Vzývající ticho (TV film)
Beckoning Silence, The
Velká Británie, 2007, 75 min
Louise OsmondHrají:
Joe SimpsonObsah
V dětství Simpsona inspiroval příběh Toniho Kurze, vynikajícího mladého horolezce, který v roce 1936 zemřel na Eigeru za těch nejhrůznějších okolností, kdy zůstal viset na konci lana. O 50 let později Kurzův příběh pronásledoval Simpsona v jeho úsilí o vlastní přežití, když sám zůstal viset ve vzduchu. Jeho utrpení se záhadně podobalo tomu Kurzovu, až na to, že Simpson navzdory osudu přežil, zatímco jeho hrdina zahynul. Joe Simpson utrpěl při nehodě tak vážná zranění, že se zdálo, že už nikdy nebude lézt. Avšak vědomí, že se nesmí vzdát, přimělo Simpsona položit si základní otázku: Proč poté, co se ocitl tak blízko smrti, cítí potřebu v lezení pokračovat? Ve snaze najít odpovědi se Simpson vydává zpět tam, kde to všechno začalo, na zrádnou severní stěnu Eigeru. (oficiální text distributora) -
Dokumentárně hraný film o výstupu na Eiger severní stěnou. Je v něm zfilmovaná nejtragičtější kapitola, kdy v roce 1936 vyřešila německo-rakouská čtveřice klíčové místo stěny, ale žádný z nich se nevrátil živý...
Ve filmu se střídají "historické" záběry výstupu s moderními a Joe Simpson komentuje a názorně ukazuje jednotlivé fáze výstupu - jak toho historického, tak i současného. (enyvan)
ddf76
Vyborny dokument o jedne tragedii pri zdolavani Eigeru. Urcite si nemecti filmari timto dokumentem inspirovali rpi nataceni filmu Nordwand http://www.csfd.cz/film/248775-nordwand/ .(4.3.2010)
luczi
"Pokud riskujete vše, nejen útrapy a bolest, ale riskujete život, obětujete vše pro váš sen, pro něco, co nemá žádnou hodnotu a nikomu tím nic nedokážete, máte jen pomíjivou chvíli na vrcholu a když sejdete do údolí, je pryč. Udělat něco takového vlastně postrádá logiku. Není to ospravedlnitelné žádnými racionálními argumenty. To je pravděpodobně důvod, proč to děláme."(19.3.2010)
LBsmoke
mě to teda nepřišlo vůbec lepší Touching the Void.. né protože bych neměl rád špatné konce, ale prostě ani vizuálně mě to tak nechytlo a nedostalo to do mě tu atmosféru a režisérsky mi to nevyhovovalo.. nepříliš dobře prostřihané ty odkazy na příběh Joea.. špatně to bylo celé poskládané.. ale co to mělo navíc a opravdu skvělé.. byly Joeovy postřehy a myšlenky.. ty to posadili o stupeň víš k vrcholu.. bohužel byly režisérsky občas zamaskované, že neměli tolik prostoru, aby vyzněli.. 3*/4*(12.9.2011)
Bakemaster
Historie výstupů v severní stěně Eigeru je legendární a tento dokument mě bavil.(13.3.2011)
Goopy
"Pokud riskujete vše, nejen útrapy a bolest, ale riskujete život, obětujete vše pro váš sen, pro něco, co nemá žádnou hodnotu a nikomu tím nic nedokážete, máte jen pomíjivou chvíli na vrcholu a když sejdete do údolí, je pryč. Udělat něco takového vlastně postrádá logiku. Není to ospravedlnitelné žádnými racionálními argumenty. To je pravděpodobně důvod, proč to děláme."(10.2.2012)
Biggles
Zdarily polodokument o neuspesnem pokusu o zdolani severni steny Eigeru. Je to napinave, je v tom spousta peknych zaberu na severni stenu, napr detailni zabery klicoveho traverzu, nicmene verim, ze se tento film muze libit i nelezouci casti populace. Nekdo bude mozna prekvapen vetsim mnozstvim flashbacku k nehode, kterou mel Joe Simpson v Andach (viz. film Touching the void) - me uz to ke konci trosku prudilo. Urcite doporucuju(9.1.2010)
Alvin
Severní stěna Eigeru, rok 1936, dávno před příchodem Goretexu, Windstopperu nebo i jen obyčejné horolezecké helmy. Čtyři horolezci se pokoušejí do té doby o nemožné a mě napadají jenom slova odvaha a respekt.(5.3.2011)
tatka
Nikdy som neliezla na skaly, ale horolezectvo ma od detstva fascinovalo. Úplne náhodou som raz v noci natrafila na arte na tento dokument. Je to nezabudnuteľný film, film o veľkom horolezeckom sne, odvahe, priateľstve, rešpekte, smole, slzách, bolesti. A smrti. Severná stena Eigeru sekunduje ako zdatný protivník, ktorý jediným pohybom zmetie zo svojho kabáta otravných ľudkov. A tí, ktorí nespadnú, sa musia pripraviť na kruté a dlhé umieranie. Našťastie je film určený pre úzky okruh divákov, nie je preto nutné pliesť do toho lásku, ženy, politiku..... Klobúk dolu pred filmovým štábom, ktorý dokáže niečo takéhoto natočiť. 5 hviezd, jednoznačne.(12.5.2011)
Podobné
- Čarodějův učeň (2012)
- Chytnout nebe za kšandy (TV film) (2011)
- Deklarace nesmrtelnosti (2010)
- First Ascent (TV seriál) (2010)
- Nejdivočejší sen (2010)
- Odkud není návratu (2010)
- Eiger: Wall of Death (2010)
- Asgard Projekt (2009)
- Progression (video film) (2009)
- Dotknout se nebe (TV film) (2009)
- Sám ve stěně (2009)
- Sen o nejtěžší hoře světa (2008)
- Everest – Juzek Psotka (2008)
- Vrcholy Leopolda Sulovského (2008)
- Dhaulagiri a Makalu jednou ranou (TV film) (2008)
- Na východ od Everestu (2008)
- Do krajnosti (2007)
- Sharp End, The (video film) (2007)
- Podruhé na K2 (TV film) (2007)
- King Lines (2007)
- Alps, The (2007)
- Nezdolný Everest (TV seriál) (2006)
- Nemocnice pod Everestem (TV seriál) (2006)
- First Ascent (video film) (2006)
- Dosage vol. 3 (2005)
- Dosage vol. 2 (2004)
- Přežít Everest: 50 let v horách (TV film) (2003)
- České himalájské dobrodružství (TV seriál) (2003)
- Dark Side of Everest, The (TV film) (2003)
- Ve stínu bohyně matky země (TV film) (2003)
- Dosage vol. 1 (2002)
- Lost on Everest (2000)
- Everest (1998)
- Everest: The Death Zone (TV film) (1998)
- Métamorphoses (1987)
- Opéra vertical (1982)