Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (627)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Můj první film s homosexuální tématikou, můj první film pojednávající o AIDS. Když jsem to viděl poprvé, cítil jsem zmatek. Bylo to v době, kdy gay páry nebyly samozřejmostí a kdy vidět venku na ulici chlapa převlečeného za ženu budilo posměch. Hanks to s Denzelem dali skvěle a můj počáteční ostych a překvapení vystřídaly pocity sympatií. U závěrečného videa jsem byl opravdu dojat. Shrnu-li to však v celé v jedno, vychází mi z toho jen průměr. * * * ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Vo Philadelphii mi rozhodne chýbalo lepšie vykreslenie Andyho vzťahu s jeho partnerom, detailnejší záber na Joeovu zmenu pohľadu na homosexuálov a zobrazenie dopadu sporu na jednotlivých členov firmy. Snímku som si celý čas užíval a Hanks s Washingtonom boli pomerne schopní, ale k dokonalosti chýbalo ešte veľa. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pomerne dlho mi tento film unikal. Bol som naň zvedavý nielen kvôli režisérovi Mlčania jahniatok, ale aj kvôli dvojici dobrých hercov, z ktorých ma osobitne Tom Hanks ohromil tým, čo je schopný kvôli vierohodnosti stvárňovanej postavy vykonať. Springsteenovu skladbu poznám už dlho a problematika AIDS (homosexuálnej scény) má dnes iných charakter ako pred tridsiatimi rokmi. Na problematiku chorých na AIDS, ebolu alebo napr. na schizofréniu mám jednoznačný názor. Postihnutí aj ohrození majú svoje práva. A z konfliktu týchto práv má prednosť to, ktoré nie je možné zneužiť napr. nedbalosťou alebo z iného dôvodu. Preto boli obavy Andrewových kolegov pre mňa pochopiteľné. Ľudia si počas chrípkovej epidémie nasadzujú rúška, váhajú, či prijať ruku podanú ruku psoriatikom a pod. A AIDS je smrteľnou chorobou. Preto prepustenie Andrewa nepovažujem za zlyhanie vedenia firmy, ale za zlyhanie legislatívy, ktorá nedokáže účinne chrániť ľudí pred touto chorobou. Rovnako, ako považujem za zlyhanie systému, keď z uzatvorenej psychiatrickej liečebne prepustia schizofrenika s balíčkom liekov a nádejou, že ich bude pravidelne užívať. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Chudackovi homousovi ublizili a udelal se z toho film o diskriminaci. Coz je opruz, ale nastesti tenhle film je zpracovanej tak vyborne, ze to vubec nevadi. Samozrejme to je cely velky klise, vsichni sou zly, jen Hanks je ten spravnej, vyhraje soud a nakonec dojemny video z detstvi, ale plne to vynahrazujou herecke vykony, hudba a (celkem predvidatelnej, ale promakanej) scenar. Akorat nechapu za co Hanks dostal oskara, hral vyborne, nalicenej byl uzasne, ale prislo mi, ze ma furt jeden ublizenej vyraz. Antonio Banderas se do filmu vubec nehodil, ale predved celkem solidni vykon. A Denzel Washington byl jako vzdy skvelej. Sice to cely utoci desne na city, ale je to proste vyborne natocenej film, kterej i pres svou dylku vubec nenudi. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Podobne, ako predchádzajúci Demmeho snímka (MLČANIE JAHNIAT), aj legendárna PHILADELPHIA je film temný, smutný, bez vtipu, nadhľadu, pre mnohých príliš realistický. Vlastne sa čudujem, že v 90-tych rokoch bolo umožnené vzniknúť AŽ TAK temným filmom. Zaryje sa vám pod kožu, milovať ho ale nebudete (zato Springsteenovu pesničku áno). Dnes už gay téma a AIDS téma nie sú takými tabu, ako v roku 1993, ale to na konečnom hodnotení nič nemení. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (38)

  • V rozhovore pre The New York Times v júni 2022 Tom Hanks povedal, že film by sa dnes nenatočil s heterosexuálnym hercom v úlohe gaya, pretože by sa hovorilo, že to nie je autentické. Pritom však potvrdil, že vtedy to bolo správne: "Jediný dôvod, prečo sa ľudia toho filmu nebáli bol fakt, že som toho homosexuála hral." (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

včera

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama