Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jestli se chcete pobavit s plejádou předních českých herců a stát se svědky humorných situací a záměn, nemohli jste zvolit lépe, než právě komedii autorů Jiřího Šebánka, Miloně Čepelky a režiséra Jiřího Chlumského. Příběh se odehrává koncem 2. světové války v malém českém městečku, z něhož prchají zbytky poražené německé armády. Němečtí důstojníci se ve strachu převlékají za vesničany, Češi zase v německých helmách pronikají přímo do německých transportérů. Tak se spustí lavina nečekaných záměn, převleků a přesunů, do nichž se rovným dílem zaplétají Němci i Češi, kominíci i černoši. Ve finále utíkají všichni před všemi... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (152)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) ,,Vy prej máte rád kuželky... Tak si teda zahrajete, tady máte kuželku! A když se do něj trefíte, uvidíte, jak bude pěkně skákat... ale jestli se netrefíte, tak budete jako kuželky skákat vy!" :-) Akční komedie z 2.světové války s úžasným Vladimírem Brabcem v komické postavě kapitána Halbhubera. Spousta bláznivé akce s vojáky, tanky, zbraněmi a humorem z pera "cimrmanologů" Šebánka a Čepelky... Film v podstatě nemá jednoho hlavního hrdinu, ale celou řadu postaviček, které se rovním dílem zapájejí do akce plné záměn, přesunů a převleků. K tomu se nabízí i velice pestré hvězdné obsazení plné herců a komiků všeho druhu, takže si řada diváků různého zaměření a z každé generace může lehce přijít na své. Docela s podivením čumím na to nízké hodnocení... od něčeho takového přece není možné očekávat vysoko kvalitní artový film, ale především humor, dle mého názoru se výsledek povedl a své kvality rozhodně v sobě má. Líbilo, a to tak že velmi :-) 90% ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Máte štěstí, že východní fronta je na západě, jinak bych vás tam poslal!" Tahle válečná groteska ze 2. světové války se teda Chlumskému vůbec nepovedla. Přehlídka trapných gagů. Křečovitý pokus o komedii ve stylu čtvrté roty. Jedna hvězda za Abraháma. Jinak nacpat do dialogů sto krát scheiße, není žádné velké umění.  2/10 ()

Reklama

Vaso 

všechny recenze uživatele

Žádné velké umění, ale lehká válečná komedie. Ukazuje humorně-absurdní pohled na válku probíhající v mikrovesničce kdesi v Čechách. "Nosný" příběh obsluhy lokomotivy připomíná Jirotkovo pověstné šlápnutí na začátek zasněžené klouzačky - krok už se nedá vrátit a jen těžko můžete uřídit další události. Tak nezbývá než držet rovnováhu a doufat, že zadek nedozná větší úhony. Jak tak pročítám "odpadové" komentáře, vidím, že to moc lidem nesedlo. Mě kupodivu ano a rád se na to dívám. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl snad nadesetkrát. Hrozně se divím, že můj oblíbený cimrmanolog zplodil tuto "taškařici", která mi ale bohužel nepřišla absolutně téměř vůbec vtipná. Prostě jsme si v tomto případě nesedli. Kdyby byl scénář zfilmován mezi válkami, tak možná, ale do dnešní doby se mi nehodí. Ani skvělé herecké obsazení nezvládne nezáživnost scénáře. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mnozí ze zdejších uživatelů zapomínají na jeden velice důležitý fakt. Od roku 1945 do dnešních dnů vznikly v naší kinematografii pouze tři válečné komedie, z toho dvě bezprostředně krátce po válce (Velký případ a Nikdo nic neví). Už tehdy narazili na odmítavý postoj kritiky, která šermovala slovy o nutnosti zobrazení pouze hrdinských činů a oslavných pajád. Druhá světová válka nazíraná humoristickým pohledem znamenala takřka velezradu. Po únorovém převratu se tento žánr stal logicky tabuizovaným. Navzdory tomu vznikl na sklonku sedmdesátých let scénář cimrmanovské dvojice Šebánek - Čepelka, silně ovlivněný francouzskými válečnými komediemi o trampotách SEDMÉ ROTY či Ouryho VELKÝM FLÁMEM. Tehdejším ideologům ovšem námět, v němž vystupuje černošský pilot, nepřipadal vhodný a realizace mohla být uskutečněna až na konci devadesátých let. Debutující režisér Jiří Chlumský postavil film na absurdních situacích, dialozích a zabydlel jej celou řadou barvitých postaviček, z nichž každá by mohla mít svůj vlastní příběh. Autoři úmyslně dbali na to, aby se žádná z figur nevzdálila z divákovy pozornosti na příliš dlouho. Styl vyprávění sice postrádá výraznější gradaci i zlomové okamžiky, přesto svým obsahem nenudí. Velkou podporu získal snímek v skutečně hvězdném hereckém obsazení, kdy se všichni zúčastnění svých rolí ujali s neskrývanou vitalitou. Ústřední dvojice Abrhám - Holub zcela otevřeně navazuje na titulní dvojici z již zmíněné Machovy veselohry, poněkud netradiční je obsazení Jiřího Bartošky do role německého oficíra, svou bezpečnou polohu zde naopak nachází Ivana Chýlková. Tvůrci se tu snažili do nejmenších detailů vytěžit z daných situací co nejvíce gagů a situačního humoru v intencích absurdní frašky a rozhodně bych se nebál srovnání s výše jmenovanými francouzskými vzory. A jen proto, že má snímek české kořeny nemusí být nutně zatracován. I váleční hrdinové mohou mít komický háv. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení probíhalo v městečku Jevišovice a Černínu. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Železničný strážny domček a závory v Rácovicích boli postavené filmármi ako rekvizita len pre potreby natáčania. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama