Reklama

Reklama

Vikingové

(seriál)
Trailer
Irsko / Kanada, (2013–2020), 66 h 51 min (Minutáž: 44–51 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(89)

Drsné drama vikingského hrdiny Ragnara Lothbroka, který ve snaze o rozšíření vlivu seveřanů zpochybňuje kvality neschopného vůdce, kterému chybí vize. (Netflix)

Recenze (830)

verbal 

všechny recenze uživatele

Hodnotit seriál po prvním dílu může jen opravdový mentál s patologickou potřebou se zviditelnit! Je to jako byste viděli prvních pět minut dvouhodinového filmu a vyblili jste fundovaný názor na jeho děj a pointu. Doufám, že se to po nemastném pilotu zvrhne v další Homokamelot a vy se po každé epizodě upřehvězdičkujete xmrti, dementi! ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Vizuálně podmanivé, neokoukané herecké tváře rozhodně zajímavé a bitevní scény dostatečně syrové. Nicméně sem tam se to přece jen trochu vleče a těch náboženských plků je někdy až příliš. 1. série - 80% Druhá řada je ještě o třídu lepší a není zde takřka žádné hluché místo. Pokud si i třetí série udrží stejné tempo, budu nakonec muset tu pátou hvězdičku přidat. 2. série - 100% Ve třetí sérii to hlavně kolem některých dějových linek sem tam zaskřípalo, párkrát jsme zakroutili hlavou nad nelogickým chováním postav, ale nakonec jsme stejně byli nadšeni nejen poutavými bojovými scénami. Druhou sérii tahle sice nepřekonala, ale pořád jsou Vikings tím nejlepším ve svém žánru. 3. série - 90% Čtvrtá řada měla pár slabších míst, za což dle mého může vyšší počet epizod. Děj se tak více rozmělnil a některé díly byly vyloženě natahované. V polovině jsme se navíc dočkali trošku uspěchaného časového skoku a chvilku trvalo, než jsme si na dospělé Ragnarovy syny zvykli. Hlavní událostí byla samozřejmě očekávaná smrt Ragnara, se kterou se nejspíš mnoho fanoušků dosud nevyrovnalo. Ale už bylo zkrátka načase a nesdílím názor, že bez něj už to nebude ono. Závěrečné díly dokázaly, že to půjde i bez Ragnara. 4. série - 90% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Fantastický casting, to především. Tvůrci správně vsadili na neokoukané tváře (Gabriela Byrne nepočítám, stejně nehraje prim) a všem těm urostlým špinavým, zarostlým, seversky vyhlížejícím typům tu mohutnou sekeru v ruce prostě věříte. Tenhle seriál si vás nezíská hned zkraje, ale s přibývajícími díly vás čapne a zhruba od půlky už s radostí jedete na vlně pohanství a krve. Líbí se mi, že si k hrdinům utváříte ambivalentní vztah – vidíte, že nejsou žádní svatoušci a křesťanům podřezávají krky jako podsvinčatům, ale stejně jim fandíte a přejete jim jejich oddanou víru v pohanské bůžky a uloupené zlato. Výprava je na televizní poměry štědrá, nikde z toho nečouhá televizní sláma, severská atmosféra podmanivá a já už se těším na 2.sérii.__DOPLNĚNÍ po 2.sérii: Zřejmě nejlepší seriál dneška. Osud Ragnara Lothbroka, skutečné historické osobnosti, který toho za život dokázal více, než srovnatelné osobnosti jeho doby, je tak výživný a hutný, že tvůrci mají skutečně z čeho brát a tak se jednotlivé provazané episody sledují jedním dechem. Vše samozřejmě podpořené velkofilmovým "lookem", který ční nad většinou televizní tvorby jiných stanic. Vyvrcholení 2.série je dechberoucí a já mám definitivně nového favorita na poli TV zábavy. Už ať je tu pokračování!! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Budú vám tvrdiť, že tam sú nejaké odchýlky od histórie a drobné nedostatky v kostýmoch. Na to sa môžete zvysoka vyprdnúť, pretože inak je to výborná vec s viac ako solídne vystavaným príbehom, veľmi fajn hercami a správne špinavou dobovou atmosférou. Z prvej sezóny u mňa vedie hypnotická epizóda s výletom do chrámu v Uppsale. Čistá pohanská mágia. ()

T2 

všechny recenze uživatele

no po prvom diely žiadne veľké nadšenie,... videl zatiaľ po 3diel ale som dosť na pochybách až citeľne moc TV produkcia, a keď aj konečne príde na trošku väčšiu bitku tak sa ňu pozeráte z 3 kilometrov, mi to príde až na moc Anglické predstavenie než Vikingsky Švédske, vo štvrtom diele troška zlepšenie aspoň čo sa bitky na pláži tíka ale aj tak stále to nemá čím ráznejším upútať ani príbehom ani postavou _videl po 8časť ale ničím zvláštnym to nepresvedčilo, nemastné neslané, tá ako že drsnosť visí len niekde vo vzduchu /40%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Po šestém díle mne tenhle kvazihistorický seriál začíná pomalu pohlcovat. Konečně zase někdo zvedl pohozenou seriálovou fantasy štafetu a poponesl ji o kus dál. Na Hru o trůny to sice nemá, oproti komplexnosti a propracovanosti jejího fantasy světa nabízí spíše přímočarou dějovou linku a spíše efektní vizuální zpracování, drsná éra Vikingů je vděčné téma, ovšem ryzí postmoderna, vždyť absurdním castingovým tahem hraje ústředního typického nordického bojovníka rodilý Australan. :-) Série 1: 90 %, Série 2: 60 % ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ten pravý vikingský zážitek na jaký se čekalo od knižních příhod Vikinga Vikiho a komiksové série Northlanders. Jde hlavně a především o přímočarou oddechovku, která však nedělá ze svého diváka tupce a to i navzdory tomu, že si mnohdy dělá z historické věrnosti dobrý den. Vadí to? Ani v nejmenším. Nejvíce na obtíž je tak všudypřítomná rozháranost; poslední dvě epizody jsou o něčem zcela jiném a zcela jinak než zbytek série a tak je to tu se vším. Nejmarkantnější to je na Travisi Fimmelovi. Čert vem že se australský akcent snaží skrývat tak nešikovně, že si šlape na jazyk. Jeho problém není dokonce ani to, že neumí hrát, jako prostý fakt že se nesnaží hrát. Jeho „hereckou“ odpovědí na vše, od lovu vysoké přes spánek až po sledování krutého vybíjení nejbližších, je šibalský úsměšek, přihmouřené oko; prostě pohled modrá ocel v praxi. A v čem je ta rozháranost? I když ho všichni přehrávají rozdílem několika tříd (včetně fakanů!), tak to moc nevadí, jelikož z něj sálá charisma, díky kterému není problém uvěřit, proč mu všichni baští, že změní zaběhnuté pořádky. Ve výsledku první sezóna plní stejnou úlohu jako její hlavní hrdina Ragnar Lothbrok v hlavní dějové lince; jde především o příslib do budoucna. Druhá řada nabízí v zásadě to samé, akorát sevřeněji a v zásadě se stále dokola opakovaným konceptem "jednu či dvě epizody zvyšujeme skrze intriky tenzi mezi postavami a pak je necháme vyrubat". Což špatně není, problém (i když to je příliš silné slovo, spíše zádrhel) ovšem je, že je to v politicko-vztahové linii standardní (jednou i vyloženě debilní) a tedy průhledné; je vesměs dopředu jasné, kdo koho, jak a proč podrazí/pomiluje/dekapituluje. Každopádně by nebylo na škodu přestat si hrát na něco ambicióznějšího než na co to má. Ono by bohatě stačilo držet se na poli přímočaré (ne hloupé!) historické rubačky. V té poloze to Vikingům sedne stejně nejvíce. Třetí řada se hned na počátku rozdrobí v několik nesouvisejících linií, které pouze variují témata i průběh v seriálu již "probrané" a přešlapují to na místě až to pěkné není. Ovšem celou sérii mohutně z vod nezáživnosti tahají závěrečné epizody s obléháním Paříže. Najednou je to plně soustředěné na jedno místo a i díky (ne však pouze) tomu jsou to rázem staří dobří Vikingové. Doufám, že si z toho tvůrci vezmou ponaučení do příštích řad. | S1: 4/5 | S2: 4/5 | S3: 3/5 | ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Za začátku hodně předvídatelný seriál, na který se vyplatilo a stále vyplatí koukat díky skvělé hlavní postavě. Travis Fimmel, jako Ragnar neuvěřitelně válí. Chvílemi to hraničí až s přehráváním, ale já ty jeho nevyzpytatelný ksichty žeru. Divně mluví, divně gestikuluje, dělá občas hrozný držky a nikdy nevíte jestli bude s někým kámoš, nebo mu sekyrkou odseká žebra zaživa. Je fajn že dějová linie je dále už kvalitnější a dojde, jak na bitky tak na staré dobré mocenské intriky. Kromě geniálního Ragnara mě hodně baví rozpolcená postava Athelstana, na kterém se hezky projevuje kontrast obou světů. Skvěle právě i díky němu fungoval díl s pohanskou slavností a obětováním, který měl velmi silnou atmosféru. Druhá série je jinak ale rozhodně lepší, než první a jestli třetí ještě zvýší laťku, tak se máme na co těšit.//// Mno tak třetí série začala hodně pozvolna divně, ale konec byl brilantní. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Dovolil bych si tenhle seriál zneužít k takové malé úvaze nad tím, proč jsou seriály méně zajímavé než filmy. V dnešní době, kdy je řada lidí přesvědčena o tom, že seriály začínají konkurovat kvalitám kinematografie a že kabelovky jako HBO nabízejí dokonce mnohem dospělejší obsah než ten, co vidíme v kinech, jsou takové úvahy rozhodně třeba. Je pravda, že asi není úplně fér vytahovat to zrovna u Vikingů, kteří na rozdíl od takových Mad Men nebo The Wire vyloženým top příkladem „quality television“ nejsou. Nota bene nabízejí sympatický revizionistický pohled na vikingskou kulturu, která měla navzdory své násilnosti řadu předností, jako bylo rovnostářství namísto přísné hierarchie, ženskou emancipaci či důraz na technologie v podobě lodí a objevování. Každopádně i tenhle seriál je důkazem toho, proč je dnešní módní básnění o chytrých seriálech, které válcují hloupé filmy, velmi sporné: ____ (i) Jednak jsou podle mě seriály mnohem víc orientovaný na příběh než na formu. Seriály jsou co se formy týče v zásadě velmi konzervativní a nikdy nemohou nabídnout vyložený formalismus, jaký nabízelo Scottovo Domino, Loni v Marienbadu nebo třeba Blade Runner, a to z toho důvodu, že takový formalismus unese jen dvouhodinový film, ale na obrovský seriálový ploše by to před diváky nikdy neobstálo. Seriály jsou tudíž odsouzený k tomu, aby do diváka cpaly horem dolem příběh a formu upozaďovaly. Nakonec režiséři seriálů se mění skoro s každým dílem, tudíž režisérská vize ve smyslu nějakého osobitého autorského přístupu tu nemá možnost se prosadit. Vikingové typicky měly velký potenciál k formalismu, protože se vyloženě nabízelo za přispění kamery, hudby, střihu či dekorací zprostředkovat divákovi hluboký ponor do jejich pohanské mytologie, jak to provedl třeba Reth v Barbarovi, jenže to by to nesměl být seriál. Je sice fakt, že vikingové přistupovali na rozdíl od křesťanů ke svým bohům mnohem reálněji a pragmatičtěji (obraceli se k nim např. přímo bez náboženských autorit a každý po svém), tudíž by bylo od tvůrců nejspíš mylné, kdyby se pokoušeli v seriálu blafovat hloubkou a imitovat spiritualismus. Nicméně spousta jiných věcí v seriálu formalističtěji natočena být mohla. Fakt, že se tak nestalo a že seriály sází mnohem víc na příběh než na formu, vyhovuje jistě i mnohým filmovým kritikům, protože psát o příběhu je vždycky mnohem snaží než rozebírat formu. ____ (ii) Za druhý je na seriálech jako Vikingové iritující, že každý díl je v podstatě vstupem do stejné řeky, jelikož jsou ty díly dočista zaměnitelný. Oproti tomu filmy se liší, jelikož je s každým novým filmem možné a často i nutné objevovat, jak je po formální stránce vytvořen. Někdy proto říkám, že rozdíl mezi seriály a filmy je stejný jako rozdíl mezi MMORPG a singlovkami. U MMORPG je to pořád o tomtéž. Člověk pochopí po pár dnech pravidla a pak už jede na setrvačník. A skutečně existují lidé a není jich málo, kteří se na takové MMORPG zaseknou třeba i na pět let. Naproti tomu hrát různé singlovky znamená podobně jako u filmů objevovat pokaždé zákonitosti té hry a nějak se s ní popasovávat. Seriály jsou tudíž pro lidi, kteří jsou malinko líní. Nechci to samozřejmě nějak dramatizovat a v zásadě i vítám, že do osnov českých filmových a mediálních kateder začíná pronikat systematické bádání v oblasti televizních studií, nicméně vždycky si radši dopřeju pět filmů namísto deseti dílů seriálu, protože i když to vyjde časově nastejno, filmy mi víc prokrví mozek. () (méně) (více)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Pro jedny levná náhrada za Game Of Thrones, pro další atraktivně upravená, svěže odvyprávěná špetka historie, pro mě trocha obojího. Po čtyřech velice nevyrovnaných sériích se s hodnocením konečně definitivně přikláním ke třem hvězdám, neboť to jediné, čím se Vikings můžou skutečně pyšnit, je absurdně vysoký počet příběhově nesmyslných smrtí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PŘIŠLI! JSOU TADY! PEKLO A VŠICHNI JEHO ĎÁBLOVÉ.....“ /// Tak nějak by si to člověk představoval – za svitu polární záře se muži s těly od krve vracejí z výpravy a vítají je ženy, jenž uhájily svoji počestnost s mečem v ruce. Pokud teda nebyly s nima. A pak, v rámci oslavy, na mužích, kteří netouží po ničem jiným, než dosáhnout Valhally jezdí jako na bejcích… Seriálu postavenýmu na legendami opředený postavě Ragnara Lodbroka jde víc než o nějakou historickou přesnost, o vytěžení maxima ze zajímavýho historickýho námětu. Nejdřív to vypadá na historicky zajímavou pravdu o tý ,,lůze vikingský“ a její dovednosti ničit, pak mám dojem, že by se to mohlo vodehrávat kdekoliv. Že stačí jen navlíct lidi do starejch hadrů, nějaký ty intriky, trochu sexu a krve, rituály…, chlapům dát do ,,vínku“ čest, odvahu a touhu umřít v boji… taková severská Osadu Havranů. Vostatní seriálový kousky Michaela Hirsta jsem neviděl a upřímně toho moc nelituju. Kde je nějakej vzrušující děj? Co mě má bavit? Pozvat kněze do trojky? (ke všemu ani nejsu kněz!) Možná, kdyby to bylo tak vo tři díly vořezaný… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Severský básně jsou na mě příliš složitý. 2.) Vzruším se, když vidím šukat špinavý lidi. 3.) Co vznikne, když potká křesťan muslima už vím. Teď mě zajímá, co se stane, když narazí na pohana! 4.) Thx za titule ,,kvakkv a DENERICK“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies : World 2000 Entertainment, Take 5 Productions, Shaw Media, MGM Television, Irish Film Board // ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 90% - Vzhledem k sepsání dvou alžbětinských filmů a čtyř sérií s Jindřichem VIII. v popředí je jasné, že životní láskou a srdcovou látkou Michaela Hirsta je rod Tudorovců. Je ale dost dobře možné, že jeho nejslavnějším dílem nakonec bude sága, která sahá ještě o nějaké to století dozadu. Příběh Ragnara Lothbroka a jeho přátel i nepřátel sice začíná pozvolna, ale s každou další epizodou mi tahle nevraživá parta bijců přišla sympatičtější. Ty klíčové okamžiky, bitvy, hádky či přátelství občas díky gradovanému napětí nebo nekompromisním soubojům vypadají jako kdyby u History museli sáhnout do měšce podstatně hlouběji, než pravděpodobně sáhli. 2. série - 80% - Pocit ohromení z příjemně nekompromisního a seriálově i dost jedinečného přístupu je definitivně pryč, ale kvalita naštěstí zůstala a po nešťastně uspěchaném dovyprávění minulých linek hned v prvním díle je čas na nové pořádky. Herecká smetánka v čele s překvapivými vedlejšími triumfy Alexanderem Ludwigem (starší Bjorn) a Thorbjørnem Harrem (Borg) dokáže bez zaváhání prodat veškeré sekání mečem, dlouhé zpomalené pohledy i velkolepě pronášené monology. Při velmi svižném tempu a neselhávající technické stránce tak zůstává jen na divákovi, jestli dokáže přijmout relativně úzké příběhové schéma celé sezóny. S výjimkou odboček Lagerthy nebo Athelstana je celá desítka epizod jen pinkaná ve čtyřce Ragnar-Rollo-Borg-Horik a nebýt každý konflikt tak efektně prokládaný krví a ocelí, mohlo by toho i na malém prostoru být skoro málo. Takhle ale mohou srdce severských válečníků bít dál v očekávání nových plaveb a kořistí. 3. série - 70% - S rostoucí fandovskou základnou paradoxně Ragnarova dobrodružství zlehka slábnou. Pořád to stačí na dostatečnou zábavu plnou čím dál velkolepějších soubojů, ale doby, kdy byla nová epizoda událostí týdne, jsou již dávno pryč. Hirstovy scénáře totiž až trestuhodně opovrhují možnostmi, kdy by se ze zvratu nebo z odchodu některé z hlavních postav mohla stát skutečná událost. Důležitá kapitola severských dějin a legend je dovyprávěna s velkou ctí a v pořádně rozmáchlém duchu, ale rozporuplnost některých charakterů (Floki, Aslaug) na zážitku nezanedbatelně ubírá. 4. série - první část - 50% - Nevím, na čí zodpovědnost padá rozhodnutí udělit seriálu větší počet epizod na rok, ale viním ho za jeden zásadní důsledek. Zabil tím pro mě celý seriál. Přibylo nicneříkajících pohledů do prázdna, bludných výjevů i střípků proroctví, které nám nikdy nic neřeknou. Přibylo vedlejších postav, jejichž přítomnost buď od začátku irituje (krvelačná bratrská dvojice) nebo nedává sebemenší smysl (Yidu). Navíc královské intriky postrádají větší náboj, ať už v případě Erlendura, Ecberta nebo Charlese, a co je nejhorší - děj jede opět v další smyčce, kdy se hlavní část sezóny zaobírá tažením proti stejnému nepříteli jako o sérii dříve. Paradoxně právě ve chvílích, kdy se objeví pablesk dřívější atmosféry, nejčastěji v dějových linkách Rolla nebo Bjorna, je nejsmutněji patrné, jak hrozně nechutným rohlíkem nás Michael Hirst zkouší opít. A vzhledem k tomu, jak moc jsem se v úplných začátcích celých Vikingů zastával, mi to je líto stejně tak moc, jako mě to zoufale štve. 4. série - druhá část - 60% - Pořádným časovým skokem rozdělená sezóna si zaslouží i rozdělený komentář a nutno říct, že při sledování starého Ragnara jsem měl měl pocit, že se seriál dokáže vrátit tam, kam před lety patřil. Jak se ale pozornost přenese na Ragnarovy mladší syny, nedokážu fandit žádnému z nich, což je v kombinaci s podivně jednající Lagerthou a jen malým prostorem pro zestárlého Ecberta pořádný problém. Tempo sice uhání kupředu více než dravě a akční scény jsou snad lepší než kdy dřív, ale zvyšující se počet absurdních úmrtí vedlejších postav, často zcela neodpovídajících dosavadnímu ději, sráží hodnocení o pořádný kus níž. 5. série - první část - 40% - Michael Hirst je opilý slávou. Linky, které by dříve sotva stačily na čtyři epizody, natahuje na celou půlsezónu a já trpím a teskním po původních charakterech. Ivar, Ubbe a Hvitserk mohou být zahraní sebelépe, ale veškeré jejich půtky působí samoúčelně, Lagertha dostává dialogy snad za trest a Flokiho cestování tam a zpátky snad musí být vtípkem tvůrců, co všechno ještě divák snese. Množství snových výjevů navíc překračuje i tu poslední únosnou hranici a při armádě válčících kostlivců, kteří vypadli z druhořadé videohry, jsem jen nevěřícně kroutil hlavou a nevěděl, jestli se smát nebo brečet. Dávné seriálové zjevení tak směle pokračuje ve své cestě ke dnu. 5. série - druhá část - 60% - Vzepětí v podobě gradujících konfliktů a větší uvěřitelnosti většiny klíčových postav ničí vykonstruovaná a neúměrně natahovaná islandská nicota. Stejně tak skokově napínavější a velkolepější bitvy zaujmou mnohem lépe, než když se svého času simulovala taková Paříž, ale každá podobně velkofilmová chvíle je vykoupena Ivarovým bláznivým (a vzápětí olitovaným) rozhodnutím. Zkrátka půlsezóna plná razantních nejen kvalitativních rozporů, která seriál až překvapivě zachraňuje, jakkoli opět nechává častěji umírat zajímavé charaktery na úkor těch vyčerpaných. 6. série - první část - 30% - Pád na dno dokonán. Z legendárních dobrodružství je parodie sama na sebe plná nepochopitelných taktických rozhodnutí, přepálených vedlejších postav a zápletek, které jen zabírají místo. Ivar se toulá po východních krajích, Bjorn si každým rozhodnutím podřezává větev, ženské postavy, kterým se vždycky dostávalo silných linek, najednou trpí jen proto, aby měly vůbec nějaký dějový podklad a do toho teatrálně přehrávají nepotřebný Olaf, ďábelský Oleg nebo Igor a jeho loutka. Rád bych věřil, že se na nás chystá ještě nějaký důmyslný zvrat, pořádná emocionální nálož, ale tváří v tvář dvojnici mrtvé lásky, roztahané ignoraci Hvitserkova absťáku nebo návratu na Island zkrátka nemůžu. Nejlépe poznáte, že je zle, když je nejsilnější scénou flashback do druhé sezóny. 6. série - druhá část - 60% - Smíření trochu na sílu, ale ve své podstatě úlevné. Pořád nechápu množství prostoru pro východní oblast (obzvlášť, když se oproti historii dělala hromada změn) nebo pro Island, ale naštěstí je i v mizérii, kdy scénář vláčí takovou Ingrid až telenovelou zavánějícími veletoči, spousta nostalgie, epiky a momentů nezapomenutelných. Z mých oblíbenců napříč celým seriálem se sice poslední epizody nedožil nikdo, ale o to víc si cením toho, že mě poslední dvě hodiny dokázaly přikovat k obrazovce a napjatě sledovat dění, přestože mi v důsledku bylo trochu jedno, která strana se dočká vítězství a smíření nebo se jim alespoň přiblíží. Loučení je to ale jinak hořké až smutné, protože vzpomínky na (půl)sezóny, na které se dalo dívat jen se sebezapřením, se vymazat nedají. Při zhuštění například na čtyři desetidílné série mohlo jít o skutečný televizní milník. () (méně) (více)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Provizorně po pilotu dávám 4*. Rozjezd je slibný, nicméně mám pocit, že tvůrci by toho mohli říct maličko víc, mít na to prostředky. Zkratkovitá režie a rychlé skoky v ději jsou něco, co já nikdy příliš neodcením .. sedí mi spíše pomalejší, povídavější a představovačtější tempo - na druhou stranu, pokud se můj instinkt nemýlí, příběh se rozmělní během dalších dílů a celé tempo tak bude ve finále "akorát" na to, abych si užil krvavou řezničinu a nějaké to "ze života Vikingů". PS. Katheryn Winnick = HOT! EDIT: Po třetím díle končím, seriál mě nechytl, jak by měl. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přál jsem si sérii, co by dýchala pravou nekřesťanskou atmosférou severu, obešla se bez telenovel, kde by "vikingové" nebyla žádná parta modelů, kde by se pravidelně opakovalo krveprolití bez nějakých větších emocí. Takže to dopadlo výborně. A co se druhé sezóny týče, spokojenost. A dokud to byla řežba na díl tak úplně perfekt, od půlky slabší, tedy přání do příště: jen ať se tahle show drží akce a násilí. Třetí sezona už mě nudou odradila po několika dílech, tak možná někdy... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že sa tých šesť dielov dalo zhustiť do dvoch, po šiestich dieloch zatiaľ 5/10 a to nekomentujem bežné vikingské popkultúrne zvyky ako volať kňaza do trojky alebo perfektne oholené nohy a asi nožmi vyformované ochlpenie ohanbia žien. P.S. asi som už rozmaznaný takticky perfektnými Troma kráľovstvami (Sanguo) ale tých Sasov na pobreží by pobila aj banda škôlkárov. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Jako dokument o tomto agresivním národu, tak příznačný pro pseudoHistory Channel, možná. Jako regulérní seriál kde mají fungovat nějaké zápletky, příběh a napětí, prozatím silně nedostačující. Pokud bude seriál pokračovat tímto stylem dialogové strohosti a složitosti na úrovni doby kamenné, tak nebude jednoduše fungovat, ne v dnešní době, kterou ovládly intriky GoT a Spartakuse. No a vzhledem k tomu, že seriál je viditelně nízkorozpočtový, netuším čím budou chtít vlastně tvůrci zaujmout, jelikož žádných propracovaných bitev se zjevně nedočkáme. Po prvním díle lehce kladný pocit s nadějnou vyhlídkou do budoucna a neuvěřitelně neodbytným pocitem, že ten blonďatý árijec prostě nakonec skončí v té Americe, i kdyby nechtěl. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- edit: Seriál dospěl k značným změnám směrem k lepšímu! Mimochodem, vynikající hudba! S01: 70%, S02: 50%, S03: 80% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vikingové nastartovali jako vynikající seriál z něhož první a druhá série byly naprosto neuvěřitelné. Třetí již byla trochu slabší, ale stále dobrá, pak už se to štábu bohužel všechno postupně hroutí. Nejsou schopni diváka dostatečně zaujmout. Bojové scény jsou čím dál tím ubožejší a zejména v těch finálních sériích už jsou dočista zmatené, nesmyslné a nebo dokonce uzoufání nudné. Tvůrci nám tímto způsobem neustále dokazují svoji neschopnost zrealizovat funkční, zajímavé krveprolití čítající více než 20 účastníků na jedné straně. A mimo to, jelikož se také obvykle pokouší o něco uměleckého, tak do vřavy vkládají různé velice rušivé elementy jako flashbacky, metafory a jakési ,,tripy" vize. Nic uměleckého jim však nevychází a tak maximálně vlastní neschopnost ještě zvýrazní. To činí jako poslední koukatelnou sérii tu čtvrtou (druhá polovina je asi lepší). Ragnarem to však končí. Dále jak se seriál rozpadá, je děj čím dál méně promyšlený, filmové chyby se hromadí a dějové zvraty začínají být čím dál více předvídatelné a to přestože mnohdy dočista nedomyšlené. Navazující pátá a šestá série dokoukány již jen ze setrvačnosti a zvědavosti. Za moc však nestojí a pouze uráží inteligenci diváka i hlavních postav jelikož se tam hromadí šílenosti všeho druhu: nepochopitelně odpuštěné a nebo spíše zapomenuté zrady, nelogičnosti, rozporuplné chování, teleportace, či dokonce nejedno zmrtvýchvstání některé z postav. PS: Byla to zajímavá jízda, ale pokud nejste dobrodruh jako já, je dobré vědět, kdy se sledováním přestat. Celkově hodnotím 60% ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Po jednom velkém restu co sem měl v podobě Game of Thrones, sem se po doporučení více známých vrhl na Vikings. Po dvou sériích mohu zatím konstatovat mírné zklamání, krom Ragnara zatím žádná výrazná postava a není to ani tak krvavé jak sem očekával. Uvidíme co bude dále. První série 7,5/10. Druhá Série 7/10. Třetí série lepší než obě předchozí. Hlavně díky posledním 3-4 dílům a díky dění v Paříži. Floki chci Tě vidět umřít hroznou smrtí :-) Třetí série 8/10. 4. Série - 7/10* ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Možná to začne jako nízkorozpočtová pohádka ze severu, ale s přibývajícími bitvami, která jsou daleko za hranicí televizní dokonalosti, se Vikingové staví do pozice naprosto dominantního hráče dramatických seriálů. Zatímco postavičky Hry o trůny stále melou o ničem, případně jdou a melou o ničem, tak Ragnar a spol. neustále plánují, plují, intrikují a bojují. Prim zde samozřejmě hraje testosteron a nádherná příroda. Mezi nejlepší postavy se však řadí i dvě ženské. Nezkrotná Lagertha i éterická Helga jsou velkými taháky každé scény. Rozdělení děje na více linek ve stylu výše zmíněného seriálu moc bodů nepřineslo. Dalo se to čekat, nudu mnoho lidí nevyhledává. Čtvrtá série je skutečným oříškem na hodnocení. Velký prostor pro nové postavy, z nichž některé baví, některé vytáčí, znovu rozjetí děje na více linek, odstranění hlavní postavy, stažení linek do jedné a epické bitvy bez zbytečných efektů, zato s brutální hromadou komparzistů. Pokud se v závěrečné sérii podaří tvůrcům ospravedlnit dosavadní velký prostor pro naprosto neuchopitelnou postavu, mohlo by jít o velkou pecku. Vzhledem k charakteru postavy mám obavy, že se to nepodaří. S1 - S3: 85% S4: 80% ()

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Vikingové míří do Valhally

Vikingové míří do Valhally

20.11.2019

Seriál Vikingové od History Channel odplouvá se svojí závěrečnou šestou řadou do věčných lovišť, streamovací služba Netflix má teď pro fanoušky drsných seveřanů ale dobré zprávy. Spolu s tvůrcem… (více)

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

04.01.2019

Největší hit stanice History seriál Vikingové se blíží do finále. Seriál bude zakončen šestou sérií pravděpodobně zkraje roku 2020 a jeho tvůrce Michael Hirst (Tudorovci) spolu se studiem MGM… (více)

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Reklama

Reklama