Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Úžasné horolezecké scény okořeněné skvělou dobovou výpravou! A kupodivu není Nordwand ani příliš zpolitizovaný, tzn. zahnojený nějakou kýčovitě antinazistickou propagandou, jak jsem se zprvu obával (a ze dvou zúčastněných Rakušanů udělala dokonce šovinistická německá režie naprosto regulérní retardy... což se dá ovšem pochopit, protože Rakušani jsou jen nedokvašení, tj. podřadní Němci). ALE: Ale bohužel jsem si před zhlédnutím filmu vygúglil 'jak to tenkrát skutečně bylo'. Bohužel proto, že mě tudíž nesmírně nakrknul ba přímo nasral jeho závěr s neohroženou, zamilovanou a hlavně úplně fiktivní dívkou. Myslím, že ani hollywoodská scénáristická sebranka by příběh 'podle skutečné události' nedokázala "vylepšit" (= vymrvit) o mnoho víc, než se to tímhle ekelhaft způsobem podařilo německým scénáristickým schweinehundům. A navíc Toniho poslední slova nebyla "je mi zima", ale "už nemůžu". A to jsem chtěl dát původně pět, scheisse! / Před zhlédnutím Nordwandu (nebo po) důrazně doporučuju vidět i tenhle hraný dokument, který je realitě blíž: http://www.csfd.cz/film/239220-vzyvajici-ticho/komentare/ ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Bože ta hudba, ach ta hudba ... Při scéně kdy horolezci zkoušení své schopnosti na Vražedné stěně a do toho hraje nepopsatelně krásná hudba ( Housle ) jsem měl husí kůži na celém těle a neustále jsem to musel přetáčet. Tahle scéna nemá chybu a už několik dní jí mám v hlavě. Celkově snímek působí hodně realisticky a je dost smutný. Nejlepší film o horolezcích jaký jsem zatím viděl. ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

Drtivá většina filmů se Vás snaží dojmout, ale Nordwand to v závěru prostě udělá a nebude se Vás příliš ptát. Ve chvíli, kdy Luise vylezla v noci ven se svítilnou, aby nebyl Toni "na skále" sám, a v dalších momentech, kdy umíral pár metrů od záchranářů, jsem byl fakt dojatej. Sorráč, ale fakt byl. Tenhle nemilosrdnej příběh totiž vymýšlela skála, nikoliv člověk. Z pohledu reálné předlohy bohužel, z pohledu filmařského bohudík. Nejdojemnější žánrovka. 90% ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Jó tak tohle byla poctivá filmařina horolezařina. Ani nevím co tomu chybělo. Možná jen trošku víc pocitu bytí v přírodě. Často mi to přišlo spíš jako záběry z ateliéru. A vůbec nevím proč. Každopádně jeden z nejkvalitnějších filmů z oblasti dobývání velehor. V komentářích jsem četl, že ta reportážní část byla zbytečná. Já se domnívám že ne. Vždyť stěžejní částí toho filmu byl kontrast člověk mrznoucí uprostřed vysoké stěny, spící na křivých kamenech a nemající co jíst proti lidem o pár set metrů níže, kteří leží na pohodlných postelích za zvuku praskání dřeva v krbu a se spoustou teplého dobrého jídla v žaludku. Tenhle film vážně stojí za to vidět. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Již dlouho jsem neviděl film s podobnou tématikou a toto drama o horolezectví je skutečně dosti mrazivé. Dva němečtí kamarádí, se v době předválečného Německa, pokusili jako první zdolat severní stěnu Eigeru. Z počátku si získají vaše sympatie, při výstupu se vytváří hutná dávka napětí a následně se to vše přetransformuje do dramatu, které jak někteří diváci již tuší, mývá obzvláště v těchto případech tragické konce. Výstupové scény, potřebné vybavení, kostýmy, celkové zpracování je realistické a na rozdíl od takového Cliffhangera především uvěřitelné. Jako součást celého dění se tu odehrává i menší romantická vsuvka, která ale nezaclání neboť je tak trochu odsunuta na vedlejší kolej a hora má prostě poslední slovo. Po delší době kvalitní dílo se slušnými herci, výborným přátelstvím dvou hlavních protagonistů a ještě lepším blizzardem, který vás obklopuje několik tisíc metrů nad mořem, zrovna když visíte na skále a vybavení je v háji. (7/10) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Nordwand je severní stěna Eigeru (obr). Eiger je nejvýchodnějším vrcholem masivu Jungfrau v bernském regionu Švýcarských Alp. Nordwand má převýšení 1800m a je jednou z nejvyšších a horolezecky nejobtížnějších evropských stěn. (Beastmaster4)
  • "Já už nemůžu," je slavná a smutná poslední věta, kterou zachránci slyšeli. Poté se Toni Kurz zvrátil ve visícím laně a zemřel. (Beastmaster4)
  • Jakmile Luise Fellnerová (Johanna Wokalek) a její šéf, pan Arau (Ulrich Tukur), dorazí na Eiger, místní průvodci stojí před hotelem propagující své služby pro turisty. Jeden z průvodců si všimne páru horolezců v davu. "Podívej se, kdo přijde," říká, "Bartolo Sandri a Mario Menti." Kolega průvodce mumlá: "Další párek bláznů. Přijedou ve vlaku a odjedou v rakvi." Tito dva italští horolezci také zemřeli na severní stěně 21. června 1938. (Rozige)

Reklama

Reklama