Reklama

Reklama

Hra o smrti

  • Velká Británie The Reckoning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1380 a Anglií zmítají mocenské boje mezi církví a světskou vrchností. Mladý kněz Niccolas de Valans je nucen uprchnout poté, co se dopustil cizoložství. Na své cestě narazí na potulnou hereckou společnost, v čele s Martinem (WILLEM DAFOE), a protože je schopný, přidá se k nim. Putují do města Daremu, kde mají hrát místnímu lennímu pánovi k narozeninám. Stržený most přes řeku je však donutí, aby prošli panstvím lorda de Guse a zastavili se u jeho hradu. Přicházejí zrovna ve chvíli, kdy je město vzrušeno vraždou malého chlapce, z níž byla obviněna hluchoněmá žena. Niccolas brzy pozná, že něco zde není v pořádku. Společně s Martinem se zapletou de temné sítě zločinu a nenávisti (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

RAiken 

všechny recenze uživatele

Film, který je jedinečný ve své autentičnosti prostředí. Až se ocitnete na nádvoří jednoho anglického středověkého městečka, které stojí ve stínu ponurého kamenného hradu, vžijete se do pocitů a beznaděje tehdy žijících lidí. Spolu se skvělou výpravou v podobě nádherných dobových kostýmů vytváří depresivní atmosféru, ze které by nejeden chtěl spáchat sebevraždu, jenže to by byl zase smrtelný hřích. A pak si má člověk vybrat! Velice příjemnou vsuvkou do celkového vyznění filmu jsou veškeré jednotlivé herecké výstupy, kterými častuje herecká společnost okolní obyvatelstvo a jež mají úžasný nádech tajemna, napětí a očekávání věcí příštích. Navíc Paul Bettany doslova vyráží dech a zdatně mu sekunduje Willem Dafoe, i když bych očekával, že tomu tak bude obráceně. Snímek se také zabývá neuvěřitelným množstvím motivů, které mohou být na první pohled skryty za zajímavou zápletkou, např. vztahy světské versus církevní, tehdejší smysl pro spravedlnost a trest, problém viny, svědomí a odpuštění a další. Zkrátka film, který vás nezklame, i když středověku moc nefandíte... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je nezbytné, aby tento život byl plný utrpení." Asi proto jsem takovej fanda církve. Kážou svým ovečkám o nutnosti trpět a sami si pak souloží s farnicemi či ministranty. Přitom s vírou problém nemám. Mám problém s těmi, kteří mají číslo na Boha a tvrdí, že já mu nemůžu zavolat napřímo, ale pouze přes jejich kutny. Ale já k tomu nechci žádnýho spojovatelku, já se s ním umím spojit hned. Ovšem jak se má domoci spravedlosti hluchoněmá obviněná bez právníka? Těžko, ale jsou tu vyšetřující herci a já mám podezření, že ani ve středověku to nebyla běžná funkce. Nicméně mi byli sypatičtí, tak jsem jim fandil a dokonce jsem dostal i poučení - obracet v hrobě se nelze, neboť je tam těsno. Vlastně se mi to celkem líbilo, ale cestovat v čase budu určitě jinam. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Anglie, polovina čtrnáctého století - temný středověk. Mladý mnich Nicholas (Paul Bettany) spáchal těžký zločin, a prchá před trestem, ale i před vlastním svědomím. Přidává se k tlupě potulných herců, se kterými navštěvuje i městečko Darem. To zrovna žije slavnostmi na počest svého pána, ale taká brutální vraždou místního chlapce, kterou má na svědomí jedna místní podivná ženština. Skupina v tom spatřuje možnost, jak vydělat nějaké peníze, a narychlo sestavuje novou hru o této brutální vraždě. Ale při její premiéře se začíná ukazovat, že vše je možná jinak a odsouzená žena je nevinná... Při hodnocení filmu se nelze vyhnout srovnání se starším Jménem růže. Ať už jde o velmi podobné prostředí (syrový středověk se vším všudy), tak i vlastní námět (záhadná vražda). Ale oproti Jménu růže musím říct, že zde příběh plyne mnohem svižněji, a diváka naplno připoutá k obrazovce až do závěrečných titulků. Nejsou zde žádné zbytečné scény, které by děj rozmělňovaly a pořád je na co koukat. I herecké obsazení se Paulu McGuianovi podařilo dokonale - Paul Bettany je herec s velkou budocností a role mnicha zmítaného pochybnosti o sobě samém mu skvěle padla. A Willem Dafoe jako hlava herecké rodiny byl možná ještě lepší. Když se podívám na druhou stranu barikády, tak Vincent Cassel jako povýšený "pán" je taky super. A Ewen Brenner jako prolhaný mnich. Nemohu jinak, než dát plný počet! ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Nenapadny film s velmi dobrým hereckým obsadenim odohrávajucim sa v temnom 14. storocí.Skupina potulnych hercov sa zapletie do objasnovania vrazdy maleho chlapca a svoju pravdu chcu vypovedat predstavenim . Netusia vsak ze ludia napriek tomu ,ze vedia kto a co robi ich pan mlcia a iba pocas predstavenia dokazu povedat co si myslia.Toho sa chyti knaz ,ktory je na uteku pred spravodlivostou pretoze sam sa nachadza v pavucine svojho hriechu a svedomia.Snad toto mu dava silu aby spociatku sam celil tomuto lokalnemu tajomstvu. Dejova linia bola velmi dobre spracovana taktiez samotne scenerie boli uzasne. Par zaberov na krajinu ci uz digitalnu alebo ozajstnu sa mi velmi pacilo. Exteriery mesta nemali chybu spina ,blato to vsetko ladilo velmi harmonicky. Nie je co vytknut tomuto historickemu filmu snad iba to preco sa mi az teraz dostal do ruk. 80% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Zaprvé se mi líbila atmosféra středověké Anglie, která byla podle mého vystižena skvěle. Zadruhé se mi moc líbilo obsazení (nalíčený Hardy k sežrání). Zatřetí byl fajn i příběh, který byl díky svému netradičnímu zpracování zajímavý. Akorát to trpí jedním problémem a tím je stopáž, která byla celkem přestřelená. 70% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Filmovanie snímky prebiehalo vo Veľkej Británii a taktiež v Španielsku. (MikaelSVK)
  • V závěrečné scény zúčtování, jsou scény, kde Lord De Guise mluví, i když ústa má zavřená, to kvůli vytvoření efektu dezorientace. (akisha)

Související novinky

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama