Ubohý pan Kufalt (TV film)
Československo, 1981, 98+87 min
František FilipHrají:
Luděk Munzar, Petr Haničinec, Ilja Racek, Jan J. Vágner, Rudolf Hrušínský, Josef Somr, Iva Janžurová, Josef Vinklář, Čestmír Řanda st., Jiří Holý, Jana Šulcová, Vladimír Krška, Lída Plachá, Libuše Štědrá, Marta Kučírková, Viola Zinková, Ota Sklenčka, Gabriela Vránová, Josef Bláha, Ilja Prachař, Stanislav Fišer, Vít Pešina, Jaroslav Mareš, Antonín Hardt, Jan Teplý st., Ivana Vondrovicová, Zdeněk KutilObsah
Televizní dramatizace stejnojmenného románu Hanse Fallady. Jeho tragickým hrdinou je účetní falešně obviněný ze zpronevěry. Přes svoji nevinu je odsouzen a když po několika letech vyjde z vězení, je z něj zatrpklý muž odhodlaný odhodit dřívější morální zábrany a vzít si od společnosti vše, co mu vzala. V Německu 30. let zuří hospodářská krize a pro bývalého trestance je zdánlivě nemožné vybudovat si novou kariéru. Pan Kufalt nastoupí do firmy, která zaměstnává za žebráckou mzdu propuštěné vězně a čeká na svou příležitost. Využije citů firemní sekretářky v podání Ivy Janžurové a rozehraje riskantní hru... (gudaulin)
Kulmon
Skvělý Luděk Munzar jako pan Kufalt, trestanec a geniální manipulátor, který rozehraje vysokou hru, a pro kterého se lež stane denním chlebem a cestou nahoru. Ale na jak dlouho?(22.7.2011)
Brouk
Jedna z nejlepších TV insencí, kterou jsem kdy viděl.... Hans Fallada je citlivý spisovatel, co ve své době uměl koukat kolem sebe a nemlich to samé uměl při zpracování této předlohy F.Filip... Dokázal vytvořit pod svou taktovkou neopakovatelný herecký koncert ústředního tria: Munzar-Racek-Hrušínský.... Jó, kdyby tak ČT neboli ČST ("čejtý") měla schpného a průbojného skladníka archviních pořadů a takové snímky v nějakém pořadu tyto snímky cyklicky servírovala, přestanu snad prskat na stará kolena nad daní z používání TV, která jde do... (ale to už nepatří k tomuto excelentnímu snímku).... :-)(11.2.2009)
gudaulin
Jedna z pozapomenutých a přitom z pohledu dramatické látky, hereckým obsazením i předvedenými výkony mimořádně zajímavá televizní hra, velká a skvěle využitá příležitost pro Luďka Munzara v hlavní roli zatrpklého propuštěného trestance, který se rozhodne stůj co stůj vybudovat si znovu kariéru a využít k tomu jakoukoli příležitost. Jeho protihráčem je Rudolf Hrušínský v roli majitele firmy, která zaměstnává bývalé vězně a zneužívá jejich beznadějného postavení na trhu práce v době hospodářské krize. Střetnou se dvě silné osobnosti, dvě přetvářky. Vítěz může být jen jeden...Celkový dojem 90 %.(15.7.2008)
A_FISH
Munzar v roli svině neuvěřitelně uvěřitelný! Zasloužených 90%.(26.10.2008)
tahit
Pozoruhodná televizní inscenace. Mnohokrát jsem přemýšlel, proč tak hodnotná díla jako tento film, jsou často zastrčena někde v televizních archívech a téměř se vůbec v televizi nevysílají. Realita, že občas podprůměrný film plný tupostí a nevalné úrovně běží během roku na všech programech dokonce vícekrát, je prostě nepochopitelná. Mě jako příznivce opomíjených dobrých starých věcí docela mrzí. Je potěšitelné v této souvislosti vidět vynikající české herce, kteří by mohli úspěchem konkurovat komukoli ve světě. Zakončím to slovy. Bravurní výkon Luďka Munzara, Rudolfa Hrušínského, Ilji Racka a dalších zanechal ve mně pocit, že stále máme nebo jsme měli herce vysoké úrovně hereckého umění. Nelze ani opominout režii Františka Filipa, která je velmi zdařilá.(10.9.2010)
paascha
Slizký Kufalt, který kdyby nebyl Němcem ze třicátých, by klidně mohl být Čechem po osmačtyřicátém...(21.5.2009)
D.Moore
První díl je více než dobré pokoukání. Vlastně výborné. Všichni herci bez výjimky odvádějí (na dnešní poměry rozhodně) nadstandardní práci a souhru Luďka Munzara, Rudolfa Hrušínského, Josefa Somra, Petra Haničince a Ilji Racka je radost sledovat. Svým civilním projevem si mě snadno získala i Iva Janžurová. Pobavilo zjištění, že Ubohý pan Kufalt je vlastně klasická "gangsterka" o vzestupu (a zřejmě i pádu, uvidíme v druhé části) právě propuštěného vězně, která se ovšem odehrává v Německu 30. let. Stylové, pěkné.__P.S. Druhý díl je na stejné úrovni. Potěšil hlavně větší prostor pro Josefa Vinkláře, Gabriela Vránová a závěrečná jízda kočárem.(1.10.2011)
LiVentura
Stará dobrá herecká (vinohradská) škola....pánové uměli...O malicherném světě přetvářky a arogance, do kterého se chce každému, ale nikdo v něm neumí vlastně ani žít!!!(11.10.2008)
WANDRWALL
Skvělá předloha, skvělé herecké výkony. rád si tenhle příběh znovu přehrávám. A vám radím totéž.(24.9.2010)
Marthos
Nejednoduchost doby, která se po první světové válce v Německu proměnila v hluboké materiální i psychické strádání tisíců obyvatel, se v mnohém prolíná s nejednoduchostí povahy německého spisovatele Hanse Fallady (vlastním jménem Rudolf Ditzen). Duševní a posléze i tělesný handicap, podporovaný zčásti nezměrným požíváním drogových látek a alkoholu probleskují většinou jeho literárních prací. Z osobních prožitků a zkušeností vychází také hrdina románu, až puntičkářsky přesný a poctivý účetní Willy Kufalt, kterého smysl pro pořádek a osobní hrdost přivádějí tam, odkud se člověk vrací vnitřně změněný. Autoritativní idea povznést se nad banální život svých kolegů a přátel jej ovšem dohánějí opět na zcestí. Lež střídá lež, podvod kryje podvod a na konci této cesty nečeká nic jiného než zasloužený trest. Dvoudílná adaptace Františka Filipa zachovává půdorys románu a přesto posouvá význam díla nad rámec dané doby. O mimořádném hereckém výkonu Luďka Munzara v hlavní roli samozřejmě nelze ani v nejmenším pochybovat, jeho Kufalt je ztělesněním prášilovského mluvky, který za maskou sympatického podnikavce skrývá svou vlastní ubohost a prázdnotu. Standardně špičkové obsazení dnes již legendárních zástupců domácí Thálie (Hrušínský, Janžurová, Racek, Haničinec, Šulcová, Vinklář, Vránová, Řanda, Holý, Somr a další) vytváří nejen základní rámec pro sólo titulního představitele, ale soustředí se i na postižení vlastních tragédií, byť mnohdy na malém prostoru. Jakási podivuhodnost až mrazivá úzkost na nás dýchá z oné ústavní písárny, která daleko silněji připomíná vezeňskou celu, zastoupenou na první pohled andělsky spravedlivým otcem Saidkopfem. Ponaučení, které z této zdánlivě "levné studiové" inscenace plyne má mnohem širší rejstřík, jehož trpkou rovnicí se zdá být právě životní příběh Hanse Fallady. Egocentrická vyhraněnost měla a bude mít svá rizika a záleží pouze na nás, jak s nimi budeme manipulovat. Kufalt budiž vzorem a výstrahou zároveň.(14.7.2010)
kinderman
"Malé zloděje chytnou vždycky, těm největším podávají ruce ministři."(19.10.2008)
BASE
Druhé, obdobné využití hereckých schopností L. Munzara po snímku Neviditelný (1965)..jako již tenkrát, i v tomto byl velice přesvědčivý(17.12.2009)
frings
Pro mě zcela bez chybné, dokonalé!(28.2.2010)
6thSun
Malinko zdlouhavé, přesto v mnoha ohledech úchvatné (např. herecké výkony Munzara a Haničince). 85%(25.4.2011)
vypravěč
Úsporným jazykem televizní inscenace převyprávěné ironické drama lidského věznění. Falladův Kufalt (skvěle zahraný Luďkem Munzarem) coby symbol strachu z neopatrnosti se vzbouří proti bezpráví, jehož se stal obětí, paradoxně tím, že s ním asimiluje, a urychlí tak svůj návrat do poroby. Ničím jiným není ta jeho svoboda, jejíž stezky nezadržitelně vedou opět do nehybna mříží. Tam či onde zůstává vězněm, jímž se narodil a vězeňským lůžkem bude i zem, na níž naposledy složí své údy. Kufalt s maskou přesvědčeného vítěze od prvního svého kroku na zdánlivé svobodě (zachycené jako labyrint sociálních, psychologických a tělesných závislostí) opět jen a jen prohrává. Každý pohyb v neviditelných poutech znamená jen a jen další jejich utažení, každý krok od vězeňské budovy jej přivádí do jejích hlubších a hlubších kobek.(21.4.2011)
hans500
Vynikající TV film, velmi zajímavý scénář, výborný příběh a báječné obsazení, Luděk Munzar předvádí jedinečný výkon, o mnoho pozadu nezůstávají ani ostatní.(25.8.2010)
BoredSeal
Strhující příběh plný sviní s excelujícím Munzarem - to snad prostě není možný, takovouhle postavu zahrát dobře, ale očividně ne problém pro Munzara. All-star obsazení vedlejších rolí ohromuje, v paměti utkví herci vinohradského divadla jako totální ztroskotanci, Haničinec je prostě klasik. Když si člověk připomene, co jsme tady měli za hereckou a tvůrčí elitu, chce se mu ze současnosti blít.(9.10.2010)
pulnicek
Stopáž je příliš dlouhá zvlášť druhý díl se neuvěřitelně vleče.Nejvíc se mi líbil J.Somer.(21.5.2009)
sona123
Velmi povedený český televizní film (aspoň to tak vypadá), který už sice něco pamatuje, ale i tak mne dostal - s minimem rozpočtu (si představuji) skvěle rozehraje poměrně dramatický příběh (za pomocí několika excelentních herců, zejména Hrušínský je tu úžasný). Film byl uveden na ČT1 na dvě části a já se nemohla dočkat té druhé... nečekané překvapení, skvělé propracování toho, kam nás osud žene, jak se daří s velkým předsevzetím, ale klacky pod nohami, jak nás minulost provází, i když se snažíme před ní zavírat oči...A o tom temném v každém z nás.(16.5.2010)
Kovaja
Další z mnoha obdhalených skvostů doby dávno minulé.Herecké výkony pánů-Munzara,Hrušinského,Racka,Haničince,Somra jsou naprosto dechberoucí.První část je o krapánek lepší než díl druhý ale i tak se jedná o nadstandartní dílo.Munzar v roli slizáka který je ochoten pro svoji kariéru se vyšplhat na vrchol po zádech svých rádoby kamarádu.Jeho patolízalství a vlezdoprdelství je přímo odporné ale velmi poučné.Při sledování jeho postavy se mi opravdu dělalo zle protože i v dnešní době se takový lidé bohužel najdou:-(((6.5.2010)