Reklama

Reklama

Diktátor

Trailer 2

Generál Aladeen je jedním z posledních světových diktátorů „ze staré školy“. Ve své zemi vládne téměř neomezenou mocí, kterou financuje prostřednictvím výnosů z těžišť ropy. Pevnou rukou se nebojí popravit kohokoli, kdo s ním nesouhlasí, změnit 300 slov z místního jazyka na své příjmení nebo uspořádat olympijské hry, ve kterých sám vyhraje každou disciplínu. A je tak jedním z nejnebezpečnějších mužů na světě. Když OSN vyhrožují sankcemi proti jeho zemi, africké republice Wadiya, je donucen odjet do New Yorku, kde má přednést vysvětlující řeč. Po příjezdu do světové metropole je ale generál doslova obrán o svou moc a šaty zběhlým agentem CIA a je vržen do běžného života na Manhattanu, kde se z nelítostného diktátora stane jedním z mnoha lidí v davu. Na cestě New Yorkem potkává Aladeen mladou Zoey, která provozuje obchod se zdravou organickou stravou a mohla by diktátorovi pomoci získat zpět jeho zemi i lidskost. (Viacom)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 605)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sacha Baron Cohen ve své čtvrté umělecké reinkarnaci, tentokráte s identitou diktátora Aladdina, poukazuje na zajímavý souběh uměleckého vývoje s Rowanem Atkinsonem alias Mr. Beanem - i on byl na svém uměleckém vrcholu v době krátkých skečů (stejně jako Sacha s Ali G a především s Boratem, kterého se mu ještě podařilo šťastně zarámovat do formátu celovečerního filmu, jenž je vlastně pouhou kompilací skečů bez zásadního děje, mající navíc dokumentární charakter) a formát hraného celovečerního filmu je pro něj celkem nevyhovující, jelikož jde proti podstatě skeče coby dramatického výstupu, celovečerní filmy s Mr. Beanem jsou vlastně jen potvrzením výše zmíněného. Pokud se oba umělci drželi svých k dokonalosti dovedených krátkých forem, byli nepřekonatelní, když se ale začali snažit naroubovat svůj svět skečů na kmen dramatického oblouku, jejich plody trochu povadly. Ani ten nejgeniálnější komik neví co si počít s celovečerní stopáží, pokud jsou jeho čísla postavena na základě humorné (Atkinson) či satirické (Cohen) pointy, leda pojmout film jako kompilace nejlepších skečů, jak to udělal Sacha v Boratovi, když začne ale svou postavu ředit třeba i ne příliš složitým příběhem, musí počítat s rozmělněním, kouzlo překvapivých vtipných point vyšumí, komik uvadne nebo začne recyklovat sama sebe. Diktátor není špatný film, má několik geniálních skečů, nějaké méně povedené, ale kolem sebe dost vaty, tedy onen příběh o dvojnících a záměnách a únosech etc. Naštěstí občas z dvířek od toalety vyjde Edward Norton nebo Aladdin pronese úžasnou řeč o demokracii v USA. Diktátor srovnatelný se svým slavnějším filmovým předchůdcem to ovšem není. Proti modelu Brunovi je to ale zjevně cesta z umělecké krize... Porsche 911 2012! ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Trilógia úspešne dokonaná, po klagenfurtskom moderátorovi Brunovi z "FunkyZeit" a šiestom najznámejšom Kazachovi Boratovi z Astany nastupuje ctižiadostivý diktátor Aladdin z Wadiye. Za doprovodu tyrkysových Lamborghini, "nasty bitches" a nepremožiteľnej ochranky sa vydáva za veľkú mláku zachrániť ohrozenú diktatúru. A potom nečudo, že nielen v uliciach NYC sa ozýva: "Aladeen, Motherfucker." Je to nekorektné korektným, mainstreamovým dialektom kvázi masám neprístupným, ale nakoniec prevažnú množinu (aj menej sčítanejších) pozorovateľov uspokojujúci. Neviem či to bude tým prechodom od fiktívnej dokumentárnosti k priznanej hranosti alebo v tom prvoplánovejšom podávaní jednotlivých gagov, ale každopádne je to stále rovnako hláškovo nevyrovnaná a predsa účinná satira. Opäť maskovaná zhovadilosťou a s ohľadom na mieru únosnosti naťahovaná jak pupočná šnúra. Čomu sa táto pošahane inteligentná obžaloba neľudskosti vysmieva, to si aj uctieva... tým, že nepriamo poukazuje na onu utajovanú špinu-na jej šíriteľov a pripomína im, že to hlavne oni zabili utrpenie sarkazmom. Toto je taký vyfrndžaný Cohenov "payback" nadnárodným korporáciam, nebezpečným náboženstvám, rasám, pohlaviam, vratkej demokracii, ktorý má tu skvelú vlastnosť diváka rožšlahať v nepravidelných záchvatoch smiechu na márne kúsky a zaraz mu už po 3x atestovať, že Sacha nie je žiadny zľaknutý amatér, ale neortodoxný profesionál. "Ugly horse...":-) ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Diktátorská nálož nekorektnosti, terorismus proti dobrém vkusu. Tohle je dál než Borat a Bruno, je to karneval nespoutaných sviňáren, pošlapaných tabu a znesvěcených model. V rozjebaném světě mi Diktátor připomíná ostrov zdravého rozumu, kde demokracie = možnost svobodně se smát všemu a všem (od fóbií přes žánrová klišé romantické komedie až po absurditu doby). Slabá místa to má, ale házím na ně dlouhej vous. Na otázku, jestli to bylo spíše aladeen, nebo aladeen, odpovídám jasně: bylo to naprosto ALADEEN. Nejšílenější mainstreamová satira za poslední roky, která ze Zohana dělá jen dalšího vyholeného aktivistu... (btw. konečně někdo adekvátně vyjádřil romantiku samohany) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Sascha má výhodu, že na podobný styl humoru v Americe nikdo nemá koule, takže je prakticky bezkonkureční, navíc jeho filmy jsou natolik odlišně, že je jasný že vzniká jakejsi filmovej Sascha styl, který je přímo ideální pro zkultnění a tudíž výborný hodnocení stádem. Za mně musím říctm, že víc humoru v sobě měl Edward Norton a místníma panicema hojně urážená "ta blbá a vypatlaná děvka" Megan Fox u mně Megan opět stoupla v ceně a dost seru na to, že to není žádná druhá Meryl Streep. Ano jistě Sacha uráží každýho bez ohledu což je i dobře, jenže ja zá tím cítím prvoplánovanost jak svini a to není ta nejpříjemnější vůně pro můj rypáček. Jistě, pár frků mě tam sundalo, ale že by to byl gejzír humoru no to se tedy říct rozhodně nedá. Na hraně mezi dvojitou a trojitou várkou hvězdiček. O tom jak má vypadat nevykalkulovaná politická nekorektnost by moh Bouřlivák dávat Saschovi dlouhé školení. Jenže Torrente hold za sebou nemá geniální hollywoodský marketing. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem Borata, Bruna a Aliho sice ne, ale myslím, že Diktátor, je jeden z nejlepších filmů s Cohenem, který kdy vyšel na světlo světa. Hláškami nabitá Aladin je prostě skvělý a jeho restaurace popravených ještě lepší. Většina hlášek z filmu se nejspíš skvěle ujme. Aladin sice neubránil Wadiy demokracii, ale za to má skvělý tank na přemlouvání lidí u voleb. Po Expendables 2 tak tento rok přichází zase něco povedeného a vtipného úplně bez zábran. Aladinovi v podání Sachy Barona Cohena dávám pět hvězd, protože ten tank u mého počítače je vážně strašně moc přesvědčivý. A nakonec začátek, jak skvělé slovní spojení! To na památku zemřelého Kim Čong Ila vážně, ale vážně zabily. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • Sacha Baron Cohen (Aladeen) chtěl natočit vybrané scény v budově Organizace spojených národů. Údajně byl však odmítnut s tvrzením, že skutečným diktátorům, které zastupují, by se to nelíbilo. Tehdejší generální tajemník OSN Pan Ki-mun k tomuto vyjádření řekl, že Cohen má opravdu skvělý smysl pro humor. (Linkyc)
  • Aladeen (Sacha Baron Cohen) jedoucí na velbloudovi je v NY následován množstvím blankytných Lamborghini. Bezesporu se jedná o narážku na Katarského prince, jenž v této nezvyklé barvě vlastní několik automobilů - kromě Lamborghini například také Ferrari, Koenigsegg, Pagani či Rolls-Royce. (Adrai)

Reklama

Reklama