Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

gombarix 

všechny recenze uživatele

DJC-14. Jestli bych měl vybrat nejslabší cimrmanovskou hru, je to Afrika. Působí unaveně, humor je opakovaný, řídký a nadmíru primitivní, a příliš se nedaří udělat z toho z nouze ctnost (na rozdíl od Švestky). Neustálé omílání zde přítomného J. V. Sládka-kch se brzy zají, smích na účet bratra otce Cyrila Metoděje je laciný, a přitom je to paradoxně snad nejsympatičtější figura. Kmen Huronů by dal možná plné hodnocení, já udělím výjimečné 3*. Mimochodem ten fór s převodem jedovatosti muchomůrky zelené na myši, to vážně obšlehli od Šimka se Sobotou? (Zajíc v pytli 4) ... ... ... ... i když, copak obšlehli, ale jmelí! ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Doktore Žábo, já jsem znal jednoho inženýra Pulce... nejste vy jeho otec?" Skvělá přednáška i hra. Nemám, co bych dodal. Možná nemá tolik ikonických hlášek, ale je to plné Cimrmanova humoru. "Ano, víra! To je to slovo, které se jako déšť snáší na vyprahlou půdu našich duší. - Cyrile, prosím tě, mlč, nebo se doopravdy naserou." [Viděno naživo] (80 %) ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Trošičku slabší Cimrman ale i tak to je Nesmrtelné dílo.Někdo by řekl že sou vtípky moc laciné a jednoduché ale i přesto se jedná o humor inteligentní a originální.Ve hře dominuje jako obvykle Z.Svěrák coby vedoucí výpravy.Hodně dobrej je i náčelník afrického kmene J.Kašpar.Opět je zde několik desítek výbornejch hlášek co jen tak nezevšední. Inu Jmelí:-)))) ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

"Doktore Žábo, já jsem znal jednoho inženýra Pulce... nejste vy jeho otec?", "Ty Cyrile, jak se řekne,když mě nezabijete,dostanete dary?Ale pane doktore, podmiňovací tvary", "Náčelník: My s vámi nebudeme uzavírat žádné dohody, my vás budeme sníst!Cyril: Ale, sníme! Náčelníku!Náčelník: A jó, dokonavé sloveso...", "Copak jmelí... ale jmelí!", " ....to si ten krám řiďte sami"................. moje hodnocení = 10 z 10. ()

Hannibal1913 

všechny recenze uživatele

Albínští černoši, Josef Václav Sládek Ch., ale copak je to proti jmelí! Další parádní dílko od Cimrmanovců, nicméně se nemůžu zbavit dojmu, že nejslabší z těch, která jsem viděl... Bohužel jednotlivé díly nesleduji chronologicky a jsem tedy zvědav, jestli bude platit, že nejstarší díly jsou nejlepší... Zatím to tak platilo. 76% - 17.1.2010 ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Turecký zpěv, který můžeme slyšet při cestě do Afriky, nazpíval Petr Brukner. (mnaucz)
  • Jedná se o první hru z repertoáru DJC, kde z úst Bořivoje Pence zazní slavná otázka ohledně příbuzenstva pánů Žáby a Pulce. Druhá hra, kde zazní tato slavná otázka, je Afrika (2004). (TomasSlach)

Reklama

Reklama