Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Videa (18)

Trailer 2

Recenze (1 899)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Salvation působí jako celkem zábavný film, kde se nachází spousta odkazů na starší díly Terminátora. To ale pořád nedělá z filmu s Terminátorem v názvu důstojný díl komplikované a ostře sledované ságy, která má za sebou tak početnou fanouškovskou základnu. Nový Terminátor je taková odlehčená verze komplexního vesmíru, kde vystupují děti, mladí lidé mentorují zjevně starším a moudřejším („Musíte zůstat naživu… tady… a tady.“) a zkrátka a dobře, kde má omladina vždycky to hlavní slovo, protože to jde v duchu stále modernějších a technicky vyšperkovanějších seriálů pro mladé. Terminator Salvation je stejně jako nový Star Trek taková soap opera – rozdíl je v tom, že není účelová. Stala se jí proto, že látku čtvrtého Terminátora nedostal do ruky někdo schopný, nýbrž povrchní klipař, který bohužel na víc než povrchní plácání nemá. Tím, že dostal víc peněz než obvykle, dělá jen věci trochu hezčí, ale podstata zůstává – tenhle film není poctivým a svědomitým pokusem o rozvinutí mytologie. Je lehce nadprůměrným post-apokalyptickým sci-fi, kde se náhodou vyskytuje pár robotů, kteří se podobají těm od Camerona. Jako takový funguje, jako všechno ostatní ne. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídne zrežírovaný, ozvučený a otrikovaný popcorn. Presne ako jeho predchodcovia. V okamihu, keď sa oslobodíte od nostalgickej slepoty a prestanete prvých dvoch Terminátorov vidieť ako niečo viac než len prvotriedne natočené akčné sci-fi béčka, vynorí sa pred vami dôstojné pokračovanie série. Scenár má k dokonalosti ďaleko, ale dialógové (t. j. charaktery, vzťahy a motivácie prehlbujúce) scény sú evidentne (a necitlivo) krátené, rovnako ako niektoré drsnejšie akčné pasáže. To je moja jediná zásadná výhrada - rozhodne by som chcel vidieť ten o 40 minút dlhší pôvodný zostrih, v ktorom dúfam zostalo viac času aj na to, čo sa odohráva medzi výbuchmi. Takto má človek dojem, že sa díva na nonstop akčný videoklip, čo ale až tak nevadí, pretože tie akčné scény sú nápadité a zručne natočené, tempo filmu je strhujúce, postavy vďaka dobre obsadeným hercom tiež stihnú zaujať a postapokalyptická špina je dostatočne hmatateľná. Snáď len atmosféra "útlaku" sa dala urobiť hustejšia, ale to tiež pripisujem na vrub nútenému kráteniu. Posledná vec: Arnoldov nástup má až nečakané gule. Škoda, že vystrihli ten záber so svalnatou paprčou dvíhajúcou rotačák, ten vyzeral v traileroch priam ikonicky. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

McG mě vlastně docela mile překvapil. Když si odmyslím, že velkou část exteriérů stylizuje jako kulisy pro klip KORN či jiné nu-metalové kapely, má T4 docela solidní atmosféru. Dialogy jsou akčně nejapné, těch několik "filozofických" větiček se vešlo do traileru, což je skutečně výkon. Nic víc z oblasti trvalých požitků ducha už T4 nenabízí. Sam Worthington se po roce opět postaral o velkou filmovou krádež a okradeným je... tatadadááá... zase Christian Bale. Ale může si za to tentokrát sám, opravdu mu měl někdo vysvětlit, že Connor NENÍ Terminátor s implementovaným čipem depresí. Worthington proti jednoksichtovkám slavnějšího kolegy dokáže svojí postavu polidštit a opatřit něčím nezapomenutelným... Když si odmyslíme robotickou mentalitu zápletky a myšlenkového pozadí, pořád je tu hromada solidních akčních scén (nikoli však kulervoucích), fajn atmosféra a pro notorické nostalgiky i krásné vzpomínky (pro mě asi nejvíc Gáni dunící z kazeťáku v apokalyptické pustině). Jsem na vážkách: T4 je vzato do důsledku řádně hovězí bezduchost, na druhou stranu jsem se ale výborně bavil a říkal, jaké by to asi bylo, kdyby to do ruky dostal někdo, kdo umí víc než jen servírovat efektní obrázky... Takhle musím závěrem konstatovat, že ač je to neskutečné, odlidštěnost a naléhavost Cameronových dětinských kulis budoucnosti zůstává nepřekonaná. Halt je to opravdu lidské srdce, co nás odlišuje od strojů. McG je režijní terminátor. A scénáristé poruchové plechovky. Pche! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skoro všechno špatně. McG má zjevně rád, když to ve filmu bouchá, taky by možná rád točil Transformers (mototerminátoři!!!), ale ačkoliv atmošku docela pěkně zvládá, zamaskovat zoufalost scénáře nedokáže ani náhodou. Navíc T4 neobsahuje ani jednu "ikonickou" scénu jako předchozí díly. Celý příběh se motá v kruhu a závěr je vyloženě výsměch (operace). Aspoň že Arnold mě pobavil. P.S. Abych nebyl jen negativní, Worthington, Yelchin a Bloodgood jsou fajn, Bale je "baleovitý" na můj vkus až moc. :) 50%. Nahoru zaokrouhluju jen proto, že jsem nemusel platit za lístek. Díky POMO, prima nápad. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak prozatim se korunování největší řežby roku odkládá, protože ač akce je fakt kulervoucí a od McG naprosto špičkově natočená, tak jako celek to rozhodně kulervoucí neni. Trošku chybí taková ta terminátorská atmosféra a stejnětak terminátorská hudba, která jestli se nepletu, zazní jen a pouze u úvodních titulků, navíc se děj zbytečně dělí na dvě linie, kdy v první, která má podle mě menší prostor, účinkuje hlavní hvězda Bale a rasí roboty a v druhý účinkuje celkem zbytečnej Worthington a taky rasí roboty, oba je rasí znamenitě a ve velým stylu podporovaným super kamerou, skvělým postapokalyptickým světem, dokonalejma trikama a pořádnou dávkou výbušnin, ale jako celek mě to prostě nedostalo tak, jak sem si myslel. Ale jedna věc mi furt vrtá hlavou - Proč tam sakra byl Arnold schovanej nahej? ()

Galerie (136)

Zajímavosti (65)

  • Přestože je Helena Bonham Carter (Dr. Serena Kogan) v titulcích uvedena mezi hlavními herci, objeví se ve filmu pouze na pět minut. Její role měla být původně větší (dokonce se měla objevit i jako kyborg), ale nakonec byla seškrtána. (Roman.Ticka)
  • Christian Bale (John Connor) po devíti letech od premiéry filmu prohlásil, že by byl raději, kdyby ho nikdy nenatočil. „Třikrát jsem je odmítl. Myslel jsem, že ta série... říkal jsem si ‚Ne, příběh prostě chybí‘. Doma v Anglii jsem viděl jedničku a užil si ji, viděl jsem dvojku. Salvation ale byla řada nešťastných okolností, kdy nás ovlivnila stávka scenáristů a nedostatek času Jonathana Nolana, který začal psát vynikající scénář, ale pak musel projekt opustit, protože měl jiné závazky. Ten film mě tlačí jako kamínek v botě, protože bych býval rád celou sérii oživil. Naneštěstí ale už během natáčení bylo znát, že se to prostě nepodaří. Je to velká škoda. Taky mám takovou úchylku. Všichni mi říkali, že tu roli nemám brát ani za Boha. A já si myslel to samé. Ale čím víc mi to lidi do očí říkali, tím víc jsem si říkal: ‚Vážně? Tak dobře, tak sledujte‘. Takže tohle taky trochu ovlivnilo moje rozhodování. (Geralt z Rivie)
  • Děj filmu začíná přesně 21. 5. 2018. O něco později se objeví prototyp T-800 (Roland Kickinger). I když nás seriál Terminátor: Příběh Sáry Connorové (od r. 2008) informuje o tom, že Skynet vyvinul předešlou sérii 799 až v roce 2026, tak nejde o chybu, ale o alternativní časovou osu. (Kroup4)

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama