Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Rád bych film pochválil, ale to bych nesměl mít Vondrušku tak načteného (zatím ze 16 knih). Detektivní pátrání královského prokurátora Oldřicha z Chlumu prožívám rád, ale u filmu jsem trpěl,  už kvůli castingu. Roden je Pan herec, o tom není sporu, ale Oldřicha z Chlumu jsem si představoval jinak. Byť uznávám, že např. Froda z LOTRa taky a nakonec jsem ho přijal. Ale Kendy z Básníků jako drsný velitel Diviš? No to si snad dělají kozy! K tomu nemastný neslaný Ota ze Zástřizlí a unylá Ludmila z Vartemberka (jakkoli se před Klárou Issovou v jiných rolích hluboce skláním), v kombinaci s Rodenem vražedně mimo ducha románové dvojice. Nepotěšily ani dialogy na úrovni odfláknuté televizní inscenace. S chabým výsledkem tohoto pokusu o zachycení ducha literární předlohy mě usmiřuje jen naděje, že díky němu se o existenci této nádherně čtivé série napínavých detektivek, plné historických reálií Vlastimila Vondrušky dozvědělo více lidí, potenciálních čtenářů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už docela dlouhou dobu si říkám, proč se v české kinematografii tak málo objevují vysokorozpočtové filmy z období středověku v Českých zemích. Dokonce i spisovatele Vondrušku znám a pár knih jsem od něj s radostí četl. Takže po zjištění, že existuje Jménem krále jsem měl velkou radost, že někoho také napadlo zfilmovat české dějiny starší, než po první republice. Výsledkem je ale film, který je levný na každým rohu a nejlevnější z toho všeho je ve výsledku závěr. Nejenom, že samotná závěrečná scéna je dost zkažená a odfláklá, samotný závěr je tak brutálně ustřihnut, že Vám příjde, jako kdyby jste si zrovna vyslechli jeden z řady příběhů Oldřicha z Chlumu, který na hradě vyřešil případ a v závěrečné scéně se bezhlavě žena za dalším případem, který se pro změnu bude konat na hradě o kopec vedlejším. Film se mně líbil, což o to, ale je to kvalitně spíš příjemné uvedení zajímavého historického seriálu, což vlastně i původně mělo být. Škoda že ve výsledku nebylo. Osobně mě to mrzí a jednou bych si přál vysvětlení. To jsou tyto náměty v Česku tak neoblíbené a nezajímavé, že se nezaplatí? Nebo je problém v něčem jiném? Přitom herci ani kulisy nezklamali. Tak co tedy? ()

Reklama

Phobia

všechny recenze uživatele

"Jménem nudy" jsem zhruba v polovině stopáže zmáčkla čudlík OFF - dlužno dodat, že tak dlouho jsem u téhle TV inscenace vydržela jen proto, že jsem tou dobou v obýváku korigovala špeky šlapáním na elipticalu a "Jménem krále" se zdálo být o něco málo záživnější než čumět při cvičení do zdi. Zpětně si nejsem jistá, jestli jsem radši neměla studovat strukturu a odstín omítky. A co jsem konkrétně postrádala? V ději šťávu, v atmosféře věrohodnost a v hereckých výkonech přirozenost - všechno to bylo umělejší než Cher a její plastikové tělesné součástky. Všichni herci krásně načinčaní (i poslední děvečka z chléva profesionálně nalíčená a čisťounká), většina dramaticky přehrávala a valná část se do svých rolí naprosto nehodila. A že nenašli roli pro Lucku Vondráčkovou, to mě fakt nasrali! S jejím nevtíravým talentem měla hrát přinejmenším dvojroli: paní Ludmilu a Oldřicha z Chlumu! A tohleto vážně strčili do kin? Svatá prostato, chudáci platící diváci! Jestli se někdy odhodlám sledovat i druhou půlku téhle vypulírované silikonové řiti, pak do ní kopnu i nějakou tu hvězdičku, ale upřímně: v plánu to nemám. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

No čekal jsem od doktora Vodrušky víc. Scénář je podán strašně zkratkovitě, levně a působí tak nedomyšleně. Deus ex machina hadr. Roden bez náboje, Hrubeška s dobrým výstřihem (ostatně vtipné je, jak dámy a paní ze 13. století nosí výstřihy, za které by se nestyděly ani v levném pornofilmu), všechny charaktery jsou zkratkovité a obecně mám dojem, že film byl ušitej horkou jehlou. Od doktora Vondrušky jsem nic nečetl, protože jsem lemra líná, ale napravím to jen proto, abych věděl, jestl takhle průměrně natočený televizní film je vinou scénáře nebo snad něčeho jiného. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Příběh z dob, kdy slova jako čest či spravedlnost nebyla jen prázdnými pojmy, a dost možná jedno z nejlepších českých detektivních historických dramat vůbec. Šifra mistra Nikolaeva se skvostným obsazením a hereckým koncertem (takřka) všech zúčastněných, výborná atmosféra a napětí, uvěřitelná akce i zápletka a v neposlední řadě parádní hudba. V případě doplnění bílým vínem ze španělských hroznů a domácími biočesnekovými hubkami s pikantní klobásou získáte naprosto geniální zážitek namísto ospalého podzimního večera. V dnešní době, kdy je tak moderní nadávat na současný český film, jde o zářný odlesk naděje, že bude líp. A mohu-li citovat část recenze z časopisu Cinema, se kterou se plně ztotožňuji, je velmi jednoduché do Jménem krále kopat a pohrdat jím. Jenže je to nespravedlivé. 90% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Autor předlohy Vlastimil Vondruška nebyl spokojen s hradem Točník jakožto s filmovou lokalitou, neboť byl vystavěn později, než je rok, ve kterém se příběh odehrává. Producentům navrhoval jiné hrady, ovšem nebyl vyslyšen, neboť Točník je blízko Prahy, což bylo vyhovující pro filmový štáb. (JT19)
  • V německé distribuci byl film uveden pod názvem "Knights of Blood", v překladu "Rytíři krve". Velkým písmem je na plakátu uveden Karel Roden. Ten se však ve filmu ve zbroji vůbec neukáže, takže na obalu lze vidět postavu Davida Matáska s digitálně doplněným zakrvaveným mečem. Postava je doplněna velkou skupinou bojujících rytířů před hradem a dále fotografiemi rytířů na koních v plátových zbrojích. (p3tris)
  • Snímek Jménem krále byl podle všeho pilotní díl seriálu, který však nikdy nespatřil světlo světa a v rámci ekonomického zhodnocení zamířil z televize do kin. Pikantní je, že ani sami herci netušili, že účinkují ve snímku směřujícím do přítmí kinosálů, a ono zjištění je notně překvapilo. [Zdroj: Cinema] (hippyman)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno