Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Povedený pohled do života současných teenagerů... jenže aby se člověku z té podívané nezvedal mentální kufr, musí mít k puberťákům hodně, HODNĚ blízko. A to já prostě nemám, obtížně se mi koukalo na film, ve kterém bych většinu postav s rozkoší vyfackovala. Kdybych to alespoň mohla vnímat jako přemrštěné, nerealistické, ale ono ne: frackovská drzost, alkohol, cigarety, měkké drogy, sex, povrchnost, nehorázné sebevědomí podložené pouze nízkým věkem, ničím víc, pokřivený systém hodnot - tvorba NULA, ničení POPULÁRNÍ... to všechno kolem sebe vídám bohužel zoufale často. Není mi to sympatické a můžete mi 100x tyhle zhulené hiphopové sprejery prezentovat jako chudáčky "frikulíny" šikanované zlou policií - nevyhledávám podobnou společnost v reálu, tak proč se jí mučit koukáním na televizi. Řemeslné kvality "Gymplu" uznávám, téma je pro mě nestravitelné, dnešní normy chování k zblití. Zní to jako od zapšklé báby, co? Holt jiná výchova: nebyla žádná Džamila, co by mě po zasloužené facce od rodičů poučila o mých právech (můžu cokoliv, povinnosti žádné). 45% ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Wich!!! Říká se, že film dokáže vyhodit na pomyslný stupínek vítězství taky hudba. U Gymplu to platí dvojnásobně, co dvoj, rovnou trojnásobně. Mistra Wiche si vážím už poměrně dlouho. Jeho hudba vážně nemá chybu a byť se neřadím k těm "rovný kšilty= niggas, oh yeah!" jsem s jeho songama vždycky spokojenej. Nedávno jsem četl rozhovor právě s Wichem a on nejen-že je hudebním maniakem, ale on to má v hlavě setsakra srovnaný, takže o to větší úklona k zemi.__ Ale i tak nemůžu říct, že Gympl je úplně bez chyb. Našlo by se jich tam plno, ale můj mozek to všechno vetoval. Místo pídění se ve scénaristických kotrmelcích jsem raději fandil, všem. A že herecké výkony jsou na úrovni ostatních českých filmů? Děte do háje. Holubová+ Matonoha+ Bydžovská. To je jediné, co vám mohu podsunout jako důkaz, že se šeredně mýlíte. Hlavně Matonoha, který svou roli chápajícího kantora zahrál opravdu přesvědčivě, nehrál si na kdovíjakou kladnou postavu a konečně i on dostal možnost ukázat, že není jen hercem seriálových "džouků" a především O2 propagátorem. Byl to právě on, kdo mě přikovával k sedačce víc a víc.... Vorel boduje nejen jako režisér, ale i scénárista. Nejvíc je všechno cítit při školních hodinách, které vážně nemají daleko ke skutečnosti. Jsou himmelhergott vtipný a já, jakožto fanoušek detailů, jsem nemohl přeslechnout některé výkřiky ze třídy, jež mě naplňovali pocitem, že sedím opět tam, odkud jsem před chvilnkou odešel. Tu 5* dávám především za to, že se Gympl (ač neprávem) zaškatulkoval mezi Rafťáky a podobný ,s prominutím, sračky. Tenhle film je úplně jinde, je originální, nový a hlavně strašně zábavný. Když se mi v hlavě navíc vybaví finální běh napříc nádražím za zvuků "Z tvojí 1/4" od Indyho a Wiche, říkám si, že ač podobný konce obvykle nenávidím, v tomto případě jsem pookřál a strašně těm klukům přál, aby se mnou zůstali aspoň dalších několik hodin. A to je strašně hezký říct, zvlášť u filmu z našich luhů a hájů.... 95% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cesta do hlubin študákovy zjizvené duše, učitelský sbor karikatur, hrůzné postsynchrony, amatérské výkony některých mladých herců, graffiti kam se podívám, český hip-hop, retardovaně působící obličej Mádla, sklepácká malá domů a nevětší hustota uvolněných lidí na metr čtvereční v českém filmu současnosti. Vypadá to jako kritický výčet, ale krom těch nedostatků technických se z toho všeho nakonec staly ve Vorlově filmu o nezájmu uspěchané doby ctnosti. Jak se tak na to zpětně dívám, tohle období asi opravdu bylo nejlepší prožít zahalen v mlhavém oparu THC.. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tomáš Vorel starší se přesně trefil do sliny mladých lidí. Tohle tady chybělo, škola plná mladých puberťáků. Poslouchají hip hop, dělají bordel a po nocích sprejují. Tohle byl perfektní tah na bránu, ale vystřelit už nedokázal tak jak si asi sám představoval. Sklouzlo mu to trošku z kopačky, i přesto jsou dívaci rádi za ten bod. Což chápu a následky jsou kolosální. Když se dneska povídám po městěch, všude je napsáno "RHS" nebo "CoolM", a všichni se teď baví graffitami. Tomáš Vorel mladší a jeho herecký talent je stejný jako když želva ninja recituje Moliera. Mám pocit, že bude obsazován jen do filmů svého tatíka, protože jinde se nechytí stejně jako Simonka Chytrová, která má jistou šanci jedině u Víta Olmera. Za to Jirka Mádl vyměnil Vojtu Kotka a prostě perlil. I když ho zrovna nemusím tak tady byl trefný a hlavně vtipný. Jako jediný! Další osazenstvo skládající se z hvězd nepředvedlo nic. Eva Holubová přehrávala, Šteindler jako vždy ubohý, na Martinu Procházkovou nemám raději vhodná slova a všechno trochu zachraňuje Matonoha. Trochu. Obsazovat neherce nebyl zrovna nejlepší nápad a já tenhle krok vůbec nechápu. Scénář je psán na koleni (spousta hloupých pasáží nad kterými jsem korutil hlavou), jedna z největších slabin spolu se zvukem. Příkrášlování extrému rodin (chudí, bohatí a příšní) filmu moc nepomáhá, spíše to zvyšuje nepravděpodobnost stejně jako škole! Páni scénáristi asi nemají velké zkušenosti se středni, proto ji dali úplně jiné barvy než měli. Za to v učitelském sboru se pozná snad každý kantor. Já osobně tam měl pár adeptů ještě ze základní školy. No, i přes ty obrovské kopance dávám tři hvězdičky za skvělého Mádla a jeho filmové rodiče. Ale prosím, už nikdy film s Vorelem jr., takový poleno jsem dlouho nezažil. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Film samotný za 7/10, sranda je vtipná, seriózní pasáže jsou taky super, dohromady to bohužel neladí... ALE Gympl je, alespoň pro mne, geniální v charakterech samotných. To nejsou jen figurky, to jsou skuteční lidé, které potkávám dnes a denně. Autoři MUSELI navštívit školu, na kterou chodím, ty charaktery studentů jsou přesné, stejně jako postavy kantorů i rodičů. U scén s Hánákem mi běhal mráz po zádech - fotr mé přítelkyně jako vyšitej... A když k tomu připočtu mou vlastní rodinnou situaci.. Nemohu jinak a dávám plnej počet. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Byt, ve kterém se natáčely scény u Petra (Tomáš Vorel ml.) doma, patřil alkoholikovi. Natáčení proto popsali herci i režisér jako „příšerné“. (Wade)
  • Film se stal nejčastěji legálně stahovaným filmem roku 2007. (morgos)

Reklama

Reklama