Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

manonfire 

všechny recenze uživatele

Drtivá většina filmů se Vás snaží dojmout, ale Nordwand to v závěru prostě udělá a nebude se Vás příliš ptát. Ve chvíli, kdy Luise vylezla v noci ven se svítilnou, aby nebyl Toni "na skále" sám, a v dalších momentech, kdy umíral pár metrů od záchranářů, jsem byl fakt dojatej. Sorráč, ale fakt byl. Tenhle nemilosrdnej příběh totiž vymýšlela skála, nikoliv člověk. Z pohledu reálné předlohy bohužel, z pohledu filmařského bohudík. Nejdojemnější žánrovka. 90% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Už ji vidím, nevěstu. Krásnou, moc krásnou. Trochu vyšší než ty. 3970m, kamenná a ledová. Láska na první pohled. Kdo nezná ten pocit, drápat se ... hodin nahoru pro ten zážitek na vrcholu, kdy se vám naskytne nádherný pohled na okolní hřebeny a vrcholy (pokud vám tedy přeje počasí) nemůže pochopit. Často se setkávám s názory typu (i mezi mými známými) co z toho máš, plahočit se nahoru, strávit tam pár minut a následně absolvovat několikahodinový sestup dolů. Horolezectví (vysokohorská turistika) je droga. Kdo nezažije, nepochopí. Shodou okolností jsem nedavno shlédnul snímek Nanga Parbat o prvovýstupu bratří Messnerů. Zavládlo určité zklamání. V tomto případě panuje téměř 100% spokojenost a to jak s příběhem samotným, ikdyž, (ale o tom až o něco později), tak především s horolezeckými pasážemi (btw neskutečně autentickými). Takhle nějak určitě chtěl (a i měl) vypadat Vilsmaierův snímek. Nordwand je téměř autentickou rekonstrukcí výstupu z r. 1936 na severní stěnu Eigeru Nordwand (výstižně překřtěný na Mordwand) rakousko-německé čtveřice, který skončil naprostou tragédií. Philipp Stölzl má bezesporu cit pro gradaci napětí. Člověk má chvílemi pocit, že sám mrzne ve sněhové bouři a tráví noc v převisu v 3000m. Slova chváli tak letí I ke kameramanovi a pochvalu jistě zaslouží I technické (dobové) vybavení horolezců. Jedinou kaňkou (bránící mi se vytasit s plným hodnocením) je ta romantická linka. Ani ne tak samotná skutečnost, že se ji tam tvůrci rozhodli zařadit, jako spíše její provedení. Když už se něco ohání textem: podle skutečné události, to si opravdu tvůrci nemohli odpustit závěrečnou scénu, kdy se Johanna Wokalek vydává do sněhové bouře za Tonim a tváří v tvář s ním čelí jeho ( jejich) posledním chvilkám. Skutečnost je taková, že Toni Kurtz opravdu zemřel “ pár metrů” od své záchrany, nicméně tím kdo ho v posledních okamžicích povzbuzoval byli horští vůdci. Je to ale opravdu pouze malá piha na kráse. p.s to uživ verbal – musíš si uvědomit, že každý nemůže být takový krasavec a švihák lázeňský jako ty. Já byl spokojený. Představa Megan Fox v bikinách zachraňující Toniho Kurtze je (možná) lákavá, ale patří do jiného typu snímku. Ikdyž možná při pohledu na ní by Tonimu roztál(y) úd(y), nadlehčil lano a protáhl ho okem karabiny. Teď vážně, snímek Nordwand je vskutku působivým adrenalinovým zážitkem (troufám si tvrdit) nejen pro horlozecké nadšence a v mých očích se řadí do těsného závěsu za Macdonaldův Touching the void. 85% p.p.s. pokud se chcete dozvědět vice o historii této stěny, doporučil bych knihu Heinricha Harrera: Bílý pavouk ()

Reklama

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Jó tak tohle byla poctivá filmařina horolezařina. Ani nevím co tomu chybělo. Možná jen trošku víc pocitu bytí v přírodě. Často mi to přišlo spíš jako záběry z ateliéru. A vůbec nevím proč. Každopádně jeden z nejkvalitnějších filmů z oblasti dobývání velehor. V komentářích jsem četl, že ta reportážní část byla zbytečná. Já se domnívám že ne. Vždyť stěžejní částí toho filmu byl kontrast člověk mrznoucí uprostřed vysoké stěny, spící na křivých kamenech a nemající co jíst proti lidem o pár set metrů níže, kteří leží na pohodlných postelích za zvuku praskání dřeva v krbu a se spoustou teplého dobrého jídla v žaludku. Tenhle film vážně stojí za to vidět. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepší film s horolezeckou tématikou, s akým som mal tú česť, za čo môže nielen po všetkých stránkach prvotriedne spracovanie, ale aj samotná zápletka. Príbeh Toniho Kurza a Andreasa Hinterstoissera pri zdolávaní severnej steny Eigeru na mňa zo všetkých skutočných horolezeckých príbehov zapôsobil najviac a jeho filmové spracovanie sa síce od reality čiastočne odlišuje, ale aj tak o sklamaní nemôže byť ani reči. Síce trochu dlhšie trvá, kým sa začne skutočne liezť, ale to nie je ani najmenší problém, hlavné postavy si ma získali okamžite, atmosféra predvojnového Nemecka je zvládnutá bezchybne a k tomu samozrejme všetko to napätie ohľadom prvovýstupu na severnú stenu Eigeru. A po tej tretine sa už dej presunie na Eiger a tu sa už takmer nič nedá vytknúť, lezenie je podané nadmieru atraktívne, o postavy som sa obával a rovnako aj celá tá tragickejšia fáza, kedy sa kazí, čo môže je už aj emocionálne celkom silná, pocit bezmocnosti už ani nemohol byť silnejší, skutočne to pôsobí až tak depresívne. Jediným čiastočným záporom je pre mňa to, že v priebehu lezenia je možno až moc záberov na divákov z chaty, čo čiastočne narušuje pocit odlúčenia od civilizácie, čo vo filmoch s horolezeckou tématikou mám tak rád, ale toto je len čisto subjektívne, predsa len toto bola v skutočnosti veľká sledovaná udalosť a navyše aj toto podporuje ten pocit bezmocnosti, keďže záchrana je potenciálne tak blízko a predsa tak ďaleko. Obsadenie je bez problémov, Benno Fürmann je asi môj najobľúbenejší nemecký herec, ktorému verím aj tie fyzicky náročnejšie úlohy, bavil ma jeho priateľ, postava novinárky a jej nadriadeného to tiež celkom osviežia, tu nemám problém. Réžijne a po technickej stránke to už tiež asi nemohlo byť lepšie, uveriteľné lokácie, dobová atmosféra, emócie, tu som úplne spokojný. Horolezeckej tématike sa venuje len pár kvalitnejších filmov a North face je z nich určite najlepší. Pre mňa prakticky už klasika s pár zanedbateľnými zápormi, takže plné hodnotenie mu neodopriem. 86% ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Cítím tak neskutečné spojení, cit, pouto k těmto dvoum horolezcům, až se tomu dá jen stěží uvěřit. Jejich příběh ve mě skutečně vyvolal velmi silné emoce. Jejích příběh jsem poměrně detailně znala ještě před tímhle filmem, takže jsem přesně viděla scénáristické a režijní slabosti. Pravdou je, že mě velmi zajímá, nakolik pátrali po pravdě a nakolik to byla jen pohádka pro diváka. Ze záznamů a svědeckých výpovědí je mi jasné, že příběh lásky a ženské přítomnosti v hodinu smrti, je jen pohádka. Velmi mě zamrzel fakt, že Toni prohlásil poslední historickou větu a přitom tady nezazněla :(:(! Hrozně ráda bych udělila plný počet bodů, protože tohle se našim evropským sousedům skutečně povedlo!!! Nádhera!!, ale co jim nemůžu odpustit je ta adaptace hlavních hrdinů jako posledních spravedlivých. Nikde jsem se nedočetla, že by rakouská výprava byla takto zamindrákovaná a hloupá. Nevím, kde vzali tolik odvahy, aby horskou službu stylizovali do role "já život nenasadím, nepomůžu". Jako horská turistka si jejich práci nesmírně vážím. Pravdou však zůstává, že mu moc nepomohli a tak to taky skončilo. Takže finální resimé je, že jde o skvělý film, téměr dokonalý. Zejména pokud vás netrápí, že pravda je trochu upravená pro komerčního diváka...Viz fakt, že se Andi od Toniho odřízl - což podle historických faktů není pravda. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Andreas Hinterstoisser a po něm jeho druhové sice překonali kyvadlovým traverzem hladký traverz (dodnes nese jeho jméno), ale udělali zásadní chybu. Zavřeli si cestu k ústupu tím, že lano za sebou vytáhli. Edi Rainer zmrznul, Willi Angerer se uškrtil visíc v laně, Andreas Hinterstoisser se při pokusu o sestup bez navázání na lano zřítil a Toni Kurz zemřel vyčerpáním při slaňování pár metrů od zachránců, kteří se k němu snažili dostat ze štoly jungfrauské železnice. (Beastmaster4)
  • Poslední hodinu života Toniho Kurze, posledního živého nešťastné čtveřice z roku 1936 popisuje Heinrich Harrer ze šťastnější čtveřice roku 1938. V knize Bílý Pavouk shrnul historii Eigeru. (Beastmaster4)
  • Těchto 1800 výškových metrů (lezeckých je skoro 2x víc) v roce 2008 solově přelezl švýcarský lezec Ueli Steck za neuvěřitelné 2 hodiny a 47 minut! Běžní horolezci lezou cestu 2 dny. Jeho rekord byl překonán už v r. 2011 Dani Arnoldem, který zdolal severní stěnu klasickou Heckmairovou cestou za 2 hodiny 28 minut. (homerr)

Reklama

Reklama