Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Videa (18)

Trailer 5

Recenze (1 900)

tron 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem túto sériu a to vrátane dielov, ktoré zvyknú vo všeobecnosti bývať považované za nepostačujúce (T3, Genisys), ale toto ma fakt nebavilo, ba až ma to dokonca otravovalo. Po akčnej stránke som sa tešil na kus mäsa, ktoré  McG tak skvele zvládal navariť v oboch Charlieho anjeloch. Keď som sedel v kine na dvojke, hovoril som si: "aké by bolo super, kebyže frajerovi niekto dá 100 miliónov na nekomediálny akčný veľkofilm". Nuž, dal... a dopadlo to strašne. Rozhodnutie (konečne!) pozrieť sa do budúcnosti, kde už aktuálne prebieha vysiľujúca vojna ľudstva so strojmi, pričom sa nedá povedať, že by ľudstvo vyhrávalo, je skvelé. Výsledok však žiaľ nie. Po pleci potľapkávam snáď len kameramana Shanea Hurlbuta, ktorý snímke dodal pôsobivý vojnovo-dezolátno-sivý nádych. V celom filme ma naplno zaujala iba 10-sekundová (!) sekvencia, v ktorej Worthington demolačnou guľou zlikviduje lietajúcu hliadku. Vyložene zlý kasting (totálne priemerný Worthington, Yelchin sa do úlohy mladého Kylea Reesa žalostne nehodí, Michael Ironside a Helena Bonham Carter boli strašní, že v tom hrá Bryce Dallas Howard som zistil až po hodine a čo sa arogantného Balea týka, tak dospelého Johna Connora som si vždy predstavoval všelijako, ale určite nei takto). T4 je ako jedna z jeho úvodných scén: Bale letí v lietadle, zrazu skočí do rozbúreného (!) nočného (!!) oceánu (!!!), strih, sedí v ponorke (????????). Neviem, možno ak by si tvorcovia nechali šokujúci twist ohľadom Worthingtona na koniec, dal by som 3*. Ale nedali a ukážkový šokujúci záverečný twist nepochopiteľne vykecali v polovici filmu. Ľudia boli na značku zvedaví a poňať ju ako vojnový veľkofilm nebol vôbec od veci, ale do praxe sa to proste režisérovi nepodarilo dostatočne atraktívne pretaviť, snímka síce zarobila na celom svete pekných 371, ale pri rozpočte 2OO miliónov žiadny zázrak. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Salvation působí jako celkem zábavný film, kde se nachází spousta odkazů na starší díly Terminátora. To ale pořád nedělá z filmu s Terminátorem v názvu důstojný díl komplikované a ostře sledované ságy, která má za sebou tak početnou fanouškovskou základnu. Nový Terminátor je taková odlehčená verze komplexního vesmíru, kde vystupují děti, mladí lidé mentorují zjevně starším a moudřejším („Musíte zůstat naživu… tady… a tady.“) a zkrátka a dobře, kde má omladina vždycky to hlavní slovo, protože to jde v duchu stále modernějších a technicky vyšperkovanějších seriálů pro mladé. Terminator Salvation je stejně jako nový Star Trek taková soap opera – rozdíl je v tom, že není účelová. Stala se jí proto, že látku čtvrtého Terminátora nedostal do ruky někdo schopný, nýbrž povrchní klipař, který bohužel na víc než povrchní plácání nemá. Tím, že dostal víc peněz než obvykle, dělá jen věci trochu hezčí, ale podstata zůstává – tenhle film není poctivým a svědomitým pokusem o rozvinutí mytologie. Je lehce nadprůměrným post-apokalyptickým sci-fi, kde se náhodou vyskytuje pár robotů, kteří se podobají těm od Camerona. Jako takový funguje, jako všechno ostatní ne. ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Etalon Sci-Fi žánru, který opticky klame na oko velmi dobrým vizuálním kritériem, který se snaží navázat na předchozí díly. Bohužel se předchozích dílů ani trochu nedotkl. McG asi předchozího TERMINÁTORA nikdy neviděl. Scénáristická zmatenost, která se nepřiblížila ani nenavazuje na formu Camerona a Mostowa (i když následovat, nebo se filmově přiblížit k těmto režisérům není vůbec jednoduché). Mcg vytvořil popcornový potenciál, bez výraznějších postav. Vizuálně diváka otupí bez jakékoliv myšlenky, nebo propracovanosti scénáře. McG předchozího TERMINÁTORA zametl pod stůl a vytvořil divákovy nostalgii prvních TERMINÁTORŮ, které nám moc chybí už v polovině SALVATION. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Paradni rezba. Prakticky neustale se tu nekdo rube, neco vybuchuje nebo nekdo strili, ale ze zacatku to zas tak moc nechytne. Na to tu chybi nejaka vylozene kulervouci scena nebo atmosferictejsi hudba. Ale po chvily McG chytne tempo a do konce filmu uz ho neztrati. Na druhou stranu je ale fakt, ze i kdyz je budoucnost docela drsna, v tech flashbacich z minulejch dilu Terminatoru mi pripadala jeste temnejsi. Sem tam pribeh pekne odkaze na nejakou vec z minulejch dilu, takze se neco objasni, na druhou stranu neco zase obcas uplne nesedi a nektery sceny pusobi vykradenym dojmem. Co se tyce postav, Bale je fakt charismatickej vudce. A mile me prekvapil Worthington, ne ze bych se bez jeho postavy neobesel, ale jako nahrada za Arnolda solidni. K tomu si prictete naprosto bezchybny triky (snad az na toho Arnolda, ten vypada dost umele) no a vyjde paradni drsna akcni sci-fi rezba, ktera ale zase neni tak perfektni, aby se zaradila mezi klasiku jako prvni dva dily. Nicmene McG nezklamal. Slabsich 5*. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Za sebe náramná spokojenost. Nový Terminátor je dost jiný, než jsem čekal a i když jsem měl občas pocit, že vykrádá některé prvky z jiných filmů (Transformers, atmosféra z Potomků lidí, scéna ve městě je Fallout 3 hadr), bavil jsem se velmi slušně. Sam Worthington je řezník, digi-Arnie potěšil a nakonec ani ten Bale není vůbec špatný... Vlastně jen škoda poněkud uspěchaného konce a zbytečné pointy... Star Trek to pochopitelně není, ale jako letní blockbuster, i když možná lehce atypický... Za sebe palec nahoru. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (65)

  • Při natáčení v létě 2008 Christian Bale (John Connor) slovně napadl kameramana, který narušil jeho herecký výstup při vypjaté scéně, když přenastavoval světlo. Nahrávka plná nadávek později unikla na internet. Bale se za své chování později veřejně omluvil. (HellFire)

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama