Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příznivcům české detektivky netřeba jméno Hana Prošková představovat. Na její detektivky se, během 70. a 80. XX. století, stály fronty. Pamětníci jistě znají barrandovský film Měsíc s dýmkou, který vznikl podle jedné z jejich knih v roce 1966 v režii Zdeňka Kubečky. Česká televize natočila naposledy její detektivku v roce 1989 v režii Dušana Kleina. Šlo o titul Zrcadlo nenávisti. Bylo by škoda nechat tyto kvalitní české detektivky nepovšimnuty. V televizním filmu Lucie Bělohradské, podle scénáře Jany Knitlové, se na scénu znovu vrací kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, aby během svého rekreačního pobytu na rybách, jen tak mimochodem, vypátrali vraha mladé stopařky. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

vander19 

všechny recenze uživatele

Filmy z nášho, českého alebo slovenského prostredia si vždy rád pozrem. Proste situácie, prostredie, príroda alebo už len také cesty poprípade benzínky sú mi blízke. No jednoducho to poznám, je to u nás, ne v USA, VB, FR alebo ESP. Proste u nás doma. Možno aj preto je moje hodnotenie možno vyššie ako si film zaslúži. Ale tento prípad ma oslovil svojou atmosférou. Príjemná krčma, pekná príroda, milé námestia a zobrazenie uličiek. Pak príbeh, veľa postáv a občas ma mýlili, poriadne som nevedel koho myslia, keď sa vyprávali pri rieke Preiss s Matáskem. Až časom som si dotvoril predstavivosťou koho mysleli. Ale na to koľko málo detektívok je z nám známeho prostredia je tento film fajn. Som ani nevedel, že je to TV verzia a za to si zaslúži u mňa 4*... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příliš postav (a spousta jich existovala jen proto, aby existovalo více potenciálních podezřelých, jiný smysl neměly), žádné napětí, na začátku příšerně přehrávající Jan Dolanský, konec divný, uspěchaný (například Dolanského postava z filmu dočista zmizí, tvůrcům už nestojí ani za záběr) Převod děje ze sedmdesátých let do současnosti mi asi vadil nejméně. A Viktor Preiss byl samozřejmě dobrý. ()

Reklama

DanielaE 

všechny recenze uživatele

Docela se mi líbilo ústřední duo Preiss - Matásek. Jan Dolanský si roli spletl zřejmě s Hamletem, příšerně přehrává a je samozřejmě chyba režisérky, když si nepohlídá, aby výkony byly vyrovnané. Překombinovaná zápletka, hloupé rozuzlení (scéna s americkými kamny, Matáskův oslí můstek). Jako 31. případ Maj. Zemana by to možná prošlo. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Jestli bylo zaděláno na víc než jen na tradiční televizní film České televize, tak jen díky velmi solidním hercům. Ale ani kvalitní herecká sestava nepomůže trochu rozklíženému scénáři, kterej sice má jistej potenciál, ale taky trochu moc postav, díky čemuž se v tom divák trochu ztrácí. Vyloženě průserová je ovšem režie, která film nemilosrdně pohřbívá od začátku až do konce. ()

Nerajohn odpad!

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že dám českotelevizní detektivce odpad, ale je to tak. Namátkou: 1. Kam se poděla postava Dolanského, kolem které se točila první polovina filmu? 2. Městem jsou asi České Budějovice, akorát že Vašátko je u města na dovolené a rybaří kdesi na Berounce. 3. Stopařka si stopne Dolanského u Zlíchova na Strakonické, ale do Budějovic jedou očividně přes Tábor. 4. A tuhle náhodu mi scénáristi nevysvětlí. Vrahem je člověk, který pracuje u strýce Dolanského, který je z vraždy podezříván. Taková náhoda je nemožná. 5. Většina postav naprosto zbytečná, jen mají vytvářet představu množstí podezřelých (Tylínek, Holba, Brodil, Vítek). Každý se jen mihne, ale nic z toho. Pro příště navrhuji mnohem lepší scénář, protože herci se sice snažili, ale mám pocit, že sami nevěděli, co mají v tomhle škváru hrát. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku. (M.B)
  • Při rozpravě v hospodě ke konci filmu se šamgast ptá Horáce (David Matásek), jestli zná detektivky Hany Proškové. Jedná se o autorku knižní předlohy Případu pro rybáře. (troufalka)

Reklama

Reklama