Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Švédi dokázali urobiť naozaj poctivý historický film. Zdá sa to byť také jednoduché... Pár zamastených rytierov, niekoľko menších súbojov, jedná veľká rozhodujúca bitva, trošku romantiky a všetko podmažeme kvalitnou orchestrálnou hudbou. A napriek tomu je dobrých historických filmov stále málo. Inšpirácia Statočným srdcom a hlavne Scottovým Kráľovstvom nebeským je očividná, ale filmu dominuje hlavne romantická dejová linka, ktorá výborne stmeľuje celý film. Nato, aby bol film vnímaný ako lekcia histórie je až príliš zromantizovaný, ale režisér dal aspoň vedieť, kto Arn bol a o čo sa pričinil. 80% ()

valdstein0 

všechny recenze uživatele

Severský pokus o hollywoodskou limonádu ve stylu Robina Hooda s Kevinem Costnerem. Zpracováním a hereckými výkony (zvláště hlavního hrdiny) to připomíná spíš dokumentární rekonstrukci od BBC. Děj se nejen strašně vleče, ale je zároveň velmi předvídatelný, takže udržet pozornost po celé dvě hodiny je skoro nadlidský výkon. Inovativní byl film v tom, že hrdinova milá nebyla moc hezká, ale to jako plus nepočítám :-) ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Scottové Královstvo u mňa patrí medzi Top čo sa žánru týka a kedže nieje takýchto filmov veľa, musel som zbehnúť až k severanom. A musím povedať, že toto Švédske kráľovstvo nebeské nieje najhoršie. Síce to nemá tak chytalavý príbeh a nedokážu moc zaujať ani herci, v rámci žánru je to fajn podívaná. Slušný vizuál, rekvizity, kostými, dobová atmosféra a predovštkým hudba, ktorá je tu asi najvýraznejšia. Arn - templársky rytier ani v akciách nič moc nepredvedie, ale je to pekné a kto má rád tento žáner na svoje si príde. 65% - 3* ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Bůh má pro tebe poslání.“ ,,Táhnout do války?“ ,,NE, PŘINÉST MÍR!“ Možná drsné hodnocení, protože jde o filmařinu o které si u nás můžeme nechat zdát, ale já čekal historický film plný emocí, válečné vřavy a chlapských soubojů v davových scénách. Místo toho sladká romantika. To jsem se mohl rovnou dívat na Angeliku. Přitom časy, kdy veškeré naděje skýtal pouze bůh, kláštery plné fanatismu a křížové výpravy mají co nabídnout. Chápu, že mi musí vysvětlit co a jak a také proč se stal Arn templářským rytířem, ale často je to nezáživný, chybí přímočarost vyprávění, soubojům lepší choreo i kamera. A děj ničím nepřekvapí. Nic na tom nezmění ani závěrečná bitva, která je díky lsti zklamáním a ani to, že díky Arnu Magnussonovi zakrátko vzniklo Švédské království. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * P.S.: Kingdom of Sweden není Kingdom of Heaven ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bergmanovy časy už jsou bohužel dávno pryč. Hollywoodsky natočená pohádkově laděná vyprávěnka o velké lásce má prý drahou výpravu, ale poznat to příliš není. Jedna solidní bojová scéna to všeobecné patetično nesmaže. Navíc si představitel hlavní role zapomněl doma charisma, takže mezi zbytkem úctyhodných herců vypadá jako hodně chudá příbuzná. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Arnov (Joakim Nätterqvist) kôň neustále mení vzhľad, hoci má ísť o toho istého koňa. Najpozorovateľnejšia je biela škvrna, ktorá mizne pri niektorých scénach. (Weezy22)
  • Kríž nosený templárskymi rytiermi (červený okraj, biely vnútorný povrch) je krížom Kristovho rádu, nového rádu tvoreného portugalskými templármi, ktorý vznikol po rozpustení templárskych rytierov. Templársky kríž bol celý červený, jeho tvar sa líši na historických obrázkoch. (Weezy22)
  • Jedná sa o najdrahšiu škandinávsku filmovú produkciu vôbec. (Smok)

Reklama

Reklama