Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chamtivost je dobrá, chamtivost je zdravá... Hollywoodský režisér Oliver Stone se vrátil ke kultovní postavě charismatického finančníka Gordona Gekka v podání Michaela Douglase z filmu Wall Street po 23 letech a natočil pokračování s příznačným podtitulem Peníze nikdy nespí. Děj se tentokrát odehrává v roce 2008 na pozadí příběhu největší bubliny v dějinách, která vyústila v globální ekonomickou krizi. Bývalý elitní makléř Gordon Gekko představuje padlou legendu a ikonu Wall Street. Ve vězení si odpykal trest za nelegální spekulace a nyní se věnuje ekonomickým přednáškám, které předjímají nástup globální ekonomické krize. Zdá se, že se z něj stal jiný člověk. Aspoň by tomu rád věřil mladý makléř Jake Moore (Shia LaBeouf), který zrovna řeší pracovní problémy po sebevraždě svého mentora a investičního správce Louise Zabela (Frank Langella). Ambiciózní Jake randí s Gordonovou dcerou Winnie (Carey Mulliganová), která před lety přerušila s otcem kontakt a odmítá uvěřit, že by se mohl změnit. Jake a Gordon se vídají za jejími zády, společně řeší svět byznysu a financí, zároveň se snaží pracovat na urovnání křehkých rodinných vztahů. Minulost sice člověk napravit nedokáže, ale může se snažit pomoct. Otázkou zůstává, zda to platí i v případě Gordona Gekka, který v hloubi duše touží po návratu do světa velkých financí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (685)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

S tunajšími modrými číslami sa rozhodne nestotožňujem a jediná bublina, ktorá čaká na splasknutie nesie v sebe nádejné vyhliadky o odhodlanom comebacku neposlušného Stona. Nielen suprové cameo Sheena juniora, vychytené vyzváňanie mobilu finančného dravca či objektív ako nástroj na oslavu "Veľkého Jablka", ale hlavne opäť vynikajúce postihnutie neetiky kapitalizmu, z neho prameniaca dynamická a predmetná vrava a príhodná mýtizácia generála Gekka. Prekáža daromné rodinkárstvo a cukornatý finiš, ale popri tom zručnom a pútavom vedení prevažnej časti stopáže sú to len nezávažné, pominuteľné nedostatky. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone vie občas strihnúť pekný záber alebo fajnovo vpasovať hudbu do film, no úplne stratil akúkoľvek súdnosť. Prvá polhodinka filmu, kde sa Stone vyžíva v pranierovaní krízy je postavená na hlavu a vidieť, že Stone nemá šajnu o ekonómii a servíruje niečo posplietané, čo mu nakecali jeho ľavicoví kamoši spojené s tým, čo sa dočítal v novinách. Navyše celé je to dokorenené naivnou až komickou ľavičáckou sublíniou o alternatívnych zdrojoch energie (ktorej absurdita graduje v závere filmu). No potom príde dej a s ním hlavný problém filmu - scenár. Treba uznať, že napriek tomu, že film má cez dve hodiny, zbehne ako voda (čo je jeho velikánske pozitívum), no monotónne - bez vyvrcholení, či zvratov. Scenár je katastrofálny: dej je hlúpy, nelogický, zjednodušujúci a hlavne takmer neexistuje. Tú prázdnu báchorku dejom nazvať nemožno. Ba čo viac, réžia je taká zlá, že i tých pár zvratov Stone natočil tak mizerne, že prejdu plátnom ako tá voda. A tá voda sa valí a zrazu je koniec a človek vycapene pozerá, že čo to má byť. Vrcholom je ultra hlúpy sentimentálny happyend, pri ktorom sa zastavuje rozum a človek čaká, kedy príde ten zvrat, ktorý vráti príbeh do reality. A ten nepríde. Škoda - Michael Douglas hrá parádne. Asi prvý krát za 15 rokov... Stone by mal prestať točiť politicky angažované filmy. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Peniaze nikdy nespia, diváci občas áno. Charlieho cameo, tri Eliho výstupy a zvonenie Shiovho mobilu sú snáď jediné veci, kvôli ktorým sa oplatí vidieť túto bezzubú, sentimentálnu rozprávočku, ktorú Stone halí do zdania, že rozumie podstate ekonomickej krízy, a umelo sa jej pokúša dodať švih otravne polopatistickými alebo samoúčelnými videoklipovými fintičkami. Comeback? Hovno, len pokračovanie mizérie jedného kedysi zaujímavého filmára. ()

Anarvin 

všechny recenze uživatele

Na Wall Street 2 se docela dobře kouká. Audiovizuální stránku má Stone pevně v paži. Douglas si taky pořád ještě dokáže ukrást plátno pro sebe a Shia mu zdatně sekunduje. I když jsem v něm přeci jen pořád viděl kousek toho užvaněného floutka, které hraje obvykle. A ať už mluví tihle dva mezi sebou nebo s někým dalším, má většina dialogů švih. Zaujmou a dobře reflektují dnešní finanční svět, potažmo tedy svět obecně (protože peníze světem hýbou, ne že ne). A právě v tomhle tématu spatřuji nejsilnější těžiště filmu. V politicky korektním světě samozřejmě oficiálně existují daleko větší hrůzy, než je nějaká ekonomická krize, ale ruku na srdce. Co strašlivějšího se může stát typickému konzumentovy dnešních dní, než že mu propíchnete bublinu jeho kapitalistické reality přímo před očima? Stone silné téma bohužel jenom nadhodí. Jinak akorát opakuje to, co už řekl v jedničce a druhá polovina se už vyloženě topí pod nánosem scenáristických nedodělků, jako jsou předvídatelné zvraty, hysterické citové výlevy a mnohačetné konce, které jakoukoliv možnou údernost snímku akorát zbytečně rozmělňují. Dohromady jde tedy pouze o solidní řemeslo, které se nepodařilo ukočírovat k tak sevřenému a sdělnému výsledku, jakým byl díl první. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když se všichni ohánějí frází "nejlepší Stoneův film od Vítězů a poražených", přispěju i já svou troškou do mlýna. Ano, je to tak. Když nebudu počítat tento snímek, tak Oliver natočil od roku 1999 tři filmy, z nichž dva (Alexander Veliký a World Trade Center) jsou opravdu průměrné a lehko zapomenutelné (W. jsem zatím neviděl). A proto jsem rád, že můžu konstatovat, že Wall Street: Money Never Sleeps se vyrovnal prvnímu dílu a Stone se opět vrátil do prostředí, kterému, jak se zdá, rozumí. Nejlepší na tomto snímku je fakt, že vidíte, že opravdu nevznikl jen tak, ale měl důvod pro vznik (hospodářská krize, která zasáhla prakticky každého). Navíc pro mě bylo potěšením sledovat Michaela Douglase, jak si opět s chutí zahrál Gordona Gekka, jednoho z nejcharismatičtějších bastardů, kterého kdy (zvláště ekonomický) filmový svět mohl vidět. Shia LaBeouf potvrzuje své kvality, stejně jako Carey Mulligan (tipuju, že právě tito dva budou velkou součástí filmové budoucnosti pro dalších 20 - 30 let minimálně) a Josh Brolin s Eli Wallachem a Frakem Langellou zase předvedli, že není malých rolí, jen malých herců (v dobrém slova smyslu). Cameo Charlieho Sheena mě neskutečně potěšilo a pobavilo, stejně jako vtípek s vyzváněním Shiova mobilu (schválně, kolik fanoušků si toho všimlo…) Dalo by se říct, že jsem dostal přesně to, co jsem od tohohle filmu čekal - dravost, novou krev, která ale nesmí zapomínat na to, kdo je tady (prozatím) eso… že Michaeli… 100 %. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (27)

  • Jako úvodní záběr scény ve švýcarském Curychu posloužil záběr Klárova z horní části pražské Chotkovy silnice, kde na pozadí je krásně vidět silueta Karlova mostu a Starého města. (Catfood)

Související novinky

Stoneova divočina

Stoneova divočina

07.03.2010

Oliver Stone se rozhodl bavit. Soudě podle trailerů na Wall Street 2: Peníze nikdy nespí, jde mu to docela od ruky. Jeho následujícím filmem bude podle všeho akční thriller Savages. Adaptace románu… (více)

Reklama

Reklama