Napínavá středověká detektivka směšující v sobě několik pro mě zajímavých motivů. Záhada zamčeného pokoje, to je poloviční základ úspěchu. Omezený počet možných vrahů, to je jak vystřiženo z mé nejoblíbenější Agathy Christie. No a středověký hrad, pro mě vystudovaného historika diplomujícícho z českého středověku, hm to už je lahůdečka! Ztvárnění velmi dobré, sympatický Jaromír Hanzlík, Petr Kostka jasně "poirotující" takže za 4*.(22.4.2008)

ČT hrábněte do archívůů.... tuto středověkou "krimošu" chci ještě vidět, než skončím v lipovým penálu... :-)(21.7.2007)

Pěkná historická detektivka, sice natočená převážně v ateliérech a bez větší výpravy, s dobrým scénářem a herci to však zjevně jde i bez toho.(4.8.2009)

Byl to vrah. Za své činy zaplatil vlastním životem. Spravedlnost vždycky zvítězí, jenom jí to dá někdy hodně práce. Bylo jistě těžké vyšetřovat zločin v době, kdy lidé neznali daktyloskopii, rozbor krve a podobné vymoženosti. I bez ohledu na fakt, že podobných filmů je pramálo, se jedná o vynikající dílo. Atmosféra a duch doby jsou jedinečné, zápletka zapletená tak akorát a celou dobu je na co se koukat. Dokonalému hereckému obsazení vévodí herecké výkony Petra Kostky, Jaromíra Hanzlíka, Otakara Brouska a Míly Bessera. I přes pár nepatrných mušek (hodně naivní akční scéna) vynikající film. 100%.(8.11.2010)

Skvělá detektivní historická zápletka. Je pravdou, že má blíže k divadelní formě než podobě filmové, ale to nic neubírá na kráse tomuto klenotu. Úsměvné napětí se tu násobí a výsledkem je milá podívaná, kterou umocňuje hereckými výkony Petr Kostka a Jan Hanzlík.(31.10.2010)

Bravurní česká historická krimipovídka z nejvyšších míst našeho tehdejšícho království.(30.12.2009)

Dokonale napínavá historická detektivka. Příběh je velice zajímavý, v hlavní roli skvělý Petr Kostka. Ostatní většinou hrají svůj vysoký standard - všimněte si, s jakou ohromnou hlasovou kulturou a hereckým mistrovstvím svou postavu na nevelkém rozsahu rozehrála třeba má milovaná paní Fabianová. Vytknout by se dala značná míra klišovitosti některých dialogů (ať už v Kostkově voice-overu či v rozmluvách postav) a dosti toporná paní Chadimová, ale jinak lze prakticky jen a jen chválit.(7.5.2009)

Výjimečnost této vskutku lahůdkové televizní historické hry, kterou lze bez nadsázky označit za svým způsobem ojedinělou detektivku ze středověku, vězí v jejím neobvyklém zpracování. Nemám možnost posoudit zdejšími recenzenty vyzdvihovanou atraktivitu Šimáčkovy stejnojmenné literární předlohy, nicméně se domnívám, že se autorovi podařilo výborně skloubit několik žánrových explicit, spojujících se v řemeslně kvalitní podívanou. Tu kromě jiného zajišťuje řada předních hereckých person v čele s "poirotovským" Petrem Kostkou, ale vedle něj vyčnívají mnozí další, tehdy stále ještě začínající učedník Hanzlík, Brousek, Cupák, Sklenčka, přesný Vilém Besser, maximálně soustředěná miniatura Vlasty Fabianové. Téměř se nechce věřit, že se díváme na bezmála čtyřicet let starý záznam, dnes možná technicky nedokonalý a zastaralý, natočený ovšem s poctivými úmysly a s upřímnou snahou o vytvoření skutečného uměleckého díla, jež by nebylo pouhým vyplněním tehdejší televizní dramaturgie. Něco takového je při každé jeho repríze malým svátkem. A za to náleží tvůrcům náš skromný dík.(31.10.2010)

Na této kromobyčejné detektivce jsem postrádal to podstatné, co by z ní učinilo detektivku „historickou“, tj. duši středověku, jež by pronikala psychologii hrdinů, jež se zde omezuje na suché ohledávání řešené vraždy. Zdá se, že jeden a týž případ se může jako linie krutého ornamentu vracet v různých tónech od staletí po staletí. Stačí jen změnit kostýmy a jazykem navodit ten pravý čas.(20.10.2010)

Jenom si preji miti na verejnopravne ceske televizi vice detektivnich pribehu ze stredoveku jako je tento. Konecne i ja mohu rici , ze jsem cetl knihu, ktera je spojena s filmem,nemohu vsak rici byla-li drive kniha ci film.Kazdopadne jednalo se o edici vychazejici za komunistu tzv. KOD - knihy odvahy a dobrodruzstvi ,knihy byly vyvedeny jakoby s tremi pruhy na hrbetu a byly ruznobarevne,Zlocin na Zlenicich byl svetle cerveny, skoro az ruzovy. Nazev byl Zločin na Zlenicích hradě leta pane 1318, ale s rokem si nejsem jisty,mel by vsak byt stejny jako je uvedeny v textu ditributora. Jsem rad ,ze toto bylo natoceno.Rezie se ujala znama reziserka pohadkovych pribehu Vera Jordanova, ktera mimo jine pohadky natocila i tyto : Balonova pohadka (1987), Carovne prstynky (1978), Demantovy dest (1989), Hvezdopravcuv dar (1994), Chán Sulejmán a víla Fatmé (1985), Jak se Kuba stal mlynarem (1996), Jak se stal švec Dratvicka tchánem pana krále (2004), Jakub a Modrinka (1996), Jak vylecit Jezibabu (1997), Kmotri z blat (1983), Kouzelny sip (1997), Kralovna bludicek (1981), Krkonosske pohadky (1974), O buchtach a milovani (1986), O chamtivem strasidle (1985), O Johance s dlouhymi vlasy (1998), O komtesce a zbojnikovi (1988), O kumburske Meluzine (1994), O Nesytovi (1994), Princ Chocholous (1974), Svata noc (1972) ci pohadka Svec z konce sveta (1986).(21.5.2008)

Neobvyklá detektivka zasazená do první poloviny 14. století. Film se pyšní výborným scénářem a má dramatický děj. Zato s výpravou je to velice chabé.(31.10.2010)

• black.mao

Velmi dobrý televizní projekt, jemu podobné v současné době chybí! Zajímavé téma - zločin v období Lucemburském, kvalitně zpracovaný. Pro rok vzniku zvlášť výrazně řečená myšlenka, naděje, že pravda snad zvítězí...(4.12.2006)

moc dobrej kousek na podívání Péta Kostka v roli smírčího soudce řeší vraždy za vlády Jana Lucemburského(26.4.2008)

Tým, ktorí to nevideli a nemajú nič proti dobrým detektívkam, Zločin na Zlenicích hradě možno len odporučiť. Na knihu to ale rozhodne nemá a nebudem zapierať, že ja by som zo samotného filmu poriadne nepochopil, o čo napokon šlo. A do pamäti by sa mi to dielko nepochybne taktiež hlbšie nevrylo. Historické kulisy sú tu dosť naivné, herecké prejavy ak nie priemerné, tak aspoň československy televízne. Na druhej strane, tí herci v čiernobielej podobe mali predsa len istú charizmu. A na tváričku akejsi pani Karly Chadimovej sa tu taktiež nepozeralo zle.(1.11.2010)

Moc hezká televizní inscenace podle snad ještě hezčí páně Šimáčkovy knížky (ještě jí mám schovanou). Kvalitní herecké obsazení, dobrá zápletka, humor, napětí i akce. Je pravda, že psychologie hrdinů není moc středověká, ale zde mi to zas nějak nevadí. Jde přece jen hlavně o detektivku.(7.12.2010)

Jde o televizní věc, takže diváka čekají komorní studiové interiéry (což ale nevadí) a je tu i pár exteriérových scén, které film osvěžují. Film uvádí i zakončuje vyprávění postavy v podání Petra Kostky - tento úvod i závěr mi přišel nadbytečný. V průběhu děje tvůrci přichystali několik zvratů plus závěrečný. Jako ve správné detektivce, tak se mi to líbí. Ovšem přiznám, že zejména v závěru jsem se místy v ději ztrácel a ani teď si vlastně nejsem jistý, zda jsem všechno opravdu správně pochopil... Při odhalení vraha film trpí dodatečným vysvětlováním, které je překotné a přímo z něho čiší to, že to ona postava (Petr Kostka) říká vlastně pro diváka. Nicméně když dáte filmu šanci, zaujme i dnes - navzdory tomu, že je téměř čtyřicet let starý, černobílý a ne s již zcela kvalitním obrazem a zvukem.(30.9.2006)

Bezvadné historické krimi z naší dávné historie. Sice trošku lacinější interiérové provedení, nicméně napínavé, s pěknou pointou.(11.9.2010)

skvělá napínavá knížka a slušné filmové zpracování, které táhnou hlavně herecké výkony... kratší stopáž je podle mě trochu na úkor srozumitelnosti příběhu(15.6.2011)

Moje srdeční záležitost. Jako kluk jsem do Zlenic jezdil na prázdniny za dědou a babičkou. Měli tam na chatě knížku Zločin na Zlenicích hradě l.p. 1318 (edice KOD - knihy odvahy a dobrudružství, s těmi proužky na hřbetu, červená byla). Vždy navečer jsme si nahlas četli na verandě, a tam za řekou, skrytá v lese, byla ta Hláska, věž bývalého Zlenického hradu, kde se stal ten mord... Vidím to jak dnes a naskakuje mi husí kůže, jak to bylo krásný... Četli jsme tu knížku každé prázdniny znovu. A názvy dalších hradů a tvrzí z knihy - Mrač, Týnec, Český Šternberk... - to je prostě krásné Posázaví a moje dětství... Pak až po létech jsem viděl film, a musím říct, že mě v nejmenším nezklamal, naopak, kdykoliv se na něj podívám, zase si vše připomenu... Takže - hvězdiček klidně 10.(18.10.2011)