Reklama

Reklama

Clevelandská mafie se ho pokoušela poslat na věčnost pěstmi, kulkami i bombami. Svému osudu ale čelil s odhodláním keltského válečníka... V 70. letech zuřila v ulicích Clevelandu válka gangů. Jen během léta roku 1976 explodovalo více než třicet bomb přímo v centru města u Erijského jezera a Cleveland získal nelichotivou přezdívku „Bomb City“. Místní organizovaný zločin měla pod palcem italská mafie, která vedla zuřivou válku s irským gangsterem Dannym Greenem (1933–1977). Ten se stal ústřední postavou války podsvětí, která jednou pro vždy změnila organizovaný zločin ve Spojených státech amerických. Snímek Jak sejmout Irčana zachycuje Greenův vzestup z přístavního dělníka v jednoho z nejobávanějších gangsterů, jenž dokázal přežit několik pokusů o vraždu. To v něm utvrzovalo dojem, že je potomkem mytologických keltských bojovníků a sázel na pověstné irské štěstí. Svou kriminální kariéru začínal jako vymahač dluhů, ale rychle se dokázal stát velkým hráčem, jemuž šli usilovně po krku italští mafiáni i policejní detektiv Joe Manditski. Ten měl zároveň pro Greena určitou slabost, protože v prostředí clevelandského podsvětí představoval velmi rozporuplnou osobnost. V hlavní roli se představil severoirský herec Ray Stevenson, pro něhož se jednalo o jednu z prvních větších hereckých příležitostí. Ve vedlejších rolích se objevili slavní herci jako Chris Walken, Vincent D’Onofrio nebo Val Kilmer. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Esteticky odfláklá gangsterka rychlokvaška s nudnými postavami a obyčejným scénářem, kde vás v podstatě vůbec nic nezajímá, dokonce ani pořadí kdo koho odbouchne. A když už se těšíte, že bude alespoň nějaká akce, tak zjistíte, že přes digitální efekty ala první polovina 90s není ani pořádně žádná vidět. Je to škoda, protože stopáž není přiliš velká a mohla to být relativně ryzí věc s dobrým tempem. To by ovšem musel být herecký ansámbl poskládaný trochu jinak. A irské chlapáctví v podání hlavního hrdiny moc nefunguje. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V podstatě nemám žádné závažné výtky vůči tomuto mafiánskému počinu. Dobrý soundtrack, známé tváře, solidní scény a příběh podle skutečné události. Sejmout zabijáka mi ovšem nepřineslo žádný extra pocit napětí, emocí nebo soucitu s hlavními hrdiny, což u jiných snímků tohoto žánru třeba zažiji. Abych byl upřímný, tak Joe mi dvakrát sympatický nebyl a totéž platí o Dannym..Tak snad právě proto dávám 3*. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Až narazíte v kvízu nebo křížovce na otázku: kdo má více životů než kočka, odpověď je nasnadě: Danny Green! Tenhle hrdý Irčan má (měl) tuhý kořínek. Kill The Irishman je povedená žánrovka, nic víc, nic míň. Když už tady někdo zmínil snímky Casino, Goodfellas..tomuto snímku chybí taková jedna "maličkost". Režijní jistota velkého Martyho a osoba(y) jménem Bobby De Niro resp. J. Pesci. Přesto, jak říkám, příjemná vlaštovka v zatuchlých vodách lehce vymírajícího žánru a příjemné překvapení v podobě jistého, rázného, přirozeného, na nic si nehrajícího Raye Stevensona. Je to taková odlehčenější verze. Pokud bych to měl k něčemu konkrétnímu přirovnat, tak snad k mixu M. Scorseseho lehce šmrncnuté Guyem Ritchiem, přičemž originál(y) je pouze jeden. Příběh je natočen na motivy knihy Ricka Porrella " To kill The Irishman", následně přetaveno v kvalitní scénář dvojicí J. Hensleigh - J. Walters. Přestože jsem již na začátku zmínil, že snímku chybí jistota a SYROVOST Martyho, jedním dechem dodávám, že (vzhledem k 0-vým očekáváním) mě čekalo příjemné překvapení.Přestože Hensleigh nepřichází s ničím osobitým a "kopíruje" (ne)jednou viděné, jeho režie rozhodně nenudí a musím konstatovat jedno.Přesto všechno co jsem doposud napsal, jsem měl (téměř po celou dobu snímku) lingvisté (v čele s Verbalem) by řekli "fun", my vidláci říkáme, "kurevsky se bavit". Ptáte se proč?...neboť, jak hlásají na jednom nejmenovaném rádiu (Beat)...JÁ jsem tuplovaný kruťák. Přičemž musím přiznat, že posledních 35minut šlape jako dobře promazaný stroj a to včetně stylového závěru. Radost pohledět aneb "za málo peněz hodně muziky". p.s. Víte, proč se říká talianskejm hochum "wops"......zkuste hodit kusem hovna o zeď,....udělá to "wop". 85% s dovětkem, že určitě na sebe dlouho nenechá čekat opakovná projekce.p.p.s zmínil jsem povedený hudební doprovod (v "překvapivě" Irském stylu), že ne, tak to právě dělám.... Jo a do knihy určitě půjdu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takový průměr, kde nic nevyčnívá, kromě divného výběru herců. Ray Stevenson mi celkem seděl a jeho pěstní souboje byly nejlepší z celýho filmu, ale ostatní herci mi přišli takoví divní. Bez zápalu. Val Kilmer tam je naprosto k ničemu a má jen obří, tučnou hlavu. Prostě to bylo hrozně předvídatelné, což ani tak neva, ale zde nebylo nic, co by mi utkvělo. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle skutečného příběhu. Původní název zní Zabít Irčana. Ir jménem Danny Greer je ale fakt fešák. A není to žádné neviňátko, ale má v sobě i kus dobra. Zajímavý příběh o drsném životě. Ve filmu je použita velice optimistická hudba. Ke konci příběhu to pěkně bouchalo, v Clevelandu začalo být horko. Natočeno podle knihy "To Kill the Irishman", kterou napsal Rick Porrello. CITÁT - Každý z nás dostal to, co si zaslouží. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Na začiatku, keď vchádza šéf odborov do kancelárie za sebou zavrie dvere, ktoré si je možné v nasledujúcich záberoch všimnúť otvorené a znova zatvorené. (Johnny.ARN)
  • Film je natočný podľa knihy Ricka Porrella "To Kill the Irishman: The War That Crippled the Mafia". (Vrtto)
  • Pre film bol dočasne znovuotvorený štadión Tiger Stadium po dobu približne jedného týždňa. Štadión bol pôvodne otvorený v roku 1912 a zatvorený o 87 rokov neskôr, keď Detroit Tigers začali hrať na novom štadióne. Tiger Stadium bol zbúraný po tom, čo bol film dokončený. (Vrtto)

Reklama

Reklama