Reklama

Reklama

Existuje tajemství, kvůli kterému byste zabíjeli? V tomto napínavém a vzrušujícím thrilleru od režiséra Christophera Nolana uvidíte Hugh Jackmana a Christiana Balea v rolích dvou soupeřících kouzelníků, jejichž snaha předčít jeden druhého se změní ve smrtelnou past. Scarlett Johansson jako půvabná asistentka se stane figurkou i hráčem v jejich soupeření. Skvěle obsazené vedlejší role v čele s Michaelem Cainem a Davidem Bowiem. Geniální příběh a úžasný zážitek. Přichází Dokonalý trik, pozorně se dívejte. (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (2 140)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Bravúrne komponovaný film. Ten spôsob podania príbehu ma naozaj nadchol. Bohužiaľ, samotný príbeh už taký úžasný nie je. Minimálne v závere - s tými rozuzleniami mám fakt problém a prinútili ma nakoniec strhnúť jednu hviezdičku. To sci-fi mi vadí, nechcel som, aby v tom bolo sci-fi. Táto výhrada je čisto subjektívna, druhá bude objektívna: druhé rozuzlenie (týkajúce sa Baleovej postavy) som tušil už niekde v polovici filmu a do konca som dúfal, že nedostanem tú najklasickejšiu, najotrepanejšiu formu "deus ex machina". Bohužiaľ, presne to som dostal. Škoda. Možno keby som toto klišé nevytušil už asi tak hodinku pred "prekvapivým rozuzlením", tak by som si to bol vychutnal, ale toho musel prekuknúť aj priemerne bystrý divák. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jste kouzelník, ne čaroděj. Když si neušpiníte ruce, nemůžete dosáhnout nemožného." Neumím vytáhnout králíka ani jinou havěť z klobouku, spojit čínský kruhy ani proměnit Coca colu v Pepsi, ale kouzelníci vždy probudí mou zvědavost. A tady jsou hned dva a pohybují se někde na tenký hraně mezi dokonalým trikem a opravdovým kouzlem. Jejich čarování mě hrozně bavilo, ale mimo vystoupení jsem až tak moc zábavy nenašel. Výjimkou je samozřejmě takřka zapomenutý génius Nikola Tesla, o němž bych si dovolil odcitovat větu z knihy Tesla World: "Mezinárodní koncerny nedopustí průmyslové využití Teslových objevů, aby tím neohrozili svou existenci." A já bych hrozně chtěl umět vykouzlit ohromný dav lidí, kterej majitele těchto koncernů bude defenstrovat z oken jejich mrakodrapů. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Naštěstí si bratři Nolanovi dostatečně pohráli se scénářem, takže výsledek není jen ilustrace k vynikající předloze, ale samostatný útvar. Ne všechny změny oproti knize jsou k dobrému (kupříkladu orámování příběhu současností a jeho až horrorové vyznění by i ve filmu sedlo), ale jako celek je to konzistentní a i bez znalosti předlohy zcela fungující. Nolan s divákem hraje inteligentní hru, klade mnoho otázek, ale nabízí i odpovědi. Režijně film zvládá s bravurou sobě vlastní a použil zde shodný způsob vyprávění, který si již vyzkoušel u svého debutu Following. Jediným závažnějším prohřeškem je dosti otravný částečný happyend; závěr to chtělo ponechat z knihy. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan je čím dál diskutovanější režisér. Jedni ho kritizují, druzí milují a ti ostatní se zdržují hodnocení a potichu se těší na jeho další film. Dokonalý trik přišel po velkém úspěchu Batmana (kritici chválili, diváci chodili...takže to je úspěch). Nelehkou situaci si Nolan raději napsal sám a neprohloupil. Sehnal si dva herce, které by chtěl každý režisér v jednom filmu. Hugh Jackman už není jen Wolverin co běhá jak Singer nebo Rattner pískají, ale stal se z něj herec první třídy po kterém se můžou režiséři utlouct. Proti němu stojí Christian Bale. Někým oblíben, ostatními nenáviděn, ale rozhodně výborný herec. K nim se rád připojil nestárnoucí a stále úžasná Michael Caine s dvěma krásnými herečkami, zatím poměrně málo známou Piper Perabo a už světoznámou hvězdou první velikosti Scarlett Johansson. Malou roličku si po delší době zahrál občasný herec, ale stálý zpěvák David Bowie. Úchvatné obsazení, které by však bez skvělé režie Nolana nebylo ničím. Nolan perfektně vystavěl svůj film na přátelství, které se po smrti ženy milované oběma muži změnilo v pomstu a nenávist. Dokonalý trik je úžasně vystavěný, vygradovaný, atmosféricky vytříbený a plný úžasných hereckých výkonů. Jeho délka je možná trochu větší než je obvyklé, ale film je opravdu napěchován nápady a dokonalým provedením. Často je diskutovaný závěr, v kterém se vše natvrdo řekne a ukáže. Pro jistou část lidí je to dobře, protože ne každému by vše došlo a druhou část lidí zamrzí, že tak chytře napsaný film musí uvadnout v primitivním přímočarém vysvětlení všech jeho tajemství. Osobně si přímo myslím, že to byl zásah studia, ale to ví asi jen pár lidí včetně režiséra. Film i s tímto koncem patří mezi to nejlepší co bylo natočeno v roce 2006 a doufám, že jeho kouzla vydrží i na mnoho dalších podívání. Nejlepší kouzelnický trik kinematografie, nebo znáte lepší? ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skvělí herci, charismatický Hugh Jackman, trhlý identitu obětující dvojjediný Christian Bale, klidný Michael Caine, pro příběh ne zas tak důležitá Scarlett Johansson a další (Serkis jako obvykle neodolatelný). Ponurá atmosféra, fascinující kamera a střih scén. Přesto váhám dát více než tři hvězdičky, protože mi ten Teslův přístroj do začátku 20. století prostě nesedí. Jenže i tak film na 100% plní účel přitažlivosti pro diváka (nehledě na Piper Perabo, kterou jsem dosud vůbec neznal, mňam). Update: tak vida, původně dám málem tři, ale snad ještě nikdy mi neběžel nějaký film v hlavě tak dlouho. Neustále si promítám jednotlivé scény a prožívám příběh znovu. Přimělo mě to přečíst si předlohu (doporučuju, je to sice dost jiné, ale rovněž vynikající). Tímto zvyšuji hodnocení na maximum. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (55)

  • David Julyan prehlásil, že pre snímku využil elektroniku, aby dosiahol efektu, ktorý by mu neumožnil orchester. V scénach z Colorado Springs je počuť ako podmaz "Shepardovu stupnicu". Jedná a o zvukový ekvivalent k optickej ilúzii, lebo sa javí, že neustále stúpa. (Biopler)
  • Ricky Jay ve filmu ztvárnil kouzelníka Miltona a na place byl kouzelnickým poradcem hlavních představitelů. (imro)
  • Pôvodný význam slova "prestige" (v preklade vo filme ako slovo "vrchol") má pôvodný význam ako ilúzia, hlavne taká, ktorá oslní zrak. (Biopler)

Související novinky

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama