Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh začíná roku 1318, za vlády Jana Lucemburského, kdy se česká šlechta proti králi vzbouřila. Zlenický pán Oldřich ze Zlenic se k odboji ale nepřidal. Svolal na svůj hrad okolní velmože k rokování… a ráno byl nalezen mrtev. Byl zavražděn ve své zevnitř uzamčené komnatě! (Bohemia MP)

Recenze (73)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Nevím o trapnějším zabíjení času, než je četba tzv. středověkých detektivek. Ale jako film pěkný, pěkně zahraný, odhlédnu-li od toho, že je to jeden velký anachronismus a taky od těch několika fejlů, z nichž největším je fakt, že přepadení v lese nebyli zabiti, nýbrž jen spoutáni. Finální rozuzlení si přímo říká o nějaký ten hlubší ponor do duše doby, ale to bych chtěl po kriminálce trochu moc. Viz též kom. vypravěč. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další lahůdka, která se ke mně dostala úplnou náhodou a vůbec toho nelituji. Za dob Československa vznikla celá řada výborných kriminálek a toto středověké drama s detektivní zápletkou je další nadprůměrnou záležitostí. Velmi slušné herecké výkony jsou však jen jedním z mnoha plusů (kladů), na které zde divák narazí. Má to i skutečně dobrou atmosféru, postupné rozplétání příběhu je okořeněno i několika vedlejšími „vlákny“ jenž se nakonec všechny spojí pěkně dohromady a hlavně to celé dává smysl. Už jsem se mockrát spálil tím, že se ve svém dílu tvůrci totálně zamotali, ale tohle není ten případ. Petr Kostka byl však ze všech nejlepší! Určitě jsem tento film neviděl naposledy. Můžu doporučit.70% ()

Reklama

Landauer 

všechny recenze uživatele

Jasně, předloha by se neměla prej moc srovnávat s adaptací, ale tady si nemůžu prostě pomoct. Knížka je výpravná, přirozená, vystupují v ní pestré a zajímavé postavy, které jsou dokonale vykresleny a zápletka se odehrává na politicko-historickém pozadí, které dává celé detektivce ráz uvěřitelnosti. Zkrátka lidé kolem řeší své záležitosti a pátrání po vrahovi berou jen jako okrajovou věc. Také jsou tu úžasně vykresleny hrady, atmosféra divokých lesů a rušné centrum středověké Prahy, hodně se tu cestuje, politikaří, pletichaří a diplomaticky vyjednává. Zločin na Zlenicích hradě je prostě skvělá knížka. Bohužel na televizní adaptaci je vidět, že vznikala za velmi nízkého rozpočtu, odehárává se téměř výhradně v interiérech a vše je zde odvyprávěno jako z rychlíku. Je to jako kdyby vám někdo nahonem u piva převyprávěl obsah knihy a co zapomněl, to si domyslel. Jestliže má tady tahle docela zpackaná televizní verze tak vysoké hodnocení, nechci ani pomyslet, kolik procent by dostala výpravná a daleko propracovanější adaptace filmová. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Dokonale napínavá historická detektivka. Příběh je velice zajímavý, v hlavní roli skvělý Petr Kostka. Ostatní většinou hrají svůj vysoký standard - všimněte si, s jakou ohromnou hlasovou kulturou a hereckým mistrovstvím svou postavu na nevelkém rozsahu rozehrála třeba má milovaná paní Fabianová. Vytknout by se dala značná míra klišovitosti některých dialogů (ať už v Kostkově voice-overu či v rozmluvách postav) a dosti toporná paní Chadimová, ale jinak lze prakticky jen a jen chválit. ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Tým, ktorí to nevideli a nemajú nič proti dobrým detektívkam, Zločin na Zlenicích hradě možno len odporučiť. Na knihu to ale rozhodne nemá a nebudem zapierať, že ja by som zo samotného filmu poriadne nepochopil, o čo napokon šlo. A do pamäti by sa mi to dielko nepochybne taktiež hlbšie nevrylo. Historické kulisy sú tu dosť naivné, herecké prejavy ak nie priemerné, tak aspoň československy televízne. Na druhej strane, tí herci v čiernobielej podobe mali predsa len istú charizmu. A na tváričku akejsi pani Karly Chadimovej sa tu taktiež nepozeralo zle. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Román Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 (1940 časopisecky, 1941 knižně) Radovana Šimáčka předběhl svou dobu a stal se zakladatelským počinem české historické detektivky. (NinadeL)
  • Ve scéně, kdy Petrova družina projíždí lesem těsně před přepadením, je na jednom stromě vidět turistická značka. (honajz)

Související novinky

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

18.08.2018

Napínavá dramata z vězení, rebelství Samuela Fullera, charisma Roberta Ryana, bojovnost Idy Lupino, emancipace nových osudových žen, šílenství noirových psychopatů, temné příběhy ze severu Evropy a… (více)

Reklama

Reklama