Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva opilí kovbojové zohaví prostitutku Delilah a šerif Daggett rozhodne, že místo trestu mají dát šéfovi bordelu sedm koní jako náhradu za "poškozenou" pracovní sílu. Pohoršené prostitutky dají dohromady své úspory a rozhodnou se najmout si pistolníka. Stárnoucí zloděj a bývalý pistolník William Munny díky své ženě pověsil zbraně dávno na hřebík. Po její smrti se jako chudý farmář stará o dvě malé děti. Přestože zpočátku nabídku prostitutek odmítne, nakonec ho vidina peněz, které by mu pomohly řešit svízelnou situaci, přinutí nabídku přijmout. Spojí se s přítelem Nedem Loganem a obdivovatelem slavných pistolníků Kidem a vydají se na cestu. Nejprve Munnyho přepadne zimnice, a navíc ho surově zbije šerif Daggett, když u něj v městečku objeví pistoli. Po neslavném začátku se však pistolníci přece jen pustí do "práce" a zabijí prvního z kovbojů. Zuřící Daggett chytí Logana a utýrá ho k smrti. To byla osudová chyba. Kamarádova smrt totiž změní unaveného a nemocí zesláblého Munnyho v nelítostného mstitele. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (739)

Gemini 

všechny recenze uživatele

No tak dobrá...Eastwoodovo životní dílo, říkáte...tak s tím se ztotožnit nemůžu, a s těmi Oscary taky ne...možná je to film skvěle demýtizující Divoký Západ se všemi těmi kovbojskými hrdiny, ale to by byl každý western o starých psech unavených životem. Pokud by někdo měl odvahu ho natočit, říkáte? Odvaha bude, až někdo natočí životopisný příběh Charlese Mansona. Tohle je jen povzdech starého barda nad vlastní kariérou. Jinak nic proti Eastwoodovi nebo westernům nemám;) Na to jak málo se ve filmu uděje, je až neúměrně dlouhý, i když výstup Richarda Harrise za to do jisté míry stojí...tedy až do setkání s jistým šerifem, který je sice úžasná postava balancující kdesi mezi spravedlností a bezprávím, ale přišel mi jakoby vytržený z kontextu. Postava spisovatele je sice pro režijní záměr nezbytná, ale ve mně osobně vzbuzovala jen dojem komické figurky, a ve scénách kdy mu Gene Hackman vysvětluje jak to opravdu chodí na tom slavném Divokém Západě (což musí oddané fanoušky Vinnetoua opravdu překvapit:)), způsobil jen to, že jsem si pomyslel - na to snad není nikdo zvědavej. A mám dojem, že by na to přišel i pan spisovatel, potom co by svůj rukopis předložil vydavateli:) Jediný herecký výkon, který si na Nesmiřitelných cením, je ten, který předvádí Morgan Freeman. Clint Eastwood naštěstí kryje před zraky diváka patetické scény, ve kterých vyjde najevo jak hluboké občas bylo přátelství kumpánů jakými byli třeba Ned Logan a William Munny. Když Divoký Západ bez příkras, tak teda bez příkras;) Ohledně hudby bych jen podotknul, že Lennie Niehaus, který odvedl pořádný kus práce na Eastwoodově Dokonalém Světě, se tady zrovna dvakrát nepředvedl, což je trochu paradoxně vzato kolem a kolem ku prospěchu atmosféry Nesmiřitelných. Ale Unforgiven od Metallicy jsou podstatně lepší než od Eastwooda;) ()

choze 

všechny recenze uživatele

"JO, ZABÍJEL JSEM ŽENY A DĚTI. ZABÍJEL JSEM VŠECHNO, CO CHODILO NEBO SE PLAZILO. A TEĎ ZABIJU TEBE." Pouhé dva roky po TANCI S VLKY jsme se dočkali dalšího oscarového westernu, což není zrovna žánr, který by Oscary sbíral. Jakkoli to bude znít ohraně a pateticky, párkrát jsem se u NESMIŘITELNÝCH přistihl, že nedýchám. Ten film vás neuvěřitelně vtáhne a pak si s vámi dělá co chce a přitom je to navenek ošuntělá, komorní, realistická záležitost, důvtipně, dojemně a zatraceně napínavě demýtizující westernové legendy. Obzvlášť pobaví postava spisovatele rodokapsů, která se vždy nalepí na nějakého pistolníka a sepisuje jeho paměti, dokud pistolníka někdo nezastřelí a pak se spisovatel zase nalepí na toho, kdo ho zastřelil. Fantastický je závěr, ve kterém se zúročí všechny ty historky o činech Eastwoodovy postavy a starý chcípák to pořádně rozbalí. Hackmana jsem sice nikdy neměl moc v oblibě, ale z jeho brutálního šerifa mi běhal mráz po zádech. Dedicated to Sergio (Leone) and Don (Siegel). ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovo rozloučení s pro něj signifikantním westernovým žánrem proběhlo ve velkém stylu. Nesmiřitelní po vzoru antiwesternů, které začaly houfně vznikat na přelomu 60. a 70. let, tvrdě zametli s většinou romantických představ o Divokém Západě, na nichž se zakládala většina starších žánrových děl. Hvězdně obsazený snímek tak sugestivně prezentuje, že žít v té době nebyl skoro pro nikoho žádný med a že zabíjení lidí není z vícero důvodů zdaleka taková hračka, jak by se po zhlédnutí některých naivistických děl někomu mohlo zdát. Temná, špinavá a deziluzivní Eastwoodova vize, v níž si herec a režisér v jednom zahrál jednu ze svých nejlepších postav, stárnoucího bývalého pistolníka Williama Munnyho, si zaslouženě došla pro Oscary za nejlepší film, režii, střih a nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Gene Hackman). 90 % ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Brilantní satira. Herecký koncert Clinta Eastwooda a Genea Hackmana, ale nesmím zapomenut na výborný výkon Morgana Freemana, co velmi pasoval ve dvojici s Clintem v drsném prostředí Divokého Západu dotáhnutý do detailu. Clint opět potvrdil mistra v oboru a stále potvrzuje pozici prvotřídního režiséra, který mě dokáže dojemně překvapit s vyprávěním, filmařským citem, který mi hladí po duši. Nechal jsem se vtáhnout v ruku v ruce s Clintem, který nám představil drsnější Západ než jen ráj na zemi. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní western, kde se hlavní hrdina snaží vypořádat se svojí minulostí vraha kohokoliv možného včetně žen a dětí a kde hlavní "záporák" je vlastně celkem správnej šerif, co si chce akorát skrz občas trochu drsnější metody, zachovat ve svém městě pořádek. Přiznám se, že Hackmanovi jsem fandil o trochu víc, ale Eastwood byl taky klasicky výbornej. Dobrej špinavej western, bez správnejch kovbojů a kde nikdo neni vyloženej klaďas. 80% ()

Galerie (79)

Zajímavosti (38)

  • Aby se zdůraznila autentická atmosféra, nesměla v době natáčení na scénu městečka Big Whiskey žádná motorová vozidla. (džanik)
  • 68. největší film všech dob podle Amerického filmového institutu (2007). (džanik)

Související novinky

Poslední Wolverine bude westernový?

Poslední Wolverine bude westernový?

15.07.2015

Hugh Jackman se stále drží rozhodnutí, že bude třetí Wolverine jeho posledním mutantím filmem. Příští rok se ještě mihne v X-Men: Apocalypse, aby mohl tvrdit, že nevynechal ani jeden díl úspěšné ságy… (více)

Nesmiřitelný Artuš

Nesmiřitelný Artuš

21.03.2015

Guy Ritchie (Sherlock Holmes) právě začal natáčet Rytíře kulatého stolu. Jeho nový film nám představí krále Artuše a spol. hezky od začátku, takže není zas takový problém, že se objevil konkurenční… (více)

Rambo bude párat Mexičany

Rambo bude párat Mexičany

24.06.2014

Vietnamský veterán John Rambo ještě nevytrhnul svůj poslední ohryzek. Od filmového debutu akční legendy uplynulo 32 let a opět se před námi začíná rýsovat její páté dobrodružství. Na relativně… (více)

Rambo se přesouvá do televize

Rambo se přesouvá do televize

23.08.2013

Rambo: Do pekla a zpět z roku 2008 nebyl žádný komerční trhák, ale fanoušci akce ocenili jeho žánrovou čistotu a snímek si pamatujeme jako důstojný návrate Slye do slavné role. Dlouho se mluvilo o… (více)

Reklama

Reklama