Pro hrst dolarů

• Itálie

Per un pugno di dollari

• Španělsko

Por un puñado de dólares

(Španělsko)

Fistful of Dollars, A

Western

Itálie / Španělsko / Západní Německo, 1964, 99 min

Sergio Leone

Jo, není pocta jako pocta...ale tohle je POCTA jak má vypadat. Sergio Leone ve skvělé formě, drsný Clint ještě bez vrásek jež by mu mohla závidět i tahací harmonika a nad tím vším Ennio Morricone. Jeden z nejlepších westernů of all times.(14.8.2005)

Clint Eastwood je opravdu pistolník, jak má být. Charismatický, drsný, s kamenným výrazem ve tváři, a hlavně přesný. Jeden z nejklasičtějších zástupců daného žánru se dočkal i volného pokračování, které se rovněž řadí mezi špičkové westerny.(17.4.2003)

Ta hudba! Ta režie! Ten Clint! Seznamte se, tohle je Western. 90% Zajímavé komentáře: Rob Roy, choze, anais(4.5.2005)

Scénář: Víctor Andrés Catena, Jaime Comas Gil, Sergio Leone .. Několik lidí se mi snažilo namluvit, že existuje ještě lepší western než pro mě absolutní klenot žánru a kinematografie zároveň Once Upon a Time in the West. A tím že prý je vrchol „dolarové trilogie“ The Good, the Bad and the Ugly. Abych se nepřel neoprávněně, celou zmíněnou dolarovou trilogii jsem si sehnal a udělal si nějakých 390 minut času, abych došel k závěru, že král westernu je jen jeden a navíc ho znám už dávno! Ano, i přesto, že snímkům Pro pár dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý a ošklivý nechybí mnoho k filmové dokonalosti, nemohu jim v žádném případě dát vyšší hodnocení než 80-90%. Sergio Leone sice i zde parádně režíruje, dokáže natahovat scény (zejména ty finální) tak poutavě, drásavě a za doprovodu Morriconeho hudby jsou skutečně excelentní .. přesto je celkový dojem z filmů slabší než u již zmíněného božského Tenkrát na Západě. 80%.(24.8.2005)

Dokonalý návod jak bruslit mezi dvěma partama a mít z toho prospěch .S.Leone se připoměl ve velkém stylu je to opravdovský mistr. Clint Eastwood byla jedinečná volba!(7.7.2006)

Tohle ve své době musela bejt superbomba protože teď to BOMBA rozhodně je. Clint to zahrál skvěle není to ten klasickej naondulovanej Mirek Dušín ale cynickej chlápek kterýmu de jen vo prachy a tak to má bejt.(14.1.2005)

Rozpočet $200,000Tržby USA $14,500,000Tržby Celosvetovo $18,400,000/65%/(31.5.2005)

První část volné dolarové trilogie jsem paradoxně viděl až jako poslední. Leone teprve piloval svůj mistrovský režijní styl a je vidět, že taky ještě neměl tolik financí a teprve směřoval k velké epičnosti kousků Hodný, zlý a ošklivý a Tenkrát na západě....Mimochodem gangsterka s Brucem Willisem Poslední zůstává je dějově velmi podobná, protože i ona stejně jako tento film čerpá z Tělesné stráže Akiry Kurosawy...Filmoví fajnšmekři by si měli všimnout, že Tarantino použil jednu Morriconeho skladbu z tohoto filmu ve svém Kill Bill 2, konkrétně ve scéně, kdy Michael Madsen přichází k pokořené Nevěstě poté co do ní vpálil dvojitou dávku soli z brokovnice.(15.3.2005)

První Leoneho návštěva na půdě westernů předznamenala příchod legendy. Remake Kurosawy se více než-li vydařil a ač Sergio teprve piluje svůj režijní styl k dokonalosti, tak i tak z toho je ve výsledku úžasné dílo. Pozdějším uměleckým Leoneho dílům to nemůže konkurovat, ale zase oproti drtivé většině "ostatních" westernů je to kvalitou ve zcela jiných sférách. Těžké hodnotit. ♫ Hodnocení OST: 4/5(3.6.2007)

rozpočet : ? tržby americke : $14,500,000(13.12.2006)

Remake Kurosawova Yojimba? Proč ne? Leone to zvládl rychleji a lépe. U Kurosawy jsem se místy výrazně nudil, tady ne. A dokonce jsem měl stále ponětí o tom, co se děje, kdo je kdo a proč to a to dělá zrovna teď, což se mi u Yojimba nepodařilo. Možná jsem trouba nebo to prostě opravdu Leone natočil líp.(13.4.2006)

Výborný western s drsňákem Clintem Eastwoodem, který se tímto snímkem proslavil a má přesně ty vlastnosti, které by měl správný kovboj mít (charismatický,drsný....) . Sergio Leone opět potvrdil, že to byl skvělý režisér a měl neopakovatelný cit pro natáčení. Celým snímkem nás provází překrásná hudba génia Ennia Morriconeho. Jeden z nejlepších westernů, ale kvality Tenkrát na Západě nedosahuje.(30.12.2007)

„Vy nemilujete mier?“ – „Viete, je ťažké milovať niečo, čo nepoznáte...“ Pravdupovediac, nepatrím k divákom, ktorí tento špagety western pokladajú za kult, klasiku, legendu, či pilier žánru. Vlastne ma miestami nudí. 80% dávam predovšetkým kvôli dobrej prašnej atmosfére zaspatého pohraničného mestečka, klasickej hudbe Ennioa Morriconeho a charizmatickému drsnému Clintovi Eastwoodovi, ktorý spoľahlivo ťahá film od začiatku po koniec a umožňuje nám pozabudnúť na priemerný scenár. Dvojka ma ale bavila viac. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/154805/Pre-hrst-dolarov-80.html(7.8.2005)

Zajímavosti: Hlavní role byla nejprve nabídnuta Henry Fondovi a Charlesi Bronsonovi. *** Jedná se o remake Kurosawova filmu Yojimbo z roku 1961. *** První film, kdy společně pracovali Sergio Leone a Ennio Morricone, kteří se znali už od základní školy. *** První "spaghetti western".(9.5.2009)

Je videt, ze se Leone teprve rozehriva, ale uz tady je poznat, ze to je mistr. Jeden z nejklasictejsich a nejlepsich westernu a prvni vetsi prilezitost pro Eastwooda. Vyborna hudba, spousta zajimavejch uhlu kamery a hodne dobrej zaver. Eastwood se na roli skvele hodi, pochybuju, ze by to nekdo zahral tak dobre jako on - drsnej kamennej vyraz, malo kecu, presna muska, drsny hlasky(Jak si to rikal? Kdyz muz s petactyricitkou potka muze s puskou, tak muz s pistoli je mrtvy muz? Tak nabijej a uvidime.) a spousta charisma. Taky se mi hodne libilo, ze tady neni jasne dany kdo je hodnej a kdo zlej - dva zneprateleny klany (tezko rict, kterej je lepsi) a do toho Eastwood, kterej toho vyuziva, aby si vydelal naky dolary. Davam jen 4*, protoze na Leonovo pozdejsi filmy (Hodný,zlý a ošklivý a Tenkrát na západě) to proste nema, ale i presto to je vybornej western.(20.3.2005)

Pro mě je to sice nejslabší film z dolarové trilogie, ale pořád je velmi dobrý a hlavně mě utvrdil v dojmu, že Clint Eastwood neměl nikdy hrát nic jiného, než drsného osamělého pistolníka.(2.6.2007)

První setkání s dolarou trilogií dopadlo velice slibně. Výtečná Morriconeho hudba, skvělý nekompromisní C.Eastwood a dobře vyprávěný příběh, dávají dohromady nadprůměrný western.(19.2.2009)

Podle mě nejslabší dolarovka, snad proto, že se celá odehrává ve tmě a tak je nemožný rozeznat jednoho padoucha od druhýho (nebejt toho ponča, clinta bych si určitě plet s takovým tim plešatým upoceným pupkáčem, kterej mu je strašně podobnej, haha), a možná taky proto, že působí o řád naivněji než ostatní díly.. nevim, nějak mi to po letech nesedlo(19.5.2009)

výbornej film, který je jeden z prvních westernů, kde z kladného hrdiny udělají málomluvného tvrďáka s rychlou muškou a tvrdýmí pěstmi a tím nastolili trend, který přetrvává až do dnes. Je sice první, ale to neznamená, že je nejlepší, na muj vkus je tam malo přestřelek s Clintem Eastwoodem a má to troch slabší děj, ale jinak se to určitě řadí mezi top 10 nejleších westernů(23.3.2005)

Těžko oceňovat originalitu prvního spaghetti westernu více než půl století po jeho natočení, člověk si může říct "ano tohle zde bylo nové, ano tady je to inovativní", ale zábavnost to snímku nepřidá, přiznám, že jsem se v neakčních scénách slušně nudil. Bezejmenný Eastwood, který právě westernům dal jméno a ony jemu, zde uplatňuje své klasické drsné charisma a jako pravý pistolník s kolty proklatě nízko na sebe stahuje veškerou pozornost. Tenhle film je o něm, o jeho chytrosti, rychlosti a především stylu. Pro hrst dolarů evokuje příjemnou vzpomínku na divoký západ, kvality následujících Leonových westernů však nedosahuje... PS: Za vrchol demence považuji, že na DVD při zvolení originálního znění je Eastwoodova angličtina předabována italštinou. 6/10(28.6.2009)

<< předchozí 1 2 3 4 5 9 13 17