Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ač je to neuvěřitelné, český montér Lojza Králů, zaměstnanec ČKD, se jednoho dne znenadání stane vladařem exotického Tamánského království. Před dvěma lety, kdy byl na montáži v zahraničí, zachránil v poušti život neznámému starci. Ukáže se, že to byl král Tamánského souostroví. Ten si na smrtelném loži vzpomněl na Lojzu a jmenoval ho svým nástupcem-regentem. Jak se Lojza s touto zapeklitou situací vyrovná? Pomůže mu zdravý selský rozum? Satirická komedie režiséra Martina Friče vznikla podle námětu Jiřího Weisse, pod scénářem byl podepsán Jiří Mucha. Díky jim vznikla zručně realizovaná komedie, u které se diváci i po letech vděčně baví. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Postava pána Pšeničku (Josef Kemr) sa počas celého filmu snaží predať staré auto Lojzovi Králů (Jiří Sovák). V titulkoch a obsahoch je popísaná táto osoba ako Pšenička, majiteľ staré pragovky, ale automobil, ktorý vo filme Pšenička predával, bol Ford Model A Tudor z roku 1928. (Raccoon.city)
  • Lojza Králů (Jiří Sovák) sa nemal stať priamo kráľom ale kráľom-regentom, čo znamená, že iba dočasným zástupcom nástupníckeho panovníka do jeho plnoletosti. Keďže syn Muhammada VIII. mal 14 rokov a v islamskom svete je plnoletá osoba, ktorá dosiahne 15 rokov, vládol by Lojza Králů (Jiří Sovák) maximálne 1 rok. (Raccoon.city)
  • Lojza Králů (Jiří Sovák) sa mal stať kráľom Tamanského súostrovia ležiaceho v Červenom mori. V skutočnosti sa Tamanský poloostrov nachádza v európskej časti Ruska. Jeho územia je obklopené Čiernym a Azovským morom. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama