Reklama

Reklama

V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Film je zakázaný v Bahrajnu a Kuvajtu kvůli nepřesnému vyobrazení bombového atentátu na Khobar Towers (1996). (Nick321)
  • Haythem (Ali Suliman) používá ve filmu zbraně Heckler & Koch USP ráže .45 ACP a Colt M4A1 ráže 5.56mm. (dc125)
  • Do kin doručen jako „Sand Trap.“ (HellFire)
  • Režisér Peter Berg si zahrál jednoho z agentů při výslechu ve Washingtonu. (HellFire)
  • Herci se do Saúdské Arábie vůbec nepodívali. Záběry tamních exteriérů pořídil jen druhý štáb a Blízký východ "hrála" Arizona. (Siriuss)
  • Ronald Fleury (Jamie Foxx) zmínil noviny Terrell Tribute když mluvil o útocích. Terrell je náhodou také rodné město Jamie Foxxe. (Redswif)
  • Film je věnován Thomasu Aquilarovi, Lance Gunninovi a Nicku Papacovi, členům štábu kteří zemřeli v průběhu natáčení. Thomas Aquilar (rekvizitář) zemřel týden poté, co byl přijat v nemocnici s bolestí žaludku, následně u něj byla nalezena rakovina prostaty. Lance Gunnin (konstruktér) zemřel při motocyklové nehodě na cestě na natáčení. Nick Papac (rekvizitář) zemřel při kolizi Jeho Gatoru a SUV v průbehu natáčení. (Redswif)
  • Pôvodne mal mať film dlhšiu stopáž (150 minút) a byť veľkolepejšieho charakteru s väčším rozsahom s priestorom pre hlbší vývoj postáv a viac dramatickejším podtónom. Režisér Peter Berg si veľmi želal tento zostrih vydať, štúdio Universal však rozhodlo zostrihať ho na aktuálnu dĺžku (110 minút) aj napriek jeho výhradám. (Real Tom Hardy)
  • Dej filmu je založený na viacerých skutočných udalostiach, vychádza najmä z bombového útoku na bytový komplex Khobar Towers neďaleko rafinérií Saudi Aramco v meste Khobar, masakru z roku 2004 taktiež v meste Khobar priamo v rafinériách Saudi Aramco a tiež bombových útokov na bytové komplexy v Rijáde z roku 2003. (Real Tom Hardy)
  • Produkčný tím chcel pôvodne natáčať priamo v Saudskej Arábii, avšak politická a logistická situácia skomplikovala celú situáciu. (Real Tom Hardy)
  • Komparzisti, samozrejme, neboli arabského pôvodu ale hispánskeho. Aby vyzerali viac arabsky, bol použitý makeup. (Real Tom Hardy)
  • Palác princa Saudskej Arábie vo filme stvárnil luxusný hotel Emirates Palace v Abú Zabí. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (více)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (více)

Reklama

Reklama