Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (1 899)

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak prozatim se korunování největší řežby roku odkládá, protože ač akce je fakt kulervoucí a od McG naprosto špičkově natočená, tak jako celek to rozhodně kulervoucí neni. Trošku chybí taková ta terminátorská atmosféra a stejnětak terminátorská hudba, která jestli se nepletu, zazní jen a pouze u úvodních titulků, navíc se děj zbytečně dělí na dvě linie, kdy v první, která má podle mě menší prostor, účinkuje hlavní hvězda Bale a rasí roboty a v druhý účinkuje celkem zbytečnej Worthington a taky rasí roboty, oba je rasí znamenitě a ve velým stylu podporovaným super kamerou, skvělým postapokalyptickým světem, dokonalejma trikama a pořádnou dávkou výbušnin, ale jako celek mě to prostě nedostalo tak, jak sem si myslel. Ale jedna věc mi furt vrtá hlavou - Proč tam sakra byl Arnold schovanej nahej? ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John D. Brancato, Michael Ferris .. V rámci post-apokalyptických sci-fi rozhodně výborný příspěvek - v rámci Terminator série celkově obstojný přírůstek, který podráží především průměrná scenáristická práce (výše uvedené duo jen posilnilo moje obavy, jak si poradilo s adaptací Surrogates), nikoliv vlastní provedení (zcela mimo jsou nářky nad chybějícím cestováním v čase či absence toho času úřadujícího guvernéra v hlavní roli). McG si svoji práci odvedl více než dobře, jeho režie mi, nehledě na katastrofální Charlie's Angels, dost seděla. Film má příznivé tempo, zajímavou atmosféru a spoustu akce. Stejně tak potěšila práce kameramana, pestrost svícení, perfektně vyvedená prašná výprava a nadupaný zvukový dokres. Trumf Salvation se ovšem skrývá v herecké sestavě, ať už standardně kvalitní Christian Bale, mladá krev Anton Yelchin a především prudce akcelerující objev Sam Worthington. Opakovaně si tedy musím jen postěžovat na scénář, který vypadá, jak kdyby stávka cechu pisálků ještě neskončila a občas násilnému sestříhání respektive znatelné vystříhání spousty scén. Extended Edition na Blu-Ray se jeví jako nejschůdnější cesta k přerovnání rozpočtu do černých čísel... Hodnocení nestavím ani tak do kontextu fanouška série (tam se ani vyloženě neřadím - pouze Terminator 2: Judgment Day považuji za jeden z filmových milníků). Pokud bych totiž srovnal se zážitkem při posledním Star Trek, tak zde jsem si odnesl jinou, přesto srovnatelnou porci a dávám spokojené čtyři. ___ Předfilmová návštěva výstavy Bodies Revealed a kamošova pofilmová uzemňující parafráze spojení "zaslouží si druhou šanci" neměla chybu a tečku skvělého dne obstaralo ohňostrojné Grandfinále Ignis Brunensis. Cameron neCameron. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Oproti místní filozoficky vzdělané většině musím říct, že film byl, co do akce, perfektní. Ano, skutečně jsem v tom nehledal žádné Hegelovy ideály, ale se zdravým rozumem, po Kantovsku, sledoval poměrně zdařilou nástavbu a variaci na téma Budoucnost patří strojům. A souhlasně s Schopenhauerem tvrdím, ač naopak optimisticky: Není nic těžšího, než vyjádřit významnou myšlenku tak, aby jí každý rozuměl. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Nebudu si brát žádné servítky, McG není režisér, který je schopen zreřírovat takovýhle film. Na můj vkus bylo těch audiovizuálních efektů až příliš. Christian Bale dostal až příliš málo prostoru a ten slzoputný konec si také mohli odpustit. Tento film je jasným důkazem, že když natočíte dvě hodiny vizuálních orgií, tak to není zdaleka všechno........Zatím největší zklamání roku!!! ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Mám za to, že kdo má problém s filmem, má problém především s konceptem; kdo vyčítá nelogičnosti uvnitř filmového fikčního světa (vysazení Harvestra, držení jedné postavy v zajetí, závěr a co všechno bylo či mělo být zničeno...), měl by dávat větší pozor a uvědomit si, že i přes ušpiněný a schválně vybledlý look je vyprávění motivováno kompozičně. Smiřte se s tím, že se "úhel pohledu" proměnil, a tak nesledujeme dění očima člověka (matky Johna jako v T1-T2, Johnovým jako v T3), ale kyborga (a tak je "čtverka" efektivní, nikoliv efektní, zakládá si na čiré racionalitě, která není konfrontována s iracionálnem, a není v ní moc na odiv stavěných emocí, agrese a beznaděj probublává jen tak "mimoděk")._____ Čtvrtý díl považuji za ideální počátek nové trilogie, která se ale teprve musí osamostatnit od té původní, a to paradoxně prostřednictvím "trendu", který nastolily předchozí díly: okázalou hyperbolizací v předchozích částech již viděných scén (Harvester a Hunter-killer honičky jsou stylistickou nápodobou jedničky a dvojky a jejich ikonických akčních scén, celý závěr v továrně na T je variací těch z Camerona...). Je nutné mít také na paměti, že T1-T3 pracovaly s obrazem Terminátora a proměňovaly náš pohled na něj (zprvu zdánlivě nezničitelný stroj, před kterým není úniku a nelze se schovat na místě zaplněném lidmi, poté slabší, dokonce kladná verze následovaná spíše komickou a sebereflexivní postavou), a tak linie s Marcusem není jako z jiného světa, ale navazuje již na svět stávající._____ Problém bych pak viděl v tom, že Marcus nemá žánrovou a seriálovou paměť a neznalý divák tak sleduje příběh jeho pohledem (a tak odmítne závěr), zatímco znalci mají postavu Johna Connora, díky kterému je ve filmu nesčetné množství aluzí a "intertextualit", jenže s ohledem na T1-T3 se dočkáme "pouhého" zaplnění dialogových mezer a vršení časoprostorových paradoxů (jak máme mít strach o Johna, když víme, že ho má model T-800 zabít až v roce 2032 a nacházíme se v r. 2018?)._____Přesto oceňuji, že se zadařilo vzkřísit béčkovou ušpiněnou "poetiku" prvního dílu v blockbusterovém aranžmá druhého, i když to dost dobře nedrží pohromadě, protože se vyplňují díry z třetího, značně odlehčeného až sebeparodického dílu. Natočit lépe to asi nešlo, napsat rozhodně ano, ale i přes četná klišé a patos (patřící k žánru postapokalyptické sci-fi, ale nikoliv k Terminátorům) se jedná o výborný blockbuster a mírně nadprůměrný přírůstek k terminátoří řadě; jen škoda toho, že poslední dva modely vyjely z výrobní linky a byl jim zabudován čip, ve kterém se zapomnělo na inteligenci. 8+/10 ()

Galerie (136)

Zajímavosti (65)

  • Natáčení zabralo 77 dní. Probíhalo od 5. května do 22. srpna 2008 v Novém Mexiku a Kalifornii. (HellFire)

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama