době, kdy si všichni myslí, že největším neduhem společnosti je rasismus, nám může připadat téma totality přežité. Jen by mě zajímalo, jak toto dílo přijala mládež ,,na západě“. Zřejmě jako anarchii. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $54miliónovTržby USA $70,511,035Tržby Celosvetovo $132,511,035Tržby za predaj Blu-ray od roku 2009 v USA $3,624,371 //počet predaných kusov 190,120Tržby za predaj DVD v USA $59,080,354 //počet predaných kusov 3,118,547║ Brilantný komiks. /videl v kine: 95%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Scénář bratří Wachowští. Slušně udělaná apokalyptická sci-fi vize totalitní budoucnosti, tak trochu mix Brazilu, Matrixu, Equilibria, 12 opic a 1984. Přesto mi to ze všeho nejvíce připomínalo Zorra, ale to asi nebude tak úplně dobře. Čekal jsem více. Trailer: http://www.csfd.cz/film/194884-v-jako-vendeta-v-for-vendetta/videa/ ()

Galerie (121)

Zajímavosti (64)

  • Vládnoucí fašistická strana Norsefire používá stejnou kombinaci barev (rudou a černou) jako filmoví skinheadi ve filmu Pink Floyd: The Wall (1982) a jako pozdější skutečně vzniklé hnutí Hammerskins, které se inspirovala tímto filmem, jenž měl původně před ultrapravicovým terorem varovat. (Nick321)
  • Izraelská rodačka Natalie Portman (Evey) byla dotázána, zda jí drastické chvíle ve filmu nepřipomněly, co mohli prožít její příbuzní během druhé světové války. Odpověděla, že "moji prarodiče za války utekli dřív, než začali doopravdy masakrovat Židy, ale celá jejich rodina během holocaustu zmizela. U nás doma se o tom nikdy moc nemluvilo. Občas se objevila nějaká historka, ale nikdy jsme o tom doopravdy nediskutovali. Musela jsem najít webovou stránku, kde byly vzpomínky mého dědy, protože přímo by mi to nikdy neřekl. Rodině to připomínat nechtěl. Ale to je mimochodem další věc, díky které se mi líbí, že je tenhle příběh abstraktní a ne konkrétní. Lidé říkají, že jsme se z holocaustu poučili a že se nic podobného už nikdy nebude opakovat. Jenže pak se podíváte do Rwandy, do Súdánu, do Bosny... děje se to pořád, v nejrůznějších částech světa. Je třeba si připomínat, že útlaku a despotismu se musí čelit neustále." (NIRO)
  • Autor komiksové předlohy Alan Moore adaptaci komentoval: "Udělali z toho krotkou protibushovskou alegorii, ve které hrdina s liberálním cítěním bojuje proti státu vedenému neokonzervativci. Ale o tom ten komiks není. Byl o fašismu, anarchii a o Anglii." Také film označil za "imbecilní" a "plný děr". (Pumiiix)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Comicsové Mýty mají scenáristku

Comicsové Mýty mají scenáristku

20.01.2015

Stříbrnému plátnu střídavě kralují comicsové adaptace od Marvelu a DC, neměli bychom ale zapomínat ani na Vertigo. Dospělácká odnož DC nám dala filmy jako Constantine, Dějiny násilí, V jako Vendeta… (více)

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Wachowští, sci-fi, Natalie Portman

Wachowští, sci-fi, Natalie Portman

07.01.2012

Lákavá kombinace. Andy a Lana Wachowští nedávno ve spolupráci s Tomem Tykwerem dotočili adaptaci objemného, cenami ověnčeného románu Cloud Atlas, a nechtějí ztrácet čas. Jejich čerstvá novinka má… (více)

Reklama

Reklama