Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ač je to neuvěřitelné, český montér Lojza Králů, zaměstnanec ČKD, se jednoho dne znenadání stane vladařem exotického Tamánského království. Před dvěma lety, kdy byl na montáži v zahraničí, zachránil v poušti život neznámému starci. Ukáže se, že to byl král Tamánského souostroví. Ten si na smrtelném loži vzpomněl na Lojzu a jmenoval ho svým nástupcem-regentem. Jak se Lojza s touto zapeklitou situací vyrovná? Pomůže mu zdravý selský rozum? Satirická komedie režiséra Martina Friče vznikla podle námětu Jiřího Weisse, pod scénářem byl podepsán Jiří Mucha. Díky jim vznikla zručně realizovaná komedie, u které se diváci i po letech vděčně baví. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Lojza Králů (Jiří Sovák) píše na začátku filmu svou adresu pro potřeby paláce a ta zní: Lojza Králů, Praha Libeň, Sedlecká 3. Bydlí však na adrese K Olympiku 565/6, Praha 8 - Karlín a filmová továrna, ve které pracuje, tedy ČKD, je v ulici Za Avií v Letňanech. (sator)
  • Lojza Králů (Jiří Sovák) vlastní kapesní tranzistorové rádio Tesla 2702B "Doris", vyráběné v letech 1961–1965 v podniku Tesla Přelouč. (sator)
  • Pan Králů (Jiří Sovák) uvádí, že jeho království Tamanské souostroví leží na půli cesty mezi Suezem a Adenem v Rudém moři. V úvahu proto přicházejí některé z těchto ostrovů: Dahlácké ostrovy, Zabargad, Rocky Island, Giftun, Perim, Kamaránské a Haníšské ostrovy, Farasánské ostrovy, Suvákinské ostrovy. (sator)
  • Král Králů je logická slovní hříčka, spojující titul a příjmení hlavní postavy. Je ale zajímavé, že tento titul skutečně existuje. Titul Šáh je tradiční titul íránských vládců s významem král králů. Titulem „Král Králů“ byl také v některých částech Bible nazýván Ježíš. (sator)
  • Jiří Sovák (Lojza Králů) jako zástupce režiséra měl práci na pět dnů, ale stihl to za dva. Dělali jako šrouby. A zbyly jim tak dva dny na výlet – do Sakkary, do Memfisu, k Rudému moři. (Ganglion)
  • Jiří Sovák (Lojza Králů) musel najít pro filmování osla, s nímž měl natočit jednu scénu. Na tamním ministerstvu kultury se ale urazili, že přijel hlavní představitel a nepřišel je navštívit. Tak to nejdříve zakázali točit. Sovák šel píglovat s předsevzetím, že to natočí, i kdyby mu to stokrát zakázali. Žili v představě, že je nějakej milionář a on v Káhiře sháněl osla! Ale napřímilo mu to sebevědomí a povídá kameramanovi: „Kdybychom tu zůstali, tak se mnou nesmíš ani na oběd!“ Ovšem v hlavě měl Sovák jen to natáčení. Povídá: „Chlapci, toho osla musíme sehnat, kdybych měl s nějakým dědkem, kterej pojede na oslu kolem, praštit o zem.“ Povolení nakonec dostali, dokonce pro Sováka uspořádali tiskovku. (Ganglion)
  • Jiří Sovák po letech prohlásil: „Při natáčení v Egyptě jsme žili ve stísněných podmínkách, měli jsme dost mizerné diety. Kameraman dělal ostřiče a mnoho dalších činností a produkční byl současně kostymér a maskér.“ (Ganglion)
  • V úvodních titulcích je copyright 1962. Natáčení však probíhalo 27. 9. 1962 - 20. 3. 1963. (lausik)
  • Martin Frič film nedokončil z důvodu nastoupení protialkoholního léčení. Dotočen byl tak jeho asistentem. (Kulmon)
  • Lojza Králů (Jiří Sovák) jazdil na motorke Jawa 50 Pionýr Standard z roku 1959. Kráľ Muhammad VIII vlastnil Chevrolet Bel Air 4-Door Sedan z roku 1957. Izmail el Sarif ben Serfi (Miloš Kopecký) používal luxusný Ford Fairlane Town Sedan z roku 1959. Nájomný vrah Poupard (Walter Taub), ktorého auto vybuchlo, jazdil na Buick Invicta 4-Door Hardtop z roku 1960. (Raccoon.city)
  • Kráľ Tamánského súostrovia, ktorého Lojza Králů (Jiří Sovák) zachránil a neskôr ho po svojej smrti menoval za kráľa, sa označoval ako Muhammad VIII. V skutočnosti s týmto prívlastkom vládli štyria panovníci. Tím posledným bol Muhammad VIII. al-Amin, posledný tuniský beg a prvý kráľ krajiny. (Raccoon.city)
  • Kvôli chorobe zastupoval režiséra v Káhire Jiří Sovák. (dyfur)
  • Natáčanie prebiehalo v roku 1963 i priamo v Káhire. (dyfur)
  • Hlavný hrdina Alois Králů (Jiří Sovák) bol montážnik ČKD Praha, ale v skutočnosti sa natáčalo v podniku Avia Praha. (Raccoon.city)
  • Film existuje v dvoch rozdielnych minutážach, jedna verzia má 100 minút a druhá 91 minút. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama