Reklama

Reklama

Novou kapitolu děsivé hororové série napsal a režíroval její spolutvůrce Leigh Whannell. Tento mrazivý prequel, situovaný v době před strašidelnými zážitky rodiny Lambertů, divákům odhaluje osudy nadané jasnovidky Elise Rainierové (Lin Shaye), jež se po jistém váhání rozhodne pomocí svých schopností kontaktovat mrtvé, aby tak pomohla mladé dospívající dívce (Stefanie Scott), kterou si vybrala za svůj cíl nebezpečná nadpřirozená bytost. (Falcon)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (458)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem očekával sice volné, ale zato podobné pokračování prvních dvou dílů Insidious. Vůbec mě ale nenapadlo, že bych se mohl dočkat filmu, který si vědomě utahuje ze všech možných zrůd, démonů a děsů noci. Úplně jak kdyby si vzal nálepku Insidious do názvu filmu schválně, aby si z ní následně dělal legraci a první dva díly mu to bez problémů tolerovali. Na druhou stranu jsem si říkal, jestli mám z těch logických zhovadilostí brečet a nebo si scénu za scénou užívat. Když totiž do teen horůrku v půlce filmu vlítnou dva hoši s punkovou imidží Krotitelů duchů, tak film dostává naprosto unikátní rozměr. K tomu technická stránka filmu taky není vůbec zlá. Prostě sečteno a podtrženo, tohle je film, který nelze brát vážně a tak se na něj také musíte koukat. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

V mojich očiach najslabší diel trilógie, pretože zatiaľ čo jednotka ma chytila konečne niečím novým v duchárskom hororovom žánri a dvojka precízne a zaujímavo prepracovaným príbehom, táto trojka už neprináša dokopy nič. Tentokrát to ťahá dolu scenár, ktorý ma veľmi nezaujal. Proste opäť démon (tentokrát s kyslíkovou maskou - síce pekne hnusný, ale na transvestitu v čiernom sa nechytá) sa snaží posadnúť mladú holčinu a stiahnuť ju do svojho pekla. Tam sa prekvapenie očakávať nedá. Ďalší problém - rozuzlenie. Nad tým som len mávol rukou. A je vážne škoda, že tej Diaľavy tu bolo v porovnaní s prvými dvoma časťami jednoznačne najmenej. Lin Shaye kraľuje a tá babizňa mi proste sedí, ďalšie gigantické plus za nadrozmerný počet ľakačiek. Vyskočil som aspoň 10 krát, možno aj viac, takže z tohto hľadiska pecka. Napriek slabinám sa stále jedná o moju najobľúbenejšiu duchársku sériu. Len prvé dve časti mi sadli viac. ()

Reklama

Claw 

všechny recenze uživatele

Opakujeme již zopakované a vykrádáme původní tvorbu... no kdo na tohle může skočit? Raději nebudu odpovídat. Změna režiséra nevede k ničemu zásadnímu, i kdyby to režíroval sám "mistr" Wan, evidentně to skončí u mě stejně. Vše mělo začít a skončit "hardcore - děsivou" jedničkou a film by se po dvaceti letech stal kultem a legendou. Dvojka se dala ještě snést s relativně pozitivním přijetím. Ale trojka už absolutně neměla co vytěžit. Tam kde lekačky předpokládáme, tam jsou. Stará bába, která v každém díle umřít a v dalším se zase objevit s tím, že "tentokrát budeme čelit tomu největšímu zlu", mě už irituje a doslova mě srala. Její "fighty", haha!!, potyčky s démony jsou směšné až ujeté. Film postrádá cokoliv na nějaké inovativnosti a kopíruje díly předchozí. To vede k maximálnímu bodu znudění a ztrapnění teď již trilogie samotné. Co musím ocenit tak vizuál, ten si zachovává standardní vysokou kvalitu oldschoolově "Argentovského" stylu, který prostě oku vnímavého diváka lahodí. Jinak je to zbytečný díl, který nemá nějaký větší význam pro moderní horor... /35%/ ()

kingik 

všechny recenze uživatele

V zajetí záludných povidlových šlápot. Pojem, který jsem pojmenoval "povidlová šlápota", je asi nejvýraznějším nápadem v prequelu, kterému chybí nasazení a zásadní vrchol. Ostatně, film si své dva vrcholy prodělá v první půlhodině, když na mladou hrdinku dvakrát působivě mává démon a následně ji excelentně srazí auto. První třetina filmu je hodně povedená, prosycená tajemnem, jako divák jsem se těšil, co přijde dál. Představte si dál už nepřišlo nic, co by vybočovalo z hororového standardu. Závěrečnou třetinu považuji dokonce za nenápaditou, slabou, včetně směšného posledního záběru filmu. Finále bylo unavené, určené k přetočení, nevylučuji, že za jeho zmršením stojí přístupnost PG-13, jenž z hororů dělá dětské filmy. Co byste řekli na to, kdyby Mimoni byli přístupní až od osmnácti let?! Tak tohle je podobné. I když film působí téměř laciným dojmem, je natočen na velmi dobré technické úrovni. Démon s kyslíkovou maskou je parádní hnusák, kupodivu už nenajde konkurenci v ostatních posmrtných kreaturách, které jsou poměrně slabě namaskované. A pytel se taky s nimi zrovna neroztrhl. Straší se hned na několika úrovních. Některé pasáže jsou znepokojivé, příjemně mrazivé, divák očekává maximální úlek. Leigh Whannell umí využít malý prostor v místnosti hodně sugestivně. Divák si připadá, že je "astrálně" vtažen do scény, kde ale má pocit stísnění, takže se rád vrací na svoje místo, do pohodlí křesla. Astrální cestování do říše mrtvých je zde hodně slabě provedeno. Na médium, v tomto případě Lin Shaye, nečeká na druhé straně nic zajímavého, narazí však na dámu se závojem, která v tomto prequelu nemá zásadní postavení. Unylý dojem moc nevylepší ani přítomnost divných "lovců duchů", dvou internetových šprýmařů, kdy jednoho ztvárnil Vašek Noid na redukční dietě, druhého si zahrál sám pan režisér osobně. Pozorný divák jistě nepřehlédne jeho tvůrčího spolupracovníka Jamese Wana, který si zahrál malou roličku divadelního režiséra, u něhož je na castingu mladá uchazečka o roli, okolo niž se celý prequel točí. Mladá hrdinka Quinn, která chtěla ze záhrobí zavolat mámu, byla zahrána Stefanie Scott poměrně průměrně. Herecké výkony jsou však obstojné. Pokud vám nevadí Dermot Mulroney, který byl vytažen z hereckého záhrobí, budete s jeho ztvárněním otce dcery pronásledované duchy, spokojeni. Film samotný extra dojem nezanechá. Chybělo nasazení, více strhujících nápadů, ale oproti tomu je film natočen přehledně, občas se objeví prvotřídní postrašení se snahou neopadnout. No asi takhle, i když na mě režisér dělal non-stop bububu, já se na něj nezlobím, že to se mnou nic neudělalo. 60% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

To fakt umí současné horory pouze James Wan? Po loňské velice průměrné Annabelle a letošním (prý vyloženě sračkoidním) Sinisteru 2 už bych tomu i věřil. Naštěstí je tady pravá ruka hororového mága a to Leigh Whannell , který umí vést postavy, vtáhnout do děje a přibližit se předchozím dílům. Ačkoliv je tato "trojka" prequel, z děje to méně vnímavý divák prakticky nepozná a nejdůležitější je, že tentorkát už bohužel není na scéně fantastický Patrick Wilson, ovšem hlavní dvojka v roli otce a dcery je taktéž důstojná náhrada. Ačkoliv je Počátek plný laciných lekaček, má hororovou a především v druhé polovině jsem měl občas slušně nahnáno. Do análů se tento kousek téměř jistě nezapíše, ale jako taková jednohubka postačí a důstojně zakončuje jednu skvělou trilogii, i když vlastně netrilogii...81% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Severoamerické tržby byly 52,2 milionu amerických dolarů, celosvětové 113 milionů. (NIRO)
  • Když "Specs" sledují pohyb ducha v bytě Brennerových na obrazovce přístroje, můžeme si všimnout, že obrazovka je značky TESLA. Televizory a monitory TESLA se vyráběly v Československu (poté v České republice) v podnicích TESLA Strašnice (zánik 2007) a TESLA Pardubice (zánik 2011). (BrianStorker)

Související novinky

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

21.11.2013

Byla jasné, že letošní pokračování jednoho z nejděsivějších hororů posledních let nebude ukončením série. První Insidious s rozpočtem pouhého 1,5 milionu utržilo pěkných 97 milionů dolarů, dvojka už… (více)

Reklama

Reklama