Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ako detektívka slabé (dokonale neprekvapivé a záhada zamknutej izby mizerná), ako film úbohé. Otrasná réžia, ani štipka atmosféry a strašná práca s prvotriednymi hercami. Slabota, aj keby to bola len televízna inscenácia (čo vlastne je, len to nejaký nešťastník pustil do kín a čakal, že za to budú ľudia platiť). ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když člověk zaslechne přirovnání "klasická detektivka v kulisách českého království", docela ho to navnadí. Jenže nesmí čekat moc. Respektive raději by neměl čekat vůbec nic, protože já se připravoval na průměrnou podívanou a zážitek, jaký mi Jménem krále připravilo, skončil i přesto ještě níže. Především nuda zapracovala. Příběh je tak prostinký, že nemá vůbec co nabídnout, a zachraňovat ho mohou jen herci. Ovšem neděje se ani to. Když i ten Karel Roden mi tady s jeho drsňáckou postavou lezl krkem, co potom všichni ostatní? Bída s nouzí, seriálové herecké výkony, přehrávání, minimum uvěřitelného, maximum otravného. A atmosféra? Ale kdeže. Ano, kamera sice hezká a hudba místy patřičně historická, ale pořád jsem ničemu z toho nevěřil. Jako polehčující okolnost nemůžu brát ani to, že by Jménem krále přinášelo do českého filmu něco nového - bohužel. Jen to ukazuje, že historické filmy jsme uměli (vynikající Královský omyl, Čest a sláva, Údolí včel, Spanilá jízda...), ale už nám nejdou. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 10/10 Děj 4/10 Hudba 7/10 Efekty 6/10/// +obsazení, hudební motivy, příjemné hlasy herců -slabší obsah (děj), především však působí hodně televizně/// Řekněme si to narovinu: českému historickému filmu od tohoto okamžiku fandím. Jediná pořádná výtka směřu na distributory a ten fakt, že tento film nasadili do kin. Tam se totiž vůbec nehodí a při srovnání s konkurencí vypadá jako šedá vypelichaná myš. Rovněž mi trochu vadilo (na historický film) málo komparzu a davových scén. Vše v tomto směru působilo "na víc lidí nemáme už peníze". Výprava je totiž jinak obstojná. Herce jsem si parádně vychutnal, protože taková hvězdná sestava pohromadě se jen tak nevidí. V případě, že by se jednalo o večerní televizní film, neváhal bych se 4*, takhle je to jen za tři, ale přesto návštěvy kina nelituji./// Celkem 62%/// PS: Knížka je ještě o něco lepší ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Je 13. století a českým zemím vládne Přemysl Otakar II. Oldřich z Chlumu (Karel Roden) se vydává na Vartemberk, aby dohlédl na zásnuby dvou znepřátelených rodů. Ovšem stane se vražda a s pomocí svých rytířů se pokusí vypátrat vraha. Středověká kriminálka od Vlastimila Vondrušky působí v knize skvěle a na filmové plátno je to převedeno více než dobře. Karel Roden v jedné ze svých (mála) kladných rolí působí báječně a s Davidem Matáskem a Honzou Dolanským je to boží trojka. Dále ve filmu velmi dobře působí taky Lukáš Vaculík, co si střihl roli syna pána z Vartemberku. Film je místy úsměvný a má báječnou atmosféru. A propo atmosféra je místy opravdu vydařená a troufnu si říci vyjímečná. Děj hezky odsýpá a já se nenudil ani moment. K tomu má film velmi pěkný soundtrack. Na české poměry je toto jeden z nejlepších filmů. (88 %) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Hodně špatný vtip, doufal jsem, že jméno Petra Nikolaeva a Karla Rodena by mohlo garantovat jakous takous úroveň. Jenže co chcete natočit se scénářem, který je člověk zvyklý vídat spíše na žertovných hradních vystoupeních skupin historického šermu. Detektivní zápetka vysloveně uráží šedé buňky mozkové, dialogy jsou prasopsem mezi archaickou stylizací a obecnou češtinou, herecké výkony lavírují mezi trapností a nevýrazností. Nikolaev lautr nic nezachránil, snad to ani nešlo. Jedna hvězdička za bezchybnou Markétu Hrubešovou, která jako jediná pochopila zadání a film neprotrpěla. Její herecké umění nestárne, podobně jako bujný výstřih... Tragické gesto antické heroiny v závěru řadím směle do galerie největších hovězin, které jsem kdy viděl. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Je zajímavé, že Jan Dolanský, který v této středověké detektivce hraje pomocníka jménem Oto, ve stejném roce hrál i v kriminalistickém seriálu Expozitura (od r. 2009) ze současnosti, ve kterém se jeho postava také křestním jménem jmenovala Oto. Mimo to ve filmu si zahrálo několik dalších „expoziturních“ herců, například Karel Zima (strážce na Vartmberku), David Prachař (Beneš z Dubé), Jan Kanyza (Hynek Berka z Dubé), Jiří Dvořák (Přemysl Otakar II.), Karel Polišenský (kaplan) a Hynek Čermák (voják Křenek). (Nick321)
  • Hlavní postava filmu Oldřich z Chlumu je literární fikce autora a nikdy nebyl správcem na Bezdězu. (Mytologie)
  • Autor předlohy Vlastimil Vondruška nebyl spokojen s hradem Točník jakožto s filmovou lokalitou, neboť byl vystavěn později, než je rok, ve kterém se příběh odehrává. Producentům navrhoval jiné hrady, ovšem nebyl vyslyšen, neboť Točník je blízko Prahy, což bylo vyhovující pro filmový štáb. (JT19)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama