Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o kanadském žertíku, který mohl přijít hodně draho. Velmi pracovitý, ale také velmi naivní úředník pojišťovny Valentin Plavec se stává terčem nekonečných legrácek, vtípků a recesí svých kolegů Bejšovce a Voborníka. Poslední vydařený kousek se jim však poněkud vymkl z ruky. Připsali totiž k výhernímu číslu 8456 jedničku a namluvili Valentinovi, že vyhrál v loterii milion. Jelikož si však Valentin nemůže vyzvednout výhru okamžitě, vybere dvacet tisíc, což jsou veškeré úspory, které našetřil společně se svou snoubenkou Helenou a začne nakupovat na zálohu. Koupí auto, najme personál do vily. Jako čerstvý milionář je práci povýšen a dokonce se k němu začne hlásit i lakomý strýc Kudrna. Pravda však brzy vyjde najevo a když mu kolegové prozradí, že šlo jen o žert, všichni ho opustí, jen věrná Helena zůstane a dokonce pomůže nešťastnému snoubenci zrušit všechny zálohované a domluvené obchody. Když vyjde v novinách zpráva, že došlo k chybě a vítězný los má číslo 18456, rozhodne se Valentin oběma vykutáleným vtipálkům pomstít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tady se nedá o ničem dlouze polemizovat. Film prostě slibuje kvalitní podívanou, které neubral ani čas, ani dnešní doba. Příběh o opravdovém přátelství, přetvářce a upřímnosti je totiž stále aktuální. A zapojí-li se do děje humor a vtip v podání těch nejlepších prvorepublikových hvězd (Nový, Marvan, Pešek, Baldová, Pištěk, Fiala aj) - zde ve zvlášť dobré formě, je o zábavu postaráno. Tento film patří mezi prvorepublikovou elitu, na kterou se vždy ráda podívám. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

V období Protektorátu Čechy a Morava se točily vskutku skvostné komedie a toto je jedna z nich. Aneb jak chudý úředníček Oldřich Nový k penězům přišel, pak zas nepřišel a nakonec opět přišel. Na podobný typ humoru spoléhala sposta tehdejších komedií a kupodivu to pořád fungovalo a nezevšednělo to. I dnes, po sedmdesáti letech to má pořád ten čerstvý nátěr humoru, a to především díky skvělému Novému, nádherné Vítové, buržoázní Šlemrové, popletenému Marvanovi a rovněž i ostatní herecká plejáda nezůstala pozadu. Ještě připomenu, že tento film byl jeden z posledních filmů herečky Anny Letenské, kterou popravili nacisté. ()

Reklama

domirovec 

všechny recenze uživatele

Áno áno, začátek byl trošičku slabší, ale sakra fix, pak se to příjemně rozjelo. Opět prostě další příjemný, povedený snímek Maca Friče, který jsem si náramně, díky hromadě úžasných gagů užil. Po tom, co jsem si ale přečetl tadyhle recenzi od uživatele monologa, o tom, jaká věc se během natáčení stala (doporučuji jeho recenzi, je skvělá), tak doopravdy všech, v tu dobu zúčastněných hodně lituju. Atmoška totiž musela v tu chvíli těžce upadnout, stejně jako v snímku samotném, když Valentin zjistí, že vlastně nic nevyhrál, a že (skoro) všichni parchanti žijící a pracující okolo něj, byli vlastně falešní kamarádi. Dobrý konec to ale stejně spravil! Tenhle snímek tedy krásně ukazuje tu, pro některé chudáky hnusnou, ale zároveň v podstatě dobrou skutečnost, že opravdového, správného a nic nepředstírajícího přítele poznáme opravdu až v nouzi. 5/5 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Račte, vážený pane řediteli, sdělit veleváženému panu vrchnímu řediteli, aby co nejrozhodněji ráčil ujistit vysoce váženého pana prezidenta, aby ráčil být co nejlaskavěji úplně bez starostí.“ U podobného typu filmů někdy trvá, než se rozjedou, ale tenhle baví prakticky hned tepáním do úřednické hierarchie. A pak je to už o těch výborně napsaných a zahraných postavách, kdy postupně na scénu napochodují vzorný úředníček Nový (neustále zapisující veškeré výdaje), jeho kolegové-šprýmaři Pešek, Fiala („Tak si myslím Emane, že jsme to kapánek přehnali.“), přísný nadřízený Marvan („Dejte si ještě nohy na stůl!“), pro svou dceru boháče lovící panička Šlemrová či „starostliví“ příbuzní Pištěk, Baldová, jedna podařená role vedle druhé. Nechybí celá řada vtipných frků, pohodová atmosféra...i když ta je v jednu chvíli poměrně drsně zpřetrhána, až mi z toho bylo docela smutno. Dobrý konec to naštěstí spravil. Hodnotím solidními 4*. „Co je?“ - „No co to má být?! Máte jít k panu řediteli!“ - „Já?“ - „Račte být pan Plavec?“ - „No sem Plavec, to víte.“ - „Tak plavte!“ ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Peníze kazí charakter! Komedie svým obsahem stále aktuální i v dnešní době. Téma nečekané výhry v českém filmu do té doby, bylo zfilmováno několikrát, stačí si vzpomenou třeba na film s Jindřichem Plachtou "Kdybych byl tátou" aj. Film ukazuje typickou lidskou vlastnost, že pokud máte peníze, máte i dostatek přátel, jak je nemáte, své falešné přátelé pomalu ztrácíte. Uťápnutý ouředníček Oldřich Nový, který lehce nabyl, lehce pozbyl, je ve své roli přesvědčivý, jeho partnerkou mu je zde a to zcela poprvé v tomto spojení Hana Vítová. Ale nebyli to je oni dva, všechny role až do té nejposlednější byli dobře ztvárněny (včetně jejich charakterů), každý z herců, tu měl nezvykle docela velký prostor. Vtipálci Bejšovec (Pešek) a Voborník (Fiala), rovněž ušli, známe takové např. ze školních lavic:-) Záruka dobré zábavy která nás velmi dobře baví dodnes. Poznávacím znamením tohoto filmu, je neustále stěhující pracovní stůl, prskající cigarety a Oldovi nohy na stole před přednostou kanceláře. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Valentin Dobrotivý bydlel v Praze na Malé Straně poblíž Kampy, konkrétně v dnešní Všehrdově ulici v domě číslo 562/6. Když se na konci filmu potají přiblíží ke svému bytu a vidí, že se před domem vytvořilo hotové shromáždění, utíká opačným směrem (opět dnešní Všehrdovou ulicí) kolem kostela Jana Křtitele Na Prádle. Většina staveb v záběru, ve kterém se Valentin dívá ke vchodu svého domu (směrem k dnešní Vítězné ulici, tehdy Knirschova), stále stojí a pohled zůstal v podstatě nezměněn (Google mapy). Pohled na opačnou stranu, kudy Valentin utíkal (Google mapy), je dnes sice už trochu jiný – hlavně díky tehdy malému stromku, který na dvoře domu za kostelem od té doby značně zmohutněl – ale nejvýraznější dominanty, včetně zmíněného kostela jsou stále na svém místě a jasně rozpoznatelné. (Luxocculta)
  • Automobil, o který měl Valentin (Oldřich Nový) zájem, byl Aero 50 Dynamik. Malosériový, na zakázku vyráběný vůz ze slavné vysokomýtské Carrosserie Sodomka. Z původních asi 9 kusů vyrobených mezi lety 1939–1941 jsou k vidění už pouze dva, jeden v Kalifornii a druhý ve vysokomýtském Muzeu českého karosářství. (Saur.us)
  • Jedna scéna filmu je natočena v Roztokách u Prahy v hotelu Sakura z 20. let 20. století, který byl postaven v japanizujícím stylu. Jeho někdejší krásu a eleganci můžeme obdivovat už jen v tomto filmu, pozdějšími necitlivými zásahy byla stavba znehodnocena (byla zde nemocnice). (consuela1)

Reklama

Reklama