Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Režie:

Martin Ťapák

Předloha:

Peter Jaroš (povídka)

Hrají:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Legendární slovenská komedie režiséra Martina Ťapáka vypráví svéráznou pověst, inspirovanou příběhy o zbojníku Jánošíkovi. Pacho z horské vesnice Hybe je skoro ve všech ohledech pravým opakem svého předchůdce: je malý a slabý, na velká slova a velké činy ho také neužije. Jenže ani jemu se nelíbí arogance místní šlechty, a tak se poddaných začne zastávat. Vyzbrojen proříznutou pusou, zdravou drzostí, vychytralým mozkem a smrtelně silnou pálenkou frndžalicí, zvítězí Pacho v souboji o místo zbojnického vůdce. Ostatně stát se nejlepším mezi tou bandou mameluků nebylo zase tak těžké. A začnou se dít věci. Pověst o Pachovi se dostane až do Vídně k samotné Marii Terezii, která – podobně jako hraběnka Erdödyová – shledává zbojníky vysoce přitažlivými. Proto padne rozhodnutí poslat do Pachova horského doupěte armádu… V hlavní roli svérázného zbojníka se objevil Jozef Kroner, na vtipných a zároveň libozvučných dialozích se podíleli vynikající komici Milan Lasica a Július Satinský. Zejména díky souhře těchto autorů vznikl takřka kultovní film, jehož humor dodnes nezestárnul. (Česká televize)

(více)

Recenze (172)

topi 

všechny recenze uživatele

Tenhle dnes již kultovní film stojí především na souznění děje s hudbou Svetozára Stračiny, která jede téměř nepřetržitě celou dobu stopáže a utváří tak dohromady neoddělitelnou součást. Parodující linka nemusí sednout každému, ale díky zmíněné hudbě funguje výtečně. Jako malému se mě Pacho přeci jen líbil více, to však nic nemění na tom, že v rámci slovenské kinematografie to je unikát a krom toho i krásná kostýmní stylizace. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Výborný Kroner a Labuda st., ale inak to už v dnešnej dobe nestojí za veľa. Je to taký slovenský ľudový film, alebo skôr paródia na vtedajšiu šľachtu. Zopár dobrých hlášok, scén sa nájde, ale musíte mať na takýto typ filmu náladu, ak si ho chcete pozrieť. Mimochodom ten záver mi prišiel vždy trochu čudný. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvělá slovenská parodie stavící se po bok legendárních filmů pánů Brdečky a Lipského... Film beroucí si na paškál za objekt svého zesměšnění nejenom národní legendy o zbojnících, ale v podstatě i mýtus národního obrození... Pacho je klonem humoru Woodyho Allena (silně mi to připomínalo Allenovské parodie typu Láska a smrt...) s ryze osobitým slovenským ,,folklórním" pohledem - všechna ta frázovitá ,,múdra", ty ,,figury" coby úžasně komponované živé obrazy, doslova geniální stylizace, ta nádherná hudba vytváří pseudofolklorní kontext, který trefně vystihuje komunistickou propagandistickou posedlost a zaujetí národním folklórem... My Češi jsme to zkusili jinak, transponováním zbojnické legendy do folkového muzikálu (Balada pro banditu tak reflektuje spíše ryze český fenomén trampství...), Slováci však ohlasem legend o Jánošíkovi či Šuhajovi nastavili úplně novou kvalitu - Pacho, hybský zbojník paroduje přímo základní slovenské hodnoty... Sebeironie je očistná (hledání Slovenska na mapě u císařského dvora), jen tápu, jak široce je národně akceptovaná... Tenhle skvělý film by mohl mít podobné účinky jako ona bájná frndžalica... Nádherná ohlasová parodie... ,,Nasedajtě na koně!" ,,Nemáme koně." ,,Tak utěkajtéééé!" ()

janesX 

všechny recenze uživatele

"Stoj 300 hrmených! Stoj 1000 hrmených! Stoj 1300 hrmených!"...a oni stále nič - tak tomu sa hovorí odzbrojujúci humor! Pacho sa pomaly, ale isto stával takým našim klenotom, až sa ním nakoniec aj stal. Ale pamätám sa, že som tomu dávnejšie tiež nevedel prísť úplne na chuť. Až kým som si to jedného dňa nepozrel poriadne. Túto satiru treba chápať hlavne v historickom kontexte. Na popukanie je napríklad scéna, keď páni vo Viedni chodia po zemi poštyroch a s obrovskými lupami hľadajú na mape Slovensko. Ale hlavne ma vždy poteší, keď vidím týchto zbojníkov pokope - výber hercov ako Čálik, Debnár, Blaškovič naozaj nemá chybu. Po štyroch opakovaniach zvyšujem na päť hviezd. 85,5%. ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Slováci veľa vlastných komédií nenatočili (oproti Čechom), ale táto dokazuje, že predpoklady na to mali - aj keď je to absolútna šialenosť a nie všetky srandičky sú rovnako vtipné, stále je to zaslúžená legenda s viacerými nezabudnuteľnými scénkami a hláškami. Skvelý Kroner aj celá partia, hudba mierne od veci, exteriéry pekné a záver vrcholne absurdný ako aj celá táto paródia na zbojnícke a folklórne legendy. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (19)

  • Filmovalo sa za horúčav, teplomer dosahoval hodnoty 32 až 35 stupňov Celzia, čo hercov riadne unavovalo. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • V scéne, keď posol cvála s listinou od grófov za Máriou Teréziou, prechádza okolo stromu, na ktorom je vidieť modernú turistickú značku. (bacon)
  • Natáčalo sa aj v rímsko-katolickom kostole v obci Brezovica, ktorý je maľbami najviac vyzdobený artikulárny kostol na Slovensku a je zapísaný medzi pamiatkami UNESCO. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama