Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Od kedy som prečítal rozsiahly román Temná Veža, od amerického spisovateľa Stephena Kinga, mám pre filmové westerny s Clintom Eastwoodom doslova slabosť. To ako Eastwood stvárnil titulné postavy drného, samotárskeho pištoľníka mi evokuje spomienky na románového hrdinu Rolanda Deschaina z Gileadu. Presne tak som si ho predstavoval. Tajomného charizmatického muža, s nejasnou minulosťou, tvrdého, ale zároveň spravodlivého a nekompromisného. Clint Eastwood je a zrejme aj navždy ostane najväčším filmovým Pištoľníkom. V tomto konkrétnom prípade sa predviedol ako "Biely jazdec" a ja som si opäť spomenul na Rolanda. **** ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Některý slabší chvilky jako např. trochu přihlouplý souboje, určitá strojenost a nepřirozenost, jsou zase vyvážený řadou zajímavých dialogů, krásnýma záběrama přírody a výbornou prací se světlem a stínem. Průměrnej western povýšenej Eastwoodovým charismatem a několika silnýma momentama, v něčem mi vzdáleně připomínal Kurosawovo Yojimbo, Sedm samurajů či Sanjuro. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood jako potulný kazatel, který se dostává do osady zlatokopů. které tak mírně vydírá a život znepříjemňuje místní městský boss se svými syny a zaměstnanci těžební společnosti-Proto by rád donutil těch několik rodin z pozemků odejít, protože je zde možnost další zlaté žíly. Jenže z Clinta se nakonec vyklube i pistolník....nechybí ani trochu lásky mladinké dívenky, byť tak trochu nevyslyšené.Hm. Clint před kamerou i za ní, na čtyři to nebylo o kousek, takový slušný film ze Západu. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

No Bledý jezdec je mistr průměrnosti. Jo jo Clint je dostatečně chrabrý, tajemný a chladnokrevný. Přesně jak jej mám rád. Bohužel všechno ostatní stojí za starou bačkoru. Záporák nemá charisma ani co by se za nehet vešlo. Banditi jsou spíš trapáci permanentně se chovající jako banda lemplů. A celé je to navíc hrozně roztahané a povrchní. Ještě že se Clint s rolí pistolníka rozloučil o pár let později o poznání lépe. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Westernové drama s klasickou zápletkou, které se ale myslím klasikou žánru nestane. Nevadí ani tak rozvláčný, pomale plynoucí děj, naopak, filmu spíše škodí snaha o občasnou odlehčenost a akci. A místy i nesmyslné jednání postav, které na dramatičnosti nepřidá, natož některé scény, které působí spíše parodicky - (třeba scéna s metáním rozbušek ve zlatokopeckém (velko)dole... Jako drama si film tři a půl hvězdičky zaslouží, za některé zbytečnosti však zaokrouhlené dolů. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Filmová kritička Pauline Kaelová o filmu tehdy napsala: “Eastwoodův western je umělecké dílo natočené očima malíře. Jsou tu odstíny špíny, hněď a černá místa a vnitřky domů jsou tak temné, že ani za denního světla si divák není jistý, kdo je zrovna na plátně.“ (ClintEastwood)
  • Když Eastwood prohlásil, že se chystá natočit další western, dostalo se mu všeobecného výsměchu, že tento žánr je už mrtvý. Eastwood si ale stál za svým a měl být důkazem, že tento typ filmu může přilákat diváky do kin. Kromě toho chtěl přehodit výhybku na jinou kolej a vytvořit žánr, který pojí prvky elegie a komedie, ale především se vysmívá mýtu divokého západu. (ClintEastwood)
  • Natáčení se neobešlo bez problémů. Eastwood měl při jedné ze scén "v sedle" nehodu, která skončila zlomenou klíční kostí. Naštěstí se to stalo až během posledního dne natáčení. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama