Vzývající ticho (TV film)

• Velká Británie

Beckoning Silence, The

Velká Británie, 2007, 75 min

Louise Osmond

Hrají:

Joe Simpson

Vyborny dokument o jedne tragedii pri zdolavani Eigeru. Urcite si nemecti filmari timto dokumentem inspirovali rpi nataceni filmu Nordwand http://www.csfd.cz/film/248775-nordwand/ .(4.3.2010)

"Pokud riskujete vše, nejen útrapy a bolest, ale riskujete život, obětujete vše pro váš sen, pro něco, co nemá žádnou hodnotu a nikomu tím nic nedokážete, máte jen pomíjivou chvíli na vrcholu a když sejdete do údolí, je pryč. Udělat něco takového vlastně postrádá logiku. Není to ospravedlnitelné žádnými racionálními argumenty. To je pravděpodobně důvod, proč to děláme."(19.3.2010)

mě to teda nepřišlo vůbec lepší Touching the Void.. né protože bych neměl rád špatné konce, ale prostě ani vizuálně mě to tak nechytlo a nedostalo to do mě tu atmosféru a režisérsky mi to nevyhovovalo.. nepříliš dobře prostřihané ty odkazy na příběh Joea.. špatně to bylo celé poskládané.. ale co to mělo navíc a opravdu skvělé.. byly Joeovy postřehy a myšlenky.. ty to posadili o stupeň víš k vrcholu.. bohužel byly režisérsky občas zamaskované, že neměli tolik prostoru, aby vyzněli.. 3*/4*(12.9.2011)

Historie výstupů v severní stěně Eigeru je legendární a tento dokument mě bavil.(13.3.2011)

"Pokud riskujete vše, nejen útrapy a bolest, ale riskujete život, obětujete vše pro váš sen, pro něco, co nemá žádnou hodnotu a nikomu tím nic nedokážete, máte jen pomíjivou chvíli na vrcholu a když sejdete do údolí, je pryč. Udělat něco takového vlastně postrádá logiku. Není to ospravedlnitelné žádnými racionálními argumenty. To je pravděpodobně důvod, proč to děláme."(10.2.2012)

Zdarily polodokument o neuspesnem pokusu o zdolani severni steny Eigeru. Je to napinave, je v tom spousta peknych zaberu na severni stenu, napr detailni zabery klicoveho traverzu, nicmene verim, ze se tento film muze libit i nelezouci casti populace. Nekdo bude mozna prekvapen vetsim mnozstvim flashbacku k nehode, kterou mel Joe Simpson v Andach (viz. film Touching the void) - me uz to ke konci trosku prudilo. Urcite doporucuju(9.1.2010)

Severní stěna Eigeru, rok 1936, dávno před příchodem Goretexu, Windstopperu nebo i jen obyčejné horolezecké helmy. Čtyři horolezci se pokoušejí do té doby o nemožné a mě napadají jenom slova odvaha a respekt.(5.3.2011)

Nikdy som neliezla na skaly, ale horolezectvo ma od detstva fascinovalo. Úplne náhodou som raz v noci natrafila na arte na tento dokument. Je to nezabudnuteľný film, film o veľkom horolezeckom sne, odvahe, priateľstve, rešpekte, smole, slzách, bolesti. A smrti. Severná stena Eigeru sekunduje ako zdatný protivník, ktorý jediným pohybom zmetie zo svojho kabáta otravných ľudkov. A tí, ktorí nespadnú, sa musia pripraviť na kruté a dlhé umieranie. Našťastie je film určený pre úzky okruh divákov, nie je preto nutné pliesť do toho lásku, ženy, politiku..... Klobúk dolu pred filmovým štábom, ktorý dokáže niečo takéhoto natočiť. 5 hviezd, jednoznačne.(12.5.2011)