Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vydejte se na oběžnou dráhu s Jamesem Bondem. Roger Moore v hlavní roli britsko-francouzského akčního filmu. Během přepravy je přímo z trupu Boeingu unesen nejnovější britský raketoplán Moonraker. Britská tajná služba proto povolá do akce agenta 007 Jamese Bonda. Ten se vydá napřed do Kalifornie, kde se raketoplány vyrábějí. Majitelem výrobní společnosti je francouzský magnát Hugo Drax, který Bonda vlídně přijme, avšak vzápětí vydá svým lidem pokyn ho zabít. Bond přežije enormní přetížení ve výcvikové centrifuze i pokus o atentát při lovu bažantů. Jeho další kroky směřují do Benátek, kde se vyrábějí skleněné komponenty pro Draxovu firmu. Tam 007 objeví laboratoř, ve které se kompletují kosmické satelity naplněné smrtícím nervovým plynem. Ty následně putují do Ria de Janeiro. James Bond se proto musí vydat na druhou stranu zeměkoule. To ovšem ještě není nic proti tomu, co jej čeká potom. Hugo Drax totiž připravil svérázný plán na způsob Noemovy archy. S několika desítkami vyvolených lidí chce odstartovat na tajnou vesmírnou stanici, nervovým plynem zlikvidovat veškeré lidstvo na Zemi a osídlit planetu „superrasou". A právě na oběžné dráze musí Bond – s pomocí americké agentky CIA Holly Goodheadové – lidstvo zachránit... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (428)

mcb 

všechny recenze uživatele

Takové scenáristické kličky, nelogické lapsy a přehnanou absurditu bych si uměl představit ve video béčku s Jasonem Stathamem z ranku Kurýra 2, ale ne v oficiálním bondovském velkofilmu. Vše je zde špatně - od scénáře, který absolutně nedává smysl, přes banální kompoziční motivace (Jaws se zničehonic zamiluje do dívky, aby si na konci mohl uvědomit, že je hodný a pomoct Jamesovi) a marnou snahu o intertextuální provázanost (James si vyjede na projížďku ve stylu Sedmi statečných, honička na lodích hudbou zase odkazuje k Connerymu apod.), která se absolutně míjí účinkem. Přijmout Moonrakera jako přiznanou parodii, bylo by vše pořádku, ale na to mu schází jeden zásadní element - je zoufale nudný a svou tupostí neskutečně iritující. Vesmírné finále už je jen konečnou tečkou tohoto zpackaného projektu, který veškerou bondovskou osobitost utopil v guláši trapnosti. Moore už zde navíc čím dál více nevypadá jako vycvičený tajný agent, ale jako obyčejný klikař, který spoléhá na neschopnost svých soupeřů. Pomineme-li fakt, že je Moonraker vystavěn naprosto stejně jako jeho předchůdci (i se stejnými scénami), máme tady rovnou jednu z nejhorších bondovek vůbec. Kdyby to tak pokračovalo dál, nemusel by vzniknout ani Austin Powers... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bond 11 - Když jsem tuto bondovku viděl poprvé, tak se mi líbila. S odstupem let jsem na ni jaksi zanevřel, ovšem když jsem ji zhlédl opět ('08), tak mě zaujala a troufám si tvrdit, že je jedna z těch nejlepších. Neustále se něco děje, často se střídá prostředí, jsou tu hezké herečky a Bond-girl a Roger Moore zde předvádí dokonalou uhlazenost a eleganci. Nezapomenutelná je scéna v sanitce, na lanovce, při startu Moonrakera, záporák Jaws, samotný závěr a hlášky agenta 007 či "zápich" pana Q na samém konci :) Plán hlavního zloducha, jakoby inspirován Hitlerem (nová a dokonalá rasa, vyvolení jedinci). Povedená bondovka. Po dalším zhlédnutí ('12) ubírám hvězdičku, protože tentokrát mě místy komediální až parodické vyjádření 007 vadilo. Výše uvedené klady souhlasí, ale finále v kosmu je už příliš. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hvězdy. Napíšu hned ze začátku, že na Moonrakeru mi vadí hlavně Richard Kiel. Jeho Jaws je tady prostě navíc, naprosto zbytečný a - přiznejme si to - trapný. Doslova nesnáším scény s copatou vyprsenou blondýnkou, ať už jde o jejich setkání nebo o to, co se s nimi stane v závěru filmu. Brrr. Jaws tu zkrátka být neměl, ale znáte to - když se postava jednou divákům líbí, proč ji tam nenacpat znovu, že, páni filmaři? No nic. Zbytek filmu je absolutně bez výhrad. Bondovka je to nadsazená (podobně jako Brosnanova Dnes neumírej), má ze všech nejblíže k parodování sebe sama, a o to více pobaví. Jízda v Benátkách, honička na řece v Riu... Absolutní uznání si ale režisér Gilbert spolu se skladatelem Barrym zaslouží za scénu útěku sličné pilotky před dobrmany. Ačkoliv patří k těm krutějším, je neskutečně krásně natočená. Jo a Lois Chiles je jedna z nejkrásnějších bongirl vůbec.__P.S. Hudba burácející při startu a letu do vesmíru... Božská věc. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Moonraker” je v prvom rade ihneď odcudzený raketoplán, a to hneď na samom počiatku celého problému, keď ich je samozrejme ešte o čosi málo (na)viac, ale neupresním koľko presne, maximálne len to, že všetky majú jeden spoločný cieľ, za ktorým stojí odveký mizantrop, miliardár a magnát v jednom, 3x M - HUGO DRAX, čo si vo vesmíre (vy)budoval orbitálnu stanicu s prešibanou rušičkou radaru, čiže je naprosto neviditeľný, kde by najradšej vyviezol astronautov, a taktiež i k tomu vypestoval (vyšľachtil) akúsi super-rasu budúcich (nad)ľudí, tým pádom by sa musel zbaviť tých nižších, pozemských, tam dole, kam by najradšej vypustil satelitné balóny naplnené smrtonosným, nervovým plynom, pričom ich má k dispozícii neuveriteľných 56, že jeden dokonca vyhľadí až 100 miliónov ľudskej populácie, a tak si ich chce rozmiestniť presne tak, aby bol výsledok čo extrémne najúčinnejší ! Akonáhle sa do toho opäť zamotá James Bond, nebude ani jedného, voľného dňa, čo by sa ho niekto náramne neusiloval zniesť z tohto sveta, ide najmä o verného sluhu a zabijáka Changa, ktorý je jeho zlikvidovaním priam magicky posadnutý, a keď už ani jeho sily nestačia, tak sa na scénu vracia milovaná Čeľusť, aj s niekoľkými príjemnými prekvapeniami, extra. Spojku nachádza v Dr. Holly Goodhead, vycvičenej astronautke a agentke CIA, bez ktorej by sa asi vôbec nezaobišiel, zároveň sa stáva i jeho dievčaťom, ako to už býva vo zvyku. / „Mesačné hrable” , ako znie trochu divne preklad tejto jedenástej bondovky v sérii, je v podstate akousi podivuhodnou exhibíciou samých, akčných sekvencií s Jamesom Bondom, ktorý sa väčšinou nachádza vskutku v nezávideniahodnej situácii, a to len preto, že H. Drax príliš tlačí na pílu, keďže v ňom vidí svojho najväčšieho rivala, čo mu chce zhatiť všetky smelé plány, čiže sa časom možno sám otupí ? Ďalej, sci-fi nádych našťastie neprevláda po celý čas, iba vo finále, a pritom si myslím, že sa sem bohvieako nehodí, je to skrátka pritiahnuté za vlasy i občas zaujímavé, súčasne a prepchaté samými, popkultúrnymi odkazmi, len si treba na ne spomenúť... Záporák v podaní Michaela Lonsdalea bol podľa mňa vôbec jeden z najlepších ? Na to, že by mal byť Moonraker vesmírnym dobrodružstvom, obsahuje množstvo exotických scén z odľahlých kútov sveta, čo mu len pridávalo na samotnej atraktivite, áno, opäť výborná výprava Kena Adama, ale zároveň obsahuje i určitú predvídateľnosť, no aj skvelé, vizuálne efekty, za ktoré sa nemusí absolútne nikto hanbiť. Váhal som medzi 60 a 80 %, keď som sa nakoniec priklonil k tomu priemeru, ale v tomto prípade treba podotknúť, že ale k lepšiemu NADPRIEMERU, t. j. skutočné hodnotenie zodpovedá na stupnici 7/10, čo je zhruba niekde v strede. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ani nevim proc, ale tak nak jsem cekal, ze Moonfucker bude nejaka akcicka ve vesmiru. A zacatek vypada jeste slibne, ukradena raketa, Bond patra v kosmickejch laboratorich. Ale za chvily to spadne do typicky bondovky, kde Bond jezdi po ruznejch exotickejch lokacich, obcas hodi hlasku, obcas se s nekym porve. Proste nicim spatny, ale vcelku tuctovy. Navic Moorea uz to viditelne unavuje, je poznat, ze spoustu scen oddrel nejakej kaskader a tam, kde to kuli detailu a podobne musel bejt Moore, tak je videt, ze ho to hodne unavilo a vyridilo. Z ostatnich postav tentokrat nezaujme bondgirl, ani zaporak, kterej ma sice zajimavej plan, ale je jen takovej trapacek s hlavou pripominajici chlupatou prdel. Taky se vraci vedlejsi zaporak pan kovova drzka, coz je asi poprve, co nejaka vedlejsi zaporacka postava vydrzela do dalsiho dilu. Bohuzel uz to ale neni ten prekusovac zeleza, kterej kazdyho sereze, ale udelali z nej spis trochu saska, kterej neustale haze tupy xichty a kazdou chvily nekam spadne. Nastesti ne v groteskovym stylu, ze by zakop a spad do kanalu, tady pada z letadla, z lanovky a podobne, ale uz to spis pripomina komedii. Nicmene film me potesil svym koncem, kterej je prijemne sci-fi, navic triky nejsou vubec spatny. Hlavne za tu zaverecnou pulhodinku pridavam tu ctvrtou hvezdicku. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (37)

  • V scéne na konci filmu, keď umiestňujú jed v guli do vesmíru, je vidno lano ako ho vyťahuje von z raketoplánu. (Budisovie)
  • Při honičce v Benátkách používá jeden z Draxových zabijáků samopal MP 40, který používala německá armáda za 2. světové války. (Axarus)
  • V jedné scéně při stavu beztíže je u Bonda (Roger Moore) vidět u pasu lanko, na kterém je zavěšený. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama