Reklama

Reklama

John Adams

(seriál)
  • USA John Adams
všechny plakáty
Trailer
USA, 2008, 8 h 18 min (Minutáž: 62–91 min)

Režie:

Tom Hooper

Předloha:

David McCullough (kniha)

Hrají:

Paul Giamatti, Laura Linney, John Dossett, Stephen Dillane, Sarah Polley, Samuel Barnett, David Morse, Rufus Sewell, Justin Theroux, Tom Wilkinson (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Miniseriál HBO o druhému americkém prezidentovi Johnu Adamsovi přibližuje život tohoto výjimečného muže, jehož nezávislý duch, úcta k právnímu řádu i závazek osobní svobody měly hluboký vliv na hodnoty, z nichž se zrodily USA.  Miniseriál HBO je věnován pozoruhodnému životu jednoho z nejméně pochopených a doceněných „otců zakladatelů“: druhému prezidentovi Spojených států amerických Johnu Adamsovi.Titulní roli hraje Paul Giamatti, jeho oddanou ženu Abigail ztělesnila Laura Linneyová. Seriál mapuje životní cestu jednoho z prvních zastánců americké nezávislosti, jehož odkaz je mnohdy zastíněn mnohem slavnějšími současníky, jako byli George Washington, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton a Benjamin Franklin. Vedle vylíčení bouřlivých událostí, které provázely zrození amerického národa, je tento seriál také fascinující studií lidské přirozenosti a strhujícím milostným příběhem o vzácném vztahu mezi Adamsem a jeho ženou. A v době, kdy se americký národ stále víc politicky polarizuje, seriál o Johnu Adamsovi připomíná a oslavuje hodnoty svobody a nezávislosti, na nichž byly Spojené státy americké vystavěny.
Seriál byl natočen podle knihy Davida McCullougha, oceněného Pullitzerovou cenou, která se stala jednou z nejprodávanějších historických biografií všech dob. Reže se ujal držitel ceny Emmy Tom Hooper. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak je to jasné - Tom Hooper je neoddiskutovatelně bravurní režisér, který se nebojí dotknout ani složitých historických témat. Má znalost a zainteresovanost v období vzniku Spojených států byla velice malá. Přesto jsem se k této minisérii HBO odhodlal (právě díky jménu režiséra) a dostalo se mi navýsost kvalitního díla. Nyní mohu říct, že zevrubně vím, kým a jak byly položeny základní kameny Spojených států. Paul Giamatti se role druhého prezidenta Spojených států zhostil neuvěřitelně, jeho emoce a vlastnosti zobrazil dokonale (ať už ty kladné či záporné) a stejně tak bych vyzdvihl Lauru Linney (jeho žena) a Stephena Dillaneho (Thomas Jefferson, který zemřel ve stejný den jako Adams - na 50. výročí podpisu Deklarace nezávislosti, tedy 4. července). Série popisuje období od prvních aktů proti britské monarchii, přes vznik Spojených států, rozpory v Kongresu až po zmíněný 4. červenec 1826. Divákovi ukazuje nejen politické konání a strádání v tomto období, ale i soukromí samotného Adamse na pozadí tehdejšího amerického života. Nikdy jsem netušil, že Spojené státy si procházely ještě hodně dlouho po svém vzniku těžkými porodními bolestmi a byly tak křehkým stvořením. Navíc jsem se na poslední díl série symbolicky dodíval v předvečer Dne nezávislosti. :) ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Po Tudorovcích další historický seriál (v tomto případě spíš minisérie), který byl v poslední době natočen. Zajímavý o to víc, pokud z amerických prezidentů dokážete vyjmenovat tak akorát Roosevelta, Washingtona, Nixona a Bushe :). Scény, kulisy a kostýmy působí prostě, místo nich zaujmou herecké výkony. Paul Giamatti je jednička! ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Adams ostáva u nás trocha v úzadí, v porovnaní s menami ako Washington alebo Jefferson. Preto je dobré, že sa natočila a nadabovala táto séria, približuje jeho život a názory. Avšak je to dosť právnicko-politické pojednanie a môže bežného diváka nudiť. U Adamsa sa nájde pár historických zaujímavostí. Napríklad, že sám nikdy nemal otrokov, ale inak bol za otroctvo. Ale ešte zaujímavejšie je, že on, rovnako ako Jefferson, zomreli v ten istý deň - 4. júla 1826 - ale čo je ešte šokujúcejšie, bol to deň 50. výročia podpísania Deklarácie o nezávislosti... ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl, že jedním z koproducentů je i pan Tom Hanks a spoustu se toho bude odehrávat okolo Philadephie, moc se mi do toho nechtělo...… . Ale ono ne (jako by ten Hanks do toho snad ani moc nekecal),- patetický snad jen úvodní titulky. Oceňuji především mimořádnou (opravdu výjimečnou) snahu o co možná historicky věrný příběh. No a pana Giamattiho jsem tam měl pro své osobní potěšení. Jak ten to umí. ()

JOHN.NY 

všechny recenze uživatele

Nejvetsi historicky skvost z obdobi americkych revolucnich let. Silne navozena doba, historicka presnost a nenucenost delaji z teto serie povinnost pro kazdeho, kdo se zajima o historii. Vetsinou se neprenesu pres herecke obsazeni historickych postav, avsak v pripade Johna Adamse a spol. jsem nemel nejmensi potiz. Beze sporu nejsilnejsi okamziky prinasi druha cast, ve ktere se rodi nezavislost, dale inaugurace George Washingtona na dnesni Wall Street a barvite vykresleny vztah Johna Adamse a Thomase Jeffersona, s jejichz zivoty si osud pekne pohral. Paul Giamatti v zivotni roli, stejne tak jako Laura Linney. Nezbyva nez doufat, ze si HBO veme pod ruku i dalsi prezidentske pribehy. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Symbolem minisérie je had rozsekaný na 8 částí s podtitulem Join or Die. Během americké revoluce sloužil jako symbol jednoty kolonií proti Britům. Jeho autorem je Benjamin Franklin. (rybitvi)
  • Adamsův syn John Quincy Adams se stal šestým americkým prezidentem. George W. Bush je teprve druhým prezidentem, jehož otec byl také prezidentem. (rybitvi)
  • John Quincy Adams byl prvním prezidentem, který nosil dlouhé kalhoty a také prvním prezidentem, který se nechal vyfotografovat. (JOHN.NY)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama