Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

kingik 

všechny recenze uživatele

Byl už Vinnetou po smrti, nebo ještě ne? Sám nevím. Zmatek kolem jeho úmrtí to byl fantastický. Karl May byl tak barvitý vypravěč, že ani jeden film podle jeho úžasných literárních předloh, nebyl podle mých představ. Dokonce se objevily i výblitky. Film věnovaný Lexi Barkerovi, respektive Old Shatterhandovi, je otřesná nuda. Absolutní šeď. Ani jedna strhující scéna. Ani jeden zapamatovatelný moment. Fajn, Lex Barker byl super Olda Šetrnej, ale proč, kurva, musel hrát v pomalé, rozvláčné a ničím zajímavé píčovině?! Nemám z dějového hlediska co vyzdvihnout. Kamera je na rok vzniku hodně velkolepě krajinářská. Na hd televizích už sice trpí nedostatky, ale přesto je to zřejmě to jediné, co stojí za pochvalu. Casting je úděsný. Jugoši s Němci dohromady. Kurva, hned jsem spolehlivě poznal Nenada Mamrda od Hanse Dietricha Štetkeho. Trapný casting si mohli odpustit. Lex Barker si zasloužil stonásobně lepší film. Tohle bylo nudné, roztahané nic, které už pomalu ale jistě prohlubovalo citelně chybějící tvůrčí invenci v sérii i chybějící řemeslné schopnosti režiséra. Tenhle film sice není tak hrozný jako podřadné výtvory typu "Vinnetou a míšenka Apanači" či "Old Firehand", ale mě absolutně jeho výsledné zpracování nenadchlo a nebavilo. Tohle mělo s Karlem Mayem společného tak maximálně jméno titulního hrdiny. 40% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Rozťahaná indiánka so zaujímavými momentmi, ako dymové bojové signály, útok na vojenskú pevnosť, kúpanie sa v jazere, neúspešný pokus o oslobodenie, pokusy o narafičenie útokov indiánov na belošské farmy a územia a víťazstvo spravodlivosti, kde zomrie veľa nevinných pre slabé vedenie. Hudba vynikajúca, trocha zbytočné vedľajšie postavy, mne sa celkom páčil film, ktorý konečne nesie meno aj druhej hlavnej postavy a to Old Shatterhanda. Konečne je aj veľmi akčný, dá sa to chváliť aj keď porovnávať ho napríklad s Pokladom na Striebornom jazere, či prvým Winnetouom sa veľmi nemôže. Mrzí ma však, že skoro všade zomrú tretie najhlavnejšie postavy v dieloch ako tu Tujunga, či inde Nscho-tschi, Intschu-tschuna, svadbou stratia indiáni a najmä Winnetou aj Ribannu, malý chlapec v tomto filme tiež zomrie, u záporných postáv to ľudí ani tak nebolí, skôr je to akési spravodlivé, keď to postihlo Santera, Forrestera, Rollinsa a iných. Na záver by som len dodal, že Plitvické jazerá vo veľa veciach tieto indiánky zachraňujú, lebo prostredie je vrátane stepi výborné. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Trochu jiný a opomíjený Vinnetou se skvělou ústřední hudbou Rize Ortolaniho. Právě nad absencí proslulé hudby Martina Böttchera se někteří pozastavují, ale mě se zamlouvala. Je sice znát, že film natáčela jiná společnost, ale laťka se hodně blíží nejlepší čtyřce. Je sice trochu rozvleklý, ale na druhou stranu se nebojí ukazát trochu krve a násilí. Dřív se mi tato "nemayovka" moc nelíbila, ale po dnešku jí přícházím na chuť. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ještě ucházející vinnetouovka, kde cílem mělo být dobrodružství Old Shatterhanda. Jenže skutek utek a když vám hlavní hrdina filmu hlavní válečnou scénu stráví u kůlu s rukama v okovech, není něco v pořádku. Dvě třetiny filmu ujdou, ta poslední je vyloženě nezvládnutá. Sice nájezdy Indiánů na pevnost jsou slušně natočené, ale celé to vůbec nedává smysl, obzvlášť ve spojení s naprostou nečinností Vinnetouova pokrevného bratra.  Jde o totální průměr, kterému zcela chybí kouzlo klasické trilogie a Pokladu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zabíjanie je najľahšia, ale nie vždy správna cesta k víťazstvu.“ V podstate pekne drsné, samozrejme bez krvi, ale aj tak (úmrtie minimálne dvoch postáv ma zaskočilo a spomenúť musím aj finálny masaker, kedy zahynie asi stovka postáv pri absurdne natočenom obliehaní vojenskej pevnosti, ktorá dodnes rozčuľuje nesystematickým, hoci zrejme realistickým, nabiehaním "naivných" a zle organizovaných Indiánov do dráhy strely). Hudobný motív pripomína Sedem statočných. Medzi Old Shatterhandom a jeho červeným bratom to prekvapivo takmer vôbec neiskrí, väčšinu času sú beztak rozdelení. Scenár trocha nudný, ale inak zaujímavý. Divný film. Ale nie zlý. Na postave Old Shatterhanda sa mi vždy páčilo, aký je neohrozený a sebavedomý a aj keď ho občas chytia a spútajú, je nám jasné, že to nakoniec zvládne, nebojí sa sily, moci peňazí, ani arogancie a ide si proste to svoje (aj keď uznávam, že v tomto filme je predsa len už fakt dosť namachrovaný, až je to čiastočne na škodu veci). Za detskú nostalgiu pridávam štvrtú hviezdu, nehnevajte sa za to na mňa. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Ve filmu se objevilo na 500 komparsistů, ušilo se více než 600 indiánských kostýmů a na 400 uniforem vojenské kavalérie. Vyrobeno bylo i 14 krytých vozů a používalo se 300 revolverů. Místo natáčení bylo vzdálené 140 kilometrů od hotelu a hlavní představitelé proto museli každý den dojíždět. (Stocki)
  • V okamžiku, kdy v Jugoslávii zazněla první klapka, ještě vůbec nebyl dokončen scénář, existoval pouze koncept a jednotlivé scény. (hippyman)

Reklama

Reklama