Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ako detektívka slabé (dokonale neprekvapivé a záhada zamknutej izby mizerná), ako film úbohé. Otrasná réžia, ani štipka atmosféry a strašná práca s prvotriednymi hercami. Slabota, aj keby to bola len televízna inscenácia (čo vlastne je, len to nejaký nešťastník pustil do kín a čakal, že za to budú ľudia platiť). ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Jako film nasazený do kin je to převelice chudé, jako pilot historicko-detektivní televizní minisérie více než sympatické (v TV bych to jednou týdně vídal moc rád). Proti herecké sestavě (Rodena v takovéhle roli fakt můžu) a atmosféře nemám větších výhrad, ale příběh má na regulérní kinofilm prostě příliš malé měřítko. 50 - 60 % ()

Reklama

Phobia

všechny recenze uživatele

"Jménem nudy" jsem zhruba v polovině stopáže zmáčkla čudlík OFF - dlužno dodat, že tak dlouho jsem u téhle TV inscenace vydržela jen proto, že jsem tou dobou v obýváku korigovala špeky šlapáním na elipticalu a "Jménem krále" se zdálo být o něco málo záživnější než čumět při cvičení do zdi. Zpětně si nejsem jistá, jestli jsem radši neměla studovat strukturu a odstín omítky. A co jsem konkrétně postrádala? V ději šťávu, v atmosféře věrohodnost a v hereckých výkonech přirozenost - všechno to bylo umělejší než Cher a její plastikové tělesné součástky. Všichni herci krásně načinčaní (i poslední děvečka z chléva profesionálně nalíčená a čisťounká), většina dramaticky přehrávala a valná část se do svých rolí naprosto nehodila. A že nenašli roli pro Lucku Vondráčkovou, to mě fakt nasrali! S jejím nevtíravým talentem měla hrát přinejmenším dvojroli: paní Ludmilu a Oldřicha z Chlumu! A tohleto vážně strčili do kin? Svatá prostato, chudáci platící diváci! Jestli se někdy odhodlám sledovat i druhou půlku téhle vypulírované silikonové řiti, pak do ní kopnu i nějakou tu hvězdičku, ale upřímně: v plánu to nemám. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když člověk zaslechne přirovnání "klasická detektivka v kulisách českého království", docela ho to navnadí. Jenže nesmí čekat moc. Respektive raději by neměl čekat vůbec nic, protože já se připravoval na průměrnou podívanou a zážitek, jaký mi Jménem krále připravilo, skončil i přesto ještě níže. Především nuda zapracovala. Příběh je tak prostinký, že nemá vůbec co nabídnout, a zachraňovat ho mohou jen herci. Ovšem neděje se ani to. Když i ten Karel Roden mi tady s jeho drsňáckou postavou lezl krkem, co potom všichni ostatní? Bída s nouzí, seriálové herecké výkony, přehrávání, minimum uvěřitelného, maximum otravného. A atmosféra? Ale kdeže. Ano, kamera sice hezká a hudba místy patřičně historická, ale pořád jsem ničemu z toho nevěřil. Jako polehčující okolnost nemůžu brát ani to, že by Jménem krále přinášelo do českého filmu něco nového - bohužel. Jen to ukazuje, že historické filmy jsme uměli (vynikající Královský omyl, Čest a sláva, Údolí včel, Spanilá jízda...), ale už nám nejdou. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Přes zjevné nedostatky se mi to moc líbilo, brala bych to jako sérii příběhů z českého středověku, určitě by se toho dalo vymyslet víc, po shlédnutí jsem přišla na pokračování, samozřejmě s happyendem, jsem ženská a soucítím s Ludmilou (ale ne s Klárou Issovou, přišla mi moc plačtivá). Jako kinofilm je to ale příliš krátké. V jedné recenzi se filmu vytýká směs mnoha žánrů, to psal zřejmě někdo, kdo musí mít buďto jabka nebo hrušky :-), proč by film nemohl být různorodý? Cením si dobrého hereckého obsazení, zajímavé zápletky a hlavně toho nepojmenovatelného, co mě po shlédnutí přinutilo o příběhu přemýšlet. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Jan Kanyza mal počas nakrúcania vážne zranenú nohu. Musel používať barle, ktoré boli nakoniec vo filme prerobené tak, aby vyzerali ako zo stredoveku. (viki_sk)
  • Film byl natočen podle příběhu Osudný turnaj z knihy Vlastimila Vondrušky "Vražda v ambitu". (Mytologie)
  • V německé distribuci byl film uveden pod názvem "Knights of Blood", v překladu "Rytíři krve". Velkým písmem je na plakátu uveden Karel Roden. Ten se však ve filmu ve zbroji vůbec neukáže, takže na obalu lze vidět postavu Davida Matáska s digitálně doplněným zakrvaveným mečem. Postava je doplněna velkou skupinou bojujících rytířů před hradem a dále fotografiemi rytířů na koních v plátových zbrojích. (p3tris)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama