Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Případy bratra Cadfaela potkávají světskou realitu "železného a zlatého" věku českého království - a odehrávají se samozřejmě mezi šlechtou, protože kdo by se díval na příběhy bezprávné chudiny;) Není to kombinace špatná, bohužel došlo ke katastrofálnímu omylu ve formě, která byla příběhu Oldřicha Z Chlumu odkudsi shora (nebo lépe řečeno zpoza peněz) přidělena. Už stěží hodinu a čtvrt dlouhá stopáž signalizuje, že nejde o plnohodnotný celovečerní film, a výprava, práce s kamerou atd. tento dojem jen dotvrzují. Je škoda, že si zodpovědní neuvědomili limity svých možností, protože jako televizní seriál by byly příhody spravedlivého sympaťáka Oldřicha z Chlumu, královského vyslance, dohližitele, koronera a kdovíkoho ještě, příjemným zpestřením programové skladby. Jenže toho se díky neodvratitelnému neúspěchu bohužel nedočkáme, a tak se diváci mohli v nejhorším případě za multiplexových 170,- Kč dívat na to, jak se mezi sebou šlechta třináctého století přetahovala o moc, jaké zájmy byly ve hře, a jak se kdysi praktikovala kriminalistika. Z posledně uvedeného je vám asi zřejmé, že Jménem Krále je na průměrného diváka cílená a scénáristicky dosti prostá záležitost, která stojí skutečně jen na hereckých výkonech. A ani v tomto ohledu nejde o špičkové dílo, jen o slušně odvedenou práci. 60%, a to jenom proto, že jsem film viděl tam, kam patří, tj. v televizi a zadarmo;) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ako detektívka slabé (dokonale neprekvapivé a záhada zamknutej izby mizerná), ako film úbohé. Otrasná réžia, ani štipka atmosféry a strašná práca s prvotriednymi hercami. Slabota, aj keby to bola len televízna inscenácia (čo vlastne je, len to nejaký nešťastník pustil do kín a čakal, že za to budú ľudia platiť). ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

knižní předloha možno zajímavá je, ale když se autor pustil i do scénáře... Sekat pařáty polovině štábu by málo bylo ( aneb pronásledování lapků: "zda se, ze tady stopy konci" \strih\ lapka pronásledován z bezprostřední blízkosti). To ze nebylo peněz neomlouvá debilní kameru tam, kde mel dej vrcholit, ani zmrvení dobrých herců do podoby ochotnického spolku lesních hlodavců a postaršího rorýse. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Prostě divný zásnuby.…. Kde začít.(?) Asi tam, že to chci po minutě vypnout, protože to vypadá příšerně studiově. Ale nejsem srab. Naštěstí se příběh odehrává i pod širým nebem, což dojem kapku vylepšuje. Také nosná kostra příběhu vypadá zajímavě a neřeknu žádné moudro, že K. Roden ční nad ostatními. Za 45 minut víme kdo je vrah. Co dál? Je potřeba to dokázat, což v časech, kdy Boží soud byl nejspravedlivější cestou k pravdě není zase tak jednoduché. Těch 70 minut stačilo. Pán Bůh zaplať! Film na neděli odpoledne v ČT. A bude patřit v programu k tomu zajímavějšímu. Prostě divný zásnuby. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý projekt, který (když už nic jiného) obohacuje naši českou kinematografii o nenápadný historický epos. Prvních 10 minut možná bude působit divně, protože je potřeba, aby si divák přivykl na novodobě středověký styl, kterým je nám příběh vyprávěn... Ale když se tak stane, zbytek filmu uteče jako voda a možná si budete říkat, že byste ještě tak půl hodiny navíc zkousli. Předvídatelnost je na vysokém stupni, ale i tak se najde pár překvapení. K tomu tu máme ještě skvělé herecké obsazení, kterému vévodí ve svých rolích hlavně Jan Kanyza, Jan Dolanský, a David Prachař... Takže pokud máte chuť na kriminální zápletku odehrávající se ve středověku, vzhůru do kina!:-) ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Autor předlohy Vlastimil Vondruška nebyl spokojen s hradem Točník jakožto s filmovou lokalitou, neboť byl vystavěn později, než je rok, ve kterém se příběh odehrává. Producentům navrhoval jiné hrady, ovšem nebyl vyslyšen, neboť Točník je blízko Prahy, což bylo vyhovující pro filmový štáb. (JT19)
  • Film byl natočen podle příběhu Osudný turnaj z knihy Vlastimila Vondrušky "Vražda v ambitu". (Mytologie)
  • Filmovalo se ve Staré Huti u Dobříše, ve skanzenu Řeporyje a na hradě Točník, který můžeme vidět ve 34. minutě i se středověkým výtahem. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama