Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 418)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný a promyšlený film včele s talentovaným Gerardem Butlerem. Celou dobu jsem ho hltala a žasla. O to víc jsem byla zklamaná koncem. Už se to párkrát stalo, že geniální film byl sražen nesmyslně jednoduchým závěrem. Tady to je ukázkový příklad. Jinak Butler opět skvělý! Zvládne každý žánr levou zadní. 4,5* ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Kevlarový Majster N dáva dole celú Philadelphiu a ja vravím ano. Ano, skôr ako premýšľať sa treba nechať ťahať za ručičku. A odmenou budiž svižná oldschoolová konverzačka, ktorá dáva rozpomenúť, že Gray je ten fasa týpek čo natočil Vyjednávača. Spokojnosť aj keď sa bojím, čo so mnou spravia logické trhliny pri repete. 70% ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Tvrdý, s ničím se nepárající thriller, plný opravdu nechutných drastických, někdy až černohumorných scén s charismatickým Gerardem Butlerem, kterého něco opravdu nasralo (Zase??) a rozhodl se s pár lidmi trochu zacvičit. A začal to dělat v opravdu grandioznim stylu podobném tomu z The Dark Knighta. Celé město v panice, spravedlnost v rozkladu a to vše musí vyřešit jeden ne už tak charismatický Jamie Foxx, který i po deseti letech vypadá úplně stejně. Ano, byly tam nějaké ty nesmysly, logické chybičky a další chybičky, ale jinak to dělá čest žánru. závěrečná pointa mi přišla jemně vycucaná z prstu a ne tak dobrá jakou jsem čekal, ale poslední záběry s Butlerem byly nádherné. V celku tedy ničím neurážející ale ani ničím novátorský thriller ve stylu revenge movies.. normální 4 ()

Botič 

všechny recenze uživatele

King Leonidas against the whole system and screaming: „This is justice!“ Dravá thrillerová rybka vynikající nad ostatními hereckým obsazením, břitkostí a kupodivu i vysokou dávkou humorných pasáží, která se zakousne a nepustí. Z prakticky nulových očekávání vykouzlil Gary Gray příjemně fungující jednohubku. Ačkoliv je scénář samá fičura, která místy naráží do logických mantinelů a kopíruje tu Oko dravce tu State of Play. Dalším mínusem je jistá předvídatelnost a doslovnost ústící do rádoby (ne!)originálního vysvětlení, které nesedne každému. Ale scéna srovnávající popravu vraha s koncertním vystoupením mi v hlavě zůstane hodně dlouho. Já se bavil skvěle. 7/10 ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Fanynky "pro přátele Jerryho" Butlera se konečně dočkaly, z jejich objektu touhy se stal regulérní bůh. Co bůh, kříženec Chucka Norrise se Zlatanem Ibrahimovičem. Má tuny peněz, je expert na zabíjení na dálku, a v jednom člověku zastane práci celé hordy profesionálních vrahounů:) Jo a měl by taky vzbuzovat soucit, protože utrpěl hroznou ztrátu a systém s ním vyjebal. Jamie Foxx je proti němu jen klasickým šablonovitým politikařícím Asistentem Distrikta Etornyho (abych držel českou "překladatelskou" tradici), který trousí prázdné kydy slyšené za posledních padesát let asi tak padesáttisíckrát. Mix "gonna get those bitches a svoji spravedlivou pomstu na systému" a jisté mysterióznosti umírá na vykrvácení z děr ve scénáři, který se bohužel jaksi rozlomil vejpůl a nic nedotáhl do toho správného konce. Do poloviny filmu se nám totiž rýsuje slušné kontroverzní - byť krapet moc na efekt a za každou cenu na krev - kriminální drámo, ale pak se to zvrhne v regulérní fantastiku. G. Butler s J. Foxxem holt nejsou S. L. Jackson s K. Spaceym, a F. Gary Gray holt není dost silná režisérská osobnost, aby dokázal šílenství Kurta Wimmera vykompenzovat, a aby z toho byl pořádný thriller. Škoda, kdyby z toho byla další Ultraviolet, a Butler měl fialové háro, byla by to aspoň sranda, a konečně bychom se dočkali té krve, kterou ze svého pseudokomiksu Wimmer laboratorně odpreparoval:P 60% a víc ani ň. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Gerard Butler byl původně připravený hrát Nicka Rice, ale Jamie Foxx zavolal producentům a zeptal se, zda by Gerard nemohl hrát Clyda Sheltona, a on Nicka. Když to producenti řekli Gerardu Butlerovi, nadšeně souhlasil. (Taninaca)
  • Ve Filadelfii (Pensylvánie) se natáčelo na místech Holmesburg Prison na 8215 Torresdale Avenue, Philadelphia City Hall na 1450 John F. Kennedy Blvd., na hřbitově Laurel Hill, v Girard Point a v Glen Mills na 500 Cheyney Rd. (noelcoward73)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno