Reklama

Reklama

Případy detektiva Murdocha

(seriál)
  • Kanada Murdoch Mysteries (více)
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní
Kanada / Velká Británie, (2008–2024), 219 h 14 min (Minutáž: 42–88 min)

Hudba:

Robert Carli

Hrají:

Yannick Bisson, Helene Joy, Jonny Harris, Thomas Craig, Lachlan Murdoch, Georgina Reilly, Kristian Bruun, Mouna Traoré, Arwen Humphreys, Jonathan Watton (více)
(další profese)

Série(17) / Epizody(288)

Obsahy(1)

Seriál vychází z detektivních románů Maureen Jenningsové, které čtenářům představily Williama Murdocha, člena torontské policejní stanice, muže, obdařeného zvláštním druhem přímo vizionářské intuice, a především člověka, jenž na hony předběhl svou dobu. Neboť Murdoch si na rozdíl od mnoha svých policejních kolegů i nadřízených moc dobře uvědomuje význam a váhu všech vědeckých objevů, jimiž konec devatenáctého století doslova překypuje. Objevů, jejichž použití v kriminalistice najednou otevírá netušené možnosti detektivní práce, vyšetřovacích metod, jejichž použitím lze nad jakoukoliv pochybnost usvědčit pachatele nejrůznějších - i těch nejzávažnějších trestných činů. S obrovskou chutí se tak vrhá do všech dobrodružství, které před něj kriminalistika a jednotlivé případy staví. Ani Murdoch by ve světě, nepříliš přejícím novotám a pokroku, samozřejmě nemohl pracovat zcela sám. Naštěstí našel víc než schopnou pomocnici v doktorce Ogdenové, patoložce, ochotné vyzkoušet každý, byť na první pohled sebebláznivější Murdochův nápad. (Takovým je například pokus o rekonstrukci podoby člověka z jeho lebky.) A nezapomínejme ani na konstábla Crabtreeho, který se ve svém moderně uvažujícím šéfovi vidí, jednou by chtěl být jako on a zatím mu alespoň spolehlivě sekunduje.
Seriál se v Kanadě stal doslova diváckým hitem a s úspěchem je sledován i v řadě dalších zemích. Velkou zásluhu na přitažlivosti má představitel hlavní role, sympatický Yannick Bisson, jenž zatím u nás není příliš znám. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

rt12 

všechny recenze uživatele

Ani po 8 sérii mě nepřestává tento vyloženě oddychový seriál bavit. Samotná postava Murdocha je fajn, ale mě víc baví jeho představený Thomas Brackenreid, který je opravdu z masa a kostí, má své mouchy jako každý člověk a neuvěřitelně vtipné hlášky. Skvěle partičku doplňuje konstábl George Crabtree se svými fantaziemi a zajímavým původem. Už jen jeho ,,tetičky", které jsou majitelkami hambince a přitom z něho vychovaly čestného chlapíka, stojí za zmínku. Vše podpořeno minulým stoletím, kdy ženy nosily korzety a bojovaly za svá práva, muži chodili v oblecích a vždy s kloboukem na hlavě, jezdilo se v kočárech a technický pokrok pomalu vytlačoval tuto pohodu. . Pokud nechcete příliš zapojovat šedé buňky mozkové, nepřemýšlíte přespříliš, že to není pravdě podobné a spíš si oddychnout tak doporučuji. ()

Paja55 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyšetřování detektiva Murdocha a odborné analýzy doktorky Julie Ogden jsou skvělou ukázkou vkročení do moderní doby. Přelom 19. a 20. století jsou léta vynalézání a změny společenských hodnot. Nebojí se nových poznatků a používá novodobé metody vyšetřování, jako jsou otisky prstů, sériové fotografování, mechanický počítač apod. Až na pár absurdních epizod, si tenhle seriál nepochybně zaslouží 5* za kostýmy, interiéry/exteriéry, scénář, obsazení, kreativní příběhy a narážky na budoucnost (cituji: jednou bude celý město plné takovýhle foťáků, co nás budou šmírovat na každým kroku a zločin bude minulostí). Stále mě nepřestává bavit a udivovat, je krásné se podívat do doby dvoření, etikety a skvělého odívání nejen během jednoho filmu, ale mnoha epizod seriálu. 95% ()

Reklama

KatkaMach 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem téměř všechny díly, konkrétně po 5.díl 5. série. Naprosto nechápu proč má tento seriál tak nízké hodnocení. Je to kvalitní detektivka odehrávající se v zajímavém prostředí, se zajímavými zápletkami a s velmi dobrým hereckým obsazením. U každého dílu se člověk i zasměje a slabší nátury možná i popláčou. Postavy jsou velmi dobře napsány a prostředí Toronta 19.století je určitě velmi zajímavé a ne zcela běžné. V době kdy v každé detektivce jen vezmou DNA a případ je vyřešen je jistě dobrým osvěžením podívat se jak se to asi dělalo dříve a jaké byly počátky kriminalistiky. Dávám rozhodně pět hvězd. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající historicko-detektivní seriál. Hodnocení : 5 * a 78 - 89 % , výstižný komentář - VIZ : rt12 . Mimochodem, Yannick Bisson se díky titulní roli stal v Kanadě jedním z nejpopulárnějších herců. Faktická poznámka (červen 2018) : 1. - 6. série měly po 13 epizodách, 7. - 10. série + právě vysílaná 11. série mají po 18 dílech (poslední díl 11.série byl v úterý 19.června 2018) . ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Pro mne zklamání. Čekal jsem něco starosvětského, jako třeba Hercule Poirot. Ale tohle je jak Kriminálka Miami hozená do kulis přelomu 19. a 20. století. Příliš rychlé tempo, střihače bych nechal za trest natáhnout na skřipec a režisérovy dal pár lekcí waterboardingu. Škoda, scénář byl pěkný, dialogy šli a kamera byla téměř excelentní. Zdá se mi, že tady někdo chce zatřást oslíkem. Má smůla je, že přitom cílí na publikum, mezi něž nepatřím. ()

Galerie (8 698)

Zajímavosti (23)

  • V epizodě "Cloud of Doom" doktorka Graceová (Georgina Reilly) pitvá krysu a tvrdí, že je to v její profesionální kariéře její první hlodavec, ale v díle "Uhrančivé oko Egypta" již jednoho hlodavce pitvala. (janejudyjune)
  • Obraz v prvním dílu 8. série, o kterém inspektorova manželka prohlásí, že není moc dobrý, má odkazovat na tvorbu "Skupiny sedmi" (Group of Seven, 1920-1933) - prvních malířů, kteří malovali kanadskou krajinu specificky kanadským způsobem. Díl se ale odehrává v roce 1902, takže obraz zůstane nedoceněn. (Ezis)
  • Celá táto epizóda je narážkou na Oblasť 51 - americkú vojenskú základňu v Nevadskej púšti, na ktorej pravdepodobne prebiehajú tajné výskumy a vývoj armádnej techniky. Pre svoju izolovanosť a nedostatok informácií sa stala terčom konšpiračných teórií o mimozemšťanoch a UFO. (ČSFD)

Reklama

Reklama