Reklama

Reklama

Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (48)

Trailer 1

Recenze (607)

mcb 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších pixarovek, stále však stojící nad většinou animované konkurence. Až na to, že Univerzita pro příšerky nepřináší nic originálního či překvapivého, což by se dalo říct téměř o každém z filmů studia s lampičkou, jako vyprávění o počátcích přátelství Jakea a Sullyho funguje výborně, jelikož opět chytře využívá žánrových klišé, tentokrát subžánru univerzitních komedií (například Pomsta šprtů nebo Animal House). Fikční svět příšerek už ale není tak propracovaný jako minule, jelikož v něm není nastavena konfrontace s tím lidským, který je bezvýznamně odsunut na vedlejší kolej. Už jen díky tomu ztrácí Univerzita na působivosti, byť přináší funkčně odvyprávěný buddy movie, navíc se zcela atypickým dvojitým koncem. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Rád jsem se do toho světa vrátil. Dětské verze Mikea a Sullyho jsou pořád zábavné a zápletka týkající se studijí není špatná. Trefování se do nerdů, spolků a tak už tu sice bylo tolikrát, že se to ani nedá spočítat, ale tvůrci tím rozhodně nic nekazí. Konec, který se nese ve stylu "univerzita je vlastně k ničemu" je docela zábavný a předkládá dětem celkem neotřelé poselství o tom, že není nad to začít od kybíku. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Druhé Příšerky sice postrádají efekt a působivost prvního dílu, nicméně i tak jde v rámci dnešní animované produkce o nadprůměrný kousek, který nepostrádá vtipné i dojemné scénky, množství roztodivných postaviček a hlášky, které dokáží pobavit i odrostlé jedince ("Počkejte, jen si prodělám menší infarkt a hned vás doženu."). Zkrátka snímek pro příjemné zpestřední odpoledne, u kterého může divák vypnout, avšak zároveň nejde o nějakou infantilní vymývárnu mozků. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jako samostatný film je pokračování Příšerek docela zdařilé, to co jej táhne k průměru, jsou právě ta místa, která lpí na návaznosti k původnímu snímku. A je to škoda. Několika momentům se dá sice vytknout přílišná doslovnost, infantilnost či zbytečné vysvětlování, ale to se dá u snímků zaměřenému i na dětské publikum docela dobře pochopit. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Daniel Gerson, Robert L. Baird, Dan Scanlon | Hudba: Randy Newman | Produkcia: Kori Rae | Distribúcia: Walt Disney | Štúdio: Walt Disney, Pixar | Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 724,389,136 $ || Veľmi príjemný prequel k 12 rokov starému, stále vďačnému materiálu. Nové postavy super, hlavne neskutočne odporná ďekanka. Scenár pútavý až do poslednej chvíľe. Chýba tomu len to výnimočné korenie, ktoré od Pixaru pre mňa obsahuje len Ratatouille a Toy Story 3. Ako bonus ale potešil malý krátkometrák o dvoch dáždnikoch pred hlavným filmom :-) 84% | Videno v Ster Century Cinemas, Košice, 7.2013 | ()

Galerie (60)

Zajímavosti (33)

  • Budova "Školy strašenia" je inšpirovaná budovou Hamerschlag Hall na Univerzite Carnegie Mellon. (MikaelSVK)
  • Při závěrečné zkoušce si v jednom z pokojů můžeme na zemi všimnout hračky v podobě zeleného dinosaura Arla z tehdy připravovaného filmu od Pixaru Hodný dinosaurus (2015). (SONY_)
  • Vo filme sa mali pôvodne objaviť aj Mikeovi (Billy Crystal) rodičia, ktorí ho mali doviesť na prvý deň v Monsters University. Napokon sa ich však režisér Dan Scanlon rozhodol vynechať s úmyslom vytvoriť ešte silnejší dojem Mikeovej zraniteľnosti. (Dado)

Související novinky

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Reklama

Reklama