Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

vincchuppo 

všechny recenze uživatele

Ze začátku celkem chytlavé, místy i originální seriálík. S novějšími sériemi celkem slábne. Každopádně jako oddechovka je to celkem dobrá volba. Postavy jsou celkem sympatické a efekty s animacemi také. Pokud máte rádi britskou angličtinu, tak do toho jděte. Lester je každopádně fajn postava a nepostrádá suchý humor. Pokud máte rádi pravěká monstra, proč ne? Ale nečekejte nějaký nový objev pod sluncem, i když koncept je zajímavý. ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to úžasný seriál, první díl jsem viděl když jsem si kupoval DVD. Ten seriál je super! Postavy sympatické, hodně lidí si stěžuje na efekty, ale vyšlo to už v roce 2006, za mě efekty v pohodě. ˇˇ´´´´´´1. SÉRIE 7/10 - Solidní start, ale je vidět že se máme těšit na něco mnohem lepšího. Ony ty všechny epizody jsou fajn, postavy se teprve projeví, to je hold úděl prvních sérií, ale najdou se tu dvě docela slabší epizody, až silně nepřesvědčivá pátá s pterodaktylem, a známá neoblíbená epizoda s pavouky, kterou mám ale upřímně rád, hlavně kvůli emocím. Pilotní díl je dost dobrý, třetí se čtvrtým jsou velmi kvalitním zpestřením příběhu, kde ta čtvrtá mě absolutně emocionálně rozsekala. A finální šestá epizoda je absolutně boží a představí nám monstrum které se s vím vzhledem může rovnat těm nejlepším filmovým monstrům. ''''''''''' 2. SÉRIE 8/10 - Naprostý vrchol. Postavy a mytologie o krok zajímavější a zábavnější. Ze samotných epizodních zápletek srší více nápadů, a vizuální stránka je o HODNĚ lepší než v první sérii. První epizoda je super, bohužel druhá tak nějak nefunguje, třetí je skvělá, čtvrtá je naprosto fenomenální s úžasnými monstry a atmosférou. Pátá se šestou skvěle vyplňují cestu k finále, který je to nejlepší co tento seriál potkalo. Jsem nadšený. ''''''''''''''' 3. SÉRIE 8/10 - Nápaditost a skvělá mytologie pokračuje, nové postavy jsou skvělé, možná čtvrtý díl je trochu slabší, ale vrcholení třetího dílu, akce v osmém díle, děsivost druhého dílu, nebo samotné finále, jsou prostě v rámci seriálu prvky, které seriál neuvěřitelně táhnou nahoru. Kvalita je tak o krok dolů než u předešlé série, stále si ale třetí sérka zachovává podstatu seriálu. ''''''''''''' 4. SÉRIE 8/10 - Někdy se stane že začne být seriál se čtvrtou sérií mírně repetetivní a značně horší, a né žeby byla čtvrtá série lepší než předchozí dvě, ale je až k nevíře že všechny díly jsou solidní, a minimálně polovina z nich patří k tomu nejlepšímu ze seriálu, ty vodní dinosauři v městečku, zvíře co vraždí bezdomovce, vlci na svatbě, nebo monstrum ve škole, a bílý dinosaur stromolez.'''''''''''''''''' 5. SÉRIE 7/10 - No, a bohužel, poslední finálová řada je ta úplně nejslabší, ale pořád nabízí dost dobré díly, v čele s epizodou s velkými brouky. Finální části v poušti skvělé, ale finále nejiskřilo tolik, protože každá série je očividně o level jiná - první je spíše o utváření příběhu, druhá je výrazně epičtější a nabízí více epizodních zápletek, třetí má téměř úplně jiný feeling a hodně změněnou mytologii, čtvrtá je modernější a akčnější a pátá podivný mix prvních dvou sérií a té čtvrté. Ale jsem rád že jsou všechny série aspoň nadprůměrné. Žebříček všech sérií: Nejlepší: 02, 03, 04, 01, 05 :Nejhorší ()

Reklama

philip.j.fry 

všechny recenze uživatele

Jako malé dítě(řečeno Lachtanem:Malý svišť :) jsem byl trochu jinde než ostatní človíčkové.Ostatní ve školce si hráli na motokárách,s levnými plastovými vojáčky,s autíčky a kuličkovými pistolkami.Mým parketem byli dinosauři,co jedli,kdy žili a tak.Ve školce nebyla jediná hračka dinosaura,musel jsem si plastové dinosaury nosit z domu a nejednoho pravěkého tvora jsem ve školce ztratil.Když se ve školce kreslilo na papír,člobrďové kolem mně kreslili tanky,koně,auta nebo vojáky.Já dinosaury.Pravda,připomínali spíš Jabba Hutta se čtyřma nohama,ale já jsem byl se svým výplodem spokojen.Postupem času ve mně však zájem o dinosaury začal opadávat,a jednoho dne opadl docela.Dinosaury však nahradilo fantasy,a já jsem za to rád.A dnes,když si chci připomenout staré časy,pustím si právě něco takového jako je Primeval. ()

Zevon 

všechny recenze uživatele

Skvělé německo, hehe, nevím, jak tuto směs, kde je všechno, po čem duše televizního konzumenta baží, nazvat jednou větou, nejspíše by se hodilo "pohodová jurská sága" :-). dostal mě hlavně ten nápad, nacpat masožravým ještěrům do tlamy ty šavlozubé tesáky, co ti lidi fakt nevymyslí :-))). Ať se na mne nikdo nezlobí, ale hodnocení čtyři a pět mám pro naprosto jinou produkci... ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Jo,je to velká kravina,ale zároveň dobrá zábava.Vyloženě skvělých dílů je sice jen pár,ale těch pár dílů je fakt skvělých.A Connor v podání Andrew Lee Pottse je fakt sympaťák.Viděl jsem první dvě řady a dávám slabší čtyři s tím,že nevím,jestli uvidím řadu třetí.Ta je ale prý dost špatná,takže je to možná dobře. Update: A s tou třetí sezonou jsem vážně neměl začínat... Jsem v její půlce a seriál za těch pět dílů stihl jít velmi slušně do kytek,rezignoval i na tu nejelementárnější logiku,trapně odstavuje důležité postavy a nezvládá zodpovědět žádnou z otázek nastolených předchozím dějem.Zápletky epizod čím dál tím směšnější,nástupce Cuttera je na zabití a momentálně mě při sledování drží opravdu jen Connor,zábavný Ben Miller jako Lester a naděje,že s blížícím se závěrem řady dostane současné dění alespoň nějaký smysl. 1. série: 80 % , 2. série: 75 % , 3. série: zatím 30 % ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Čtvrté sérii předcházelo pět miniepizod, které byly zveřejněny na internetu. (jh666)
  • Scény z období pozdního permu, do něhož se otevře anomálie v epizodách Leapin' Lizards (2007) a Future Foe (2007), se natáčely na Kanárských ostrovech. Zdejší porosty borovice kanárské rostoucí na vulkanickém substrátu se podle mnohých studií skutečně podobají ekosystémům z tohoto období mladších prvohor, jelikož tehdy probíhala na severní polokouli rozsáhlá sopečná činnost a navíc se i poprvé celosvětově rozšířily jehličnany. (Marasuchus17)
  • Vyobrazení většiny pravěkých zvířat je založeno na vědeckých poznatcích, nicméně tvůrci jim chtěli dodat jistou míru osobitosti, a tak mnohým z nich dodali vyšší inteligenci, než jakou mohla doopravdy disponovat. Ta se projevuje např. uvažováním zvířat o tom, koho sežrat nejdříve. Mimo to též tvůrci chtěli, aby vyhlížela o něco děsivěji, a proto mnohým z nich přidali pár znaků navíc (např. v případě gorgonopsida větší tělesné rozměry a čtyři šavlovitě zahnuté zuby místo dvou). Nejextrémnější jsou v tomto ohledu živočichové z budoucnosti, z nichž je nejikoničtější predátor z budoucnosti – fiktivní nelétavý obří dravý netopýr se zakrnělým zrakem a mimořádně skvěle vyvinutou echolokací. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama