Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby Celosvetovo $20,732,756║ Nuž po pozretí ukážky som sa veru na film dosť tešil... Severská koprodukcia o Jeruzalemských templároch a kmeňových bojoch o nadvládu Švédska dopadla celkom slušne. Samozrejme podobnosť s určitým kopírovaným s Kráľovstva nebeského sa film nevyhne, taktiež je tam cítiť aj Statočné srdce , nuž treba povedať že technická stránka dopadla lepšie než tá príbehová a vykreslenie charakterov, najviac mrzí že hlavné postavy nevytiahnu film na vyššiu úroveň, pútavejšiu, hlavná postava ARN-a vypadá zo začiatku nádejne, že by to mohla strhnúť vo veľkej hrdinskej pompéznosti tak ako Russell Crowe v Gladiátorovi, ale nič také sa nekoná, táto postava ako ostatné ostanú takmer staticky v rovnakej polohe, v akej boli načrtnuté hneď na začiatku a dej nikam výrazne neposunú, škoda, takto sa to dá kľudne porovnať z príbehovou úrovňou našej koprodukčnej Bathory. Osobne som čakal trošku viac od filmu ale aspoň slušný, nenáročný priemer to splnilo. (a teraz treba len pochváliť ako Ridley Scott dokázal zvládnuť svoj historický epos o Jeruzaleme, klobúk dole, ARN mohol byť slušná konkurencia pre spomínaný film ale takto sa stáva len strašne vzdialeným bratríčkom) /65%/ ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem velkolepý historický velkofilm potápí mezinárodní sestřih, kde je bohužel znát v ději zkrácení. Pokud ale srovnám s nedávno uvedenou produkcí z našich luhů a hájů, je Arn jasný vítěz. Krásné scenérie, dobré herecké výkony, pěkná výprava a i ty rytířské souboje či bitvy vypadají díky kameramanově práci v rámci možností nadprůměrné. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nuž, severania sa veľmi po vrecku neplesli. Vyzerá to televízne, dobovú atmosféru to má len chvíľami, celé je to ukrutne rozťahané (z toho filmu sa dalo vystrihať 40 minút bez toho, aby akokoľvek utrpel) a skladateľovi by som za to kopírovanie Pána prsteňov zlomil dirigentskú paličku. Na druhej strane, príbeh je fajn (rytiersko-dobrodružná klasika), má to dobré kostýmy a zbrane a režisér sa naozaj snaží, takže je to v rámci možností vizuálne na úrovni a akčné scény, keď už sa vyskytnú, tiež nie sú na zahodenie. Keby to bola produkcia Hallmarku, nadšene tlieskam, ale koprodukčná adaptácia švédskeho bestselleru by si zaslúžila viac. Napr. Bathory to samozrejme po všetkých stránkach strčí do kešene, ale vedľa novodobých ruských veľkofilmov typu 1612 alebo Sluga... je Arn veľmi, veľmi chudobným príbuzným. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Fajn typ historických filmů. Obvykle se ukazuje chvíle z hrdinova mládí, kde nastíní jeho ambice, a děj poskočí do jeho budoucnosti, kde je už silný, aby mohl své cíle splnit. Tady to je sice podobné, ale mládí se věnuje nejdelší část, což mi plně vyhovuje. Žádná neustálá zběsilá velkolepá akce, ale jen pár skromných a přehledných soubojů a pěkné dialogy. Oproti ostatním takovým filmům jsem se hodně bál o hlavní hrdiny. Bylo by to ale ještě lepší, kdybych znal historii Švédska. Takhle jsem si pořád říkal, co komu může církev udělat, jestli je morální, aby člověk udělal tohle a další a další vodítka, která mi jen připomněla, jak málo toho vím o středověku. Co si ale nejvíc vybavuju je Saladin. Sice je tam jen chvilku, ale takové charisma by si zasloužilo vlastní film. Od Švédů ho ale asi očekávat nemůžu. Kéž by i blízký východ začal dělat takové filmy. Edit: Podíval jsem se podruhé a když už člověk ví, co přijde, tak už to není ono a film působí víc zdlouhavě. Proto doporučuju neopakovat. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nabízí se tu paralela s Královstvím nebeským, obojí stojí za to, ale tohle není Amerika. Kdo chce pompu, výpravu a akci, vybere si vždycky Hollywood. Tohle je ale něco jiného, jde to víc do hloubky. Možná by bylo fajn, kdyby Ridley Scott byl Švéd, Dán nebo Nor, pak by to byla ta správná pecka, ale toho bohdá nebude...a kdy bude film o bitvě na Moravském poli, Král železný a zlatý? ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Vo filme sa hovorí najmenej siedmimi jazykmi: švédsky, dánsky, nórsky, anglicky, francúzsky, arabsky a latinsky. (Weezy22)
  • Mníšky v opátstve, kam posielajú Cecíliu (Sofia Helin), majú na sebe Hnedý škapuliar často spájaný s karmelitánkami. Zatiaľ čo karmelitánsky rád v tomto časovom období existoval, škapuliar nie. Jeho použitie sa začalo asi v roku 1251 - 65 rokov po skončení filmu. (Weezy22)
  • Rozpočet bol 210 mil. SEK (švédskych korún), čo je asi 30 mil $. (Smok)

Reklama

Reklama