Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Videa (18)

Trailer 6

Recenze (1 900)

choze 

všechny recenze uživatele

Terminátor se zrodil z nočních můr Jamese Camerona a na principu klasické noční můry, v níž marně utíkáte před nezastavitelným bubákem (před kterým nejste v bezpečí ani na policejní stanici), stály i první tři terminátorovské filmy. Sequeloprequel SALVATION nahrazuje tenhle koncept po vzoru Cameronových VETŘELCů futuristickým válečným velkofilmem o návštěvě u bubáků doma, tj. terminátorů je hodně, není nijak těžké je zničit a taky je jich během filmu x zničeno (jen Newt nám trochu ztmavla), čímž film – navíc těsně svázaný časovými paradoxy a mytologií série - přichází o napětí. Zároveň šedivě přefiltrovaná budoucnost (zatím) není zdaleka tak bezútěšná, jak nám ji servíroval Cameron ve svých flashbacích - žádní chudáci prázdně zírající na rozbitou televizi, síly jsou vyrovnané, o nedostatku potravin se jen mluví a stíhačky pilotují modelky, takže o co vlastně jde, že? Zvlášť je-li k tomu polovina postav zbytečných, počet logických lapsů alarmující, odkazy na předchozí tři filmy příliš chtěné a finále se s tragickým výsledkem marně snaží skloubit památnou likvidaci terminátora z konců prvních dvou dílů se závěrečným zvratem po vzoru dílu třetího. Ale aspoň konečně vím, co všichni mají na Worthingtonovi. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Oproti místní filozoficky vzdělané většině musím říct, že film byl, co do akce, perfektní. Ano, skutečně jsem v tom nehledal žádné Hegelovy ideály, ale se zdravým rozumem, po Kantovsku, sledoval poměrně zdařilou nástavbu a variaci na téma Budoucnost patří strojům. A souhlasně s Schopenhauerem tvrdím, ač naopak optimisticky: Není nic těžšího, než vyjádřit významnou myšlenku tak, aby jí každý rozuměl. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

McG se snaží fanouškům zavděčit tak moc, že zapomíná, že Terminátor není jen o známých hláškách. Filmu něco chybí. A tím "něco" myslím i něco jiného než Arnold. Postrádá termináoří kouzlo a atmosféru. Hlavní hrdina není Connor, ale Marcus, což se ukázalo jako dobré rozhodnutí, protože Bale se moc nepředvádí. Sam Worthington ho překonává ve všech ohledech. Nejvíc mě ale zklamal konec... ten se vážně nepovedl. Přes to všechno film docela příjemně plyne, pořád se něco děje a některé scény jsou skutečně efektivní. Přestože na Cameronovy Terminátory to nemá, o tolik horší než trojka to také není. Je to docela dobré sci-fi. Jen to ale není úplně ten pravý Terminátor. Jen mě trochu mrzí, že film u nás zapadne za o několik řad horšími Transformery 2, kteří mají výhodu, že jejich publikum je o hodně méně náročnější... to je ostatně nevýhoda filmu - laťka byla předchozími filmy saka vysoko. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skoro všechno špatně. McG má zjevně rád, když to ve filmu bouchá, taky by možná rád točil Transformers (mototerminátoři!!!), ale ačkoliv atmošku docela pěkně zvládá, zamaskovat zoufalost scénáře nedokáže ani náhodou. Navíc T4 neobsahuje ani jednu "ikonickou" scénu jako předchozí díly. Celý příběh se motá v kruhu a závěr je vyloženě výsměch (operace). Aspoň že Arnold mě pobavil. P.S. Abych nebyl jen negativní, Worthington, Yelchin a Bloodgood jsou fajn, Bale je "baleovitý" na můj vkus až moc. :) 50%. Nahoru zaokrouhluju jen proto, že jsem nemusel platit za lístek. Díky POMO, prima nápad. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Terminator 3: Rise of the Machines měl na kahánku (tam to zachraňoval alespoň Arnie), ale McG ač se snažil, jak jen mohl, tak TS dorazil ještě více a vůbec netuším, proč takový film dostal do ruky zrovna on. TS je opravdu takovým dalším pokračováním s názvem Mad Max 4, a když jsem po 4h dohrál počítačovou verzi nového Terminátora, jen jsem doufal, že to je zas další odfláknutá hra dle filmové předlohy a na plátně toho bude mnohem více. Bohužel se tak nestalo. Mel Gibson tu byl nahrazen a teď světe div se, nikoliv Christianem Balem, který tu sice má mít relativně hlavní roli (leč jeho postava je po celou dobu snímku značně chatrná a mdlá - určitě by měl radost, kdyby to slyšel a pěkně by mě seřval), ale Samem Worthingtonem, který si právem zasloužil mé sympatie, už jen kvůli svému komplexnějšímu charakteru nežli zde představuje John Connor, který má roli skoro jako řadový pěšák. Díry ve scénáři nebudu zbytečně zveličovat, přeci jen jsou ve větší či menší míře ve většině filmů, ale trochu si stejně rejpnu. Např. co měl ten terminátor při vstupu vězňů do centra SkyNetu na hlavě? Šátek. Rambo parodie? Buď se mu líbil, nebo se chtěl líp maskovat před lidmi a někde v terénu bych to se zbytky oblečení ještě chápal, ale v jejich základně opravdu ne. Odpověď na otázku proč SkyNet Reese nezabil, když ho zajal, identifikoval a byl na jeho černé listine jako číslo 1, zůstane asi nezodpovězena. Hydroboty aka mechanický červy z Matrixu si autoři také mohli odpustit, transplantaci srdce raději nebudu komentovat a Baleovu imunitu proti nukleárním výbuchům bych chtěl mít také. Snad žádná T-600ka neměla skelet lebky pokrytý gumovou náhražkou kůže nebo jsem si toho nikde nevšiml. Co mně ale vadilo na TS nejvíce je absence kvalitní atmosféry, chybí zde napětí a hrozba smrti jako v prvních dvou old-school dílech. Čekal jsem alespoň několik pasáží, ve kterých budou terminátoři pronásledovat odboj do podzemí, a užiji si při tom trochu strachu. Bohužel ani tak triviální scéna, která dokáže vytvořit slušnou dávku napětí, nebyla natočena. O filmu se rozhodně dá mluvit jako o zběsilé akční střílečce se spoustou výbuchů, která své příznivce předchozích dílů spíše zklame, nežli nadchne. Nový Terminátor mě tak sice výrazně nezklamal, považuji ho za solidní nadprůměr, ale na druhou stranu mě ani nepřesvědčil na tolik, aby si vyšší hodnocení zasloužil. (6/10) ()

Galerie (136)

Zajímavosti (65)

  • Ako by mala vyzerať opustená zem s nukleárnou zimou konzultovali filmári s mnohými vedcami. (Greenpeacak)
  • Jedna z nejnáročnějších scén bylo zničení benzinové pumpy. Pro natáčení se využila cisterna s 1 000 litry benzinu a výsledný sloup ohně byl vysoký přes 60 m. Přípravy na záběr trvaly 12 týdnů a panovala během nich nejpřísnější bezpečností opatření. Vše muselo vyjít napoprvé. (Pepy)
  • Původní název filmu zněl Terminator Salvation: The Future Begins, ale během natáčení od něj bylo upuštěno. (Kamkon)

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama