Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

Damiel 

všechny recenze uživatele

Nemohu souhlasit, že duo S&S s Afrikou kvalitativně nestačí. Divadlo Járy Cimrmana mám velmi rád, hry znám skoro zpaměti (viz - http://txeco.euweb.cz/cimrman.htm ), ale v žádném případě nemohu říct, že Afrika je nejslabší. Naopak mi připadá, že S&S stále drží laťku humoru velmi vysoko. Zkuste se na to podívat znovu a možná odhalíte prvky, kterých jste si při prvním či druhém sledování nevšimli. Viděl jsem 2x live pokaždé v jiném obsazení a mám na DVD a nemohu než konstatovat, že je to velmi povedená hra. Hodnocení líbí/nelíbí záleží na tom, co má kdo radši, mně se třeba ze všech Cimrmanů nejmíň líbí Vražda v salonním coupé, ale to neznamená, že je to špatná hra. ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejslabší hra DJC co jsem viděl. Příspěvky v úvodním semináři obsahují výrazně méně vtipu než obvykle (snad s výjimkou přednášky doktora Svěráka, jeho práce je tradičně na úrovni:)). Samotné hře bych vytknul především lidožravce... Přesto všechno je to solidní zábava - u mě za slabší tři hvězdičky. ()

Reklama

stration 

všechny recenze uživatele

Geniální. Dokonce jsem neváhal a za hříšný prachy koupil dárkovou edici všech her. U některých se směju víc, u některých míň. Ale směju se vždycky, vždycky mám dobrou náladu a nevěřícně kroutím hlavou, kde na to chodí. Tolik nápadů, odkazů, parafrází a chytrosti jsem snad nikde jinde neměl tu čest vidět. Bohužel podle mě nejslabší hra... ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Nejlepší scéna je tak se jmelím. Ta je už takřka legendární. Zbytek rozhodně nebyl špatný, jsou zde vtipné hlášky a různé slovní hříčky, ale vzhledem k tomu, co pánové Smoljak, Svěrák a spol. předvedli dříve, to patří k těm lehce slabším dílům. Ale pro příznivce slušného humoru to je stále dobrá volba. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších cimrmanovských her. Z dévédéček s ostatními hrami bohužel sálá ztráta energie tradičních herců divadla, zde jsou ale vhodně doplněni novou čerstvou lidojedskou krví a je to jen ku prospěchu. Vrcholnými scénami jsou zejména sup vometák a psycho dohadování s lidožravci ohledně osudu Cyrila Metoděje. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Autoři si psaní opakovaně říkali: „Vždyť je to Severní pól, jenom je to v teplých krajích.“ (mnaucz)
  • Nejedá se o první hru z repertoáru DJC, kde z úst Jaroslava Weigela zazní slavná otázka ohledně příbuzenstva pánů Žáby a Pulce. (MatyM)
  • Turecký zpěv, který můžeme slyšet při cestě do Afriky, nazpíval Petr Brukner. (mnaucz)

Reklama

Reklama