Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o kanadském žertíku, který mohl přijít hodně draho. Velmi pracovitý, ale také velmi naivní úředník pojišťovny Valentin Plavec se stává terčem nekonečných legrácek, vtípků a recesí svých kolegů Bejšovce a Voborníka. Poslední vydařený kousek se jim však poněkud vymkl z ruky. Připsali totiž k výhernímu číslu 8456 jedničku a namluvili Valentinovi, že vyhrál v loterii milion. Jelikož si však Valentin nemůže vyzvednout výhru okamžitě, vybere dvacet tisíc, což jsou veškeré úspory, které našetřil společně se svou snoubenkou Helenou a začne nakupovat na zálohu. Koupí auto, najme personál do vily. Jako čerstvý milionář je práci povýšen a dokonce se k němu začne hlásit i lakomý strýc Kudrna. Pravda však brzy vyjde najevo a když mu kolegové prozradí, že šlo jen o žert, všichni ho opustí, jen věrná Helena zůstane a dokonce pomůže nešťastnému snoubenci zrušit všechny zálohované a domluvené obchody. Když vyjde v novinách zpráva, že došlo k chybě a vítězný los má číslo 18456, rozhodne se Valentin oběma vykutáleným vtipálkům pomstít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

fantomas19 

všechny recenze uživatele

Česká komédia Martina Friča z roku 1942 s Oldřichom Novým v hlavnej úlohe. Dobrák Valentín Plavec (Oldřich Nový) šetrí na budúci život s Helenou (Hana Vítová), ale ako vďačná obeť vtipov kolegov Bejšovce a Voborníka (Ladislav Pešek, Eman Fiala) spustí nekontrolovaný sled udalostí po správe o výhre v lotérii. Za jediný deň účtovník z poisťovne zažije cennú skúsenosť o ľudskom charaktere a hodnote pravej lásky a priateľstva. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Jeden nevinný fóreček a co všechno dokáže změnit. Po všech těch letech a přes všechen čas co uplynul od doby vzniku tohoto snímku, je jeho nestárnoucí atmosféra tak citelně euforicka a podmanivá... Až jsem dojat . To je kouzlo naší postarší výtečné kinematografie ,které naneštěstí stihlo rychle vymizet. Není co dodat - staré a dobré. - 7/10 - ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je pravdepodobné, že keď som túto komédiu z úradníckeho prostredia prešpikovanú kanadskými žartíkmi videl premiérovo som sa celkom dobre bavil. Prispeli k tomu aj osvedčení herci. Pri dnešnej pripomienke som sa namiesto opakovanej zábavy iba trpko usmieval a dojem z filmu som ospravedlňoval tým, že za protektorátu filmoví tvorcovia príliš vyskakovať nemohli. Pôvodné tri hviezdičky som síce ponechal, ale viacmenej zo súcitu. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

V období Protektorátu Čechy a Morava se točily vskutku skvostné komedie a toto je jedna z nich. Aneb jak chudý úředníček Oldřich Nový k penězům přišel, pak zas nepřišel a nakonec opět přišel. Na podobný typ humoru spoléhala sposta tehdejších komedií a kupodivu to pořád fungovalo a nezevšednělo to. I dnes, po sedmdesáti letech to má pořád ten čerstvý nátěr humoru, a to především díky skvělému Novému, nádherné Vítové, buržoázní Šlemrové, popletenému Marvanovi a rovněž i ostatní herecká plejáda nezůstala pozadu. Ještě připomenu, že tento film byl jeden z posledních filmů herečky Anny Letenské, kterou popravili nacisté. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie o lámání charakterů. Pro paní Letenskou muselo být natáčení poslední scény něco hrozného. A zvládla to s bravurou. Hluboká poklona této dámě. Jinak všichni to zahráli velmi dobře, přímo skvěle. Koukám na to každý rok.---------------Jedna z nejlepších komedií s panem Novým. Oblíbený film asi u všech starších ročníků. My koukali vždycky celá rodina. A já si to občas sem tam znovu a znovu pustím. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Valentin Dobrotivý bydlel v Praze na Malé Straně poblíž Kampy, konkrétně v dnešní Všehrdově ulici v domě číslo 562/6. Když se na konci filmu potají přiblíží ke svému bytu a vidí, že se před domem vytvořilo hotové shromáždění, utíká opačným směrem (opět dnešní Všehrdovou ulicí) kolem kostela Jana Křtitele Na Prádle. Většina staveb v záběru, ve kterém se Valentin dívá ke vchodu svého domu (směrem k dnešní Vítězné ulici, tehdy Knirschova), stále stojí a pohled zůstal v podstatě nezměněn (Google mapy). Pohled na opačnou stranu, kudy Valentin utíkal (Google mapy), je dnes sice už trochu jiný – hlavně díky tehdy malému stromku, který na dvoře domu za kostelem od té doby značně zmohutněl – ale nejvýraznější dominanty, včetně zmíněného kostela jsou stále na svém místě a jasně rozpoznatelné. (Luxocculta)
  • Automobil, o který měl Valentin (Oldřich Nový) zájem, byl Aero 50 Dynamik. Malosériový, na zakázku vyráběný vůz ze slavné vysokomýtské Carrosserie Sodomka. Z původních asi 9 kusů vyrobených mezi lety 1939–1941 jsou k vidění už pouze dva, jeden v Kalifornii a druhý ve vysokomýtském Muzeu českého karosářství. (Saur.us)
  • Jedna scéna filmu je natočena v Roztokách u Prahy v hotelu Sakura z 20. let 20. století, který byl postaven v japanizujícím stylu. Jeho někdejší krásu a eleganci můžeme obdivovat už jen v tomto filmu, pozdějšími necitlivými zásahy byla stavba znehodnocena (byla zde nemocnice). (consuela1)

Reklama

Reklama